Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γρίφος οι βαθμοημέρες στο επίδομα θέρμανσης

Ημέρα:

spot_img

Μηδενική είναι σχεδόν η κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όσον αφορά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, στη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθημέρου επίσημης διάθεσης του προς τους καταναλωτές, όπως τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Μιχάλης Μεταξάς.

Η μέση τιμή διάθεσης του συγκεκριμένου προϊόντος στα πρατήρια της Π.Ε. Καβάλας, διαμορφώνεται στα 82 λεπτά το λίτρο, μια τιμή σαφώς πιο χαμηλή από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν το πετρέλαιο θέρμανσης πωλούνταν αρκετά λεπτά πάνω από το 1 ευρώ το λίτρο.

«Είναι αλλαγές πρωτόγνωρες και μπερδεμένες. Θα δούμε στην πορεία πως θα λειτουργήσει το νέο σύστημα. Τα βλέπουμε όλα με επιφύλαξη, γιατί πολλές είναι οι παράμετροι και οι αστερίσκοι…»

Αναφορικά με τις αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα δοθεί όχι μόνον σε όσους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα ή πέλετ, ο κ. Μεταξάς τόνισε με έμφαση ότι η εικόνα για το τι θα ισχύσει εν τέλει δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, αλλά κι ότι οι άνθρωποι του κλάδου είναι πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με τις νέες αλλαγές.

«Είναι αλλαγές πρωτόγνωρες και μπερδεμένες. Θα δούμε στην πορεία πως θα λειτουργήσει το νέο σύστημα. Τα βλέπουμε όλα με επιφύλαξη, γιατί πολλές είναι οι παράμετροι και οι αστερίσκοι. Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι και φέτος, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να δούμε τα κριτήρια και να βοηθήσουμε τους καταναλωτές για να γνωρίζουν ποιο θα είναι το επίδομα που λάβουν εν τέλει», επισήμανε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Μεταξάς.

«Για να μην έρθει το κράτος από 1.1.21 και πάρει πίσω το ποσό που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των καταναλωτών, καλό θα είναι να έχουν βάλει μια ποσότητα της τάξης των 350 λίτρων στις δεξαμενές τους»

Παράλληλα, ο γραμματέας του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, κάλεσε τους καταναλωτές να αγοράσουν ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης μέχρι και τις 31.12.20, ώστε να έχουν το δικαίωμα όταν ανοίξει η πλατφόρμα να δηλώσουν το αίτημα τους για το επίδομα.

«Για να μην έρθει το κράτος από 1.1.21 και πάρει πίσω το ποσό που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των καταναλωτών, καλό θα είναι να έχουν βάλει μια ποσότητα της τάξης των 350 λίτρων στις δεξαμενές τους, ώστε να μην αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Μεταξάς.

«Πάντως μέχρι σήμερα ενδιαφέρον και κίνηση για αγορά πετρελαίου θέρμανσης δεν υπάρχει στην περιοχή μας, επειδή οι θερμοκρασίες είναι καλές, αλλά και επειδή πολλοί γέμισαν τις δεξαμενές τους από τον περασμένο Μάιο. Καλό είναι πάντως όσοι πρόκειται να αγοράσουν πετρέλαιο να μη το αμελήσουν, διότι δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να αυξηθούν οι  τιμές με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Το πετρέλαιο δεν χαλάει, οπότε ας μη το αφήσουν για την τελευταία στιγμή, γιατί ο χειμώνας θα μπει απότομα», συμπλήρωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Μιχάλης Μεταξάς.

Επίδομα με βάση τις βαθμοημέρες, με συντελεστές που θα είναι τελείως διαφορετικοί ακόμα και μέσα στον ίδιο Δήμο

Όσον αφορά τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης και για να γίνει πιο δίκαιη η καταβολή του επιδόματος, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών χώρισε τις περιοχές ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (σε 200.000 τετραγωνάκια 750Χ750 μέτρα). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεθοδολογίας αυτής, στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές οι βαθμοημέρες ξεκινούν από περίπου 210 ετησίως, στις βόρειες ορεινές περιοχές φτάνουν τις 2.600 για υψόμετρο 1.500 μ. και ξεπερνούν τις 3.000 για πολύ ορεινές περιοχές. Με βάση τα στοιχεία αυτά, το επίδομα θα είναι διαφορετικό σε κάθε πόλη, χωριό και οικισμό (θα υπάρχουν, δηλαδή, διαφορετικοί συντελεστές με βάση τις βαθμοημέρες, με συντελεστές που θα είναι τελείως διαφορετικοί ακόμα και μέσα στον ίδιο Δήμο. Το ελάχιστο επίδομα, ανεξαρτήτως βαθμοημερών, θα παραμείνει το ίδιο, ενώ το μέγιστο θα προσαρμόζεται αναλογικά, ξεπερνώντας στους ορεινούς οικισμούς με μεγάλες θερμαντικές ανάγκες κατά πολύ το παλαιό μέγιστο επίδομα. Η συνολική δημοσιονομική δαπάνη, ανάλογα με τη συμμετοχή, θα είναι μεγαλύτερη από το 2019 και θα κυμανθεί μεταξύ των 85 και 94 εκατ. ευρώ. Η λογική είναι πως το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, προέκυψαν ζώνες και συντελεστές, με τους οποίους θα πολλαπλασιάζεται το επίδομα και θα προκύπτει το επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό.

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

 Σε σχέση με τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά διαμορφώνονται ως εξής:

Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή χήρο – χήρα ή σε διάσταση και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
– Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί προκαταβολικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ οι δαπάνες θέρμανσης που θα πραγματοποιήσουν τα νοικοκυριά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιας αξίας του επιδόματος που δικαιούνται ανάλογα με την περιοχή.Ω

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...