Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Βουτιά» 50% στους τζίρους των καταστημάτων της Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Πτώση της τάξης του 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι καταγράφεται κατά μέσο όρο στα εμπορικά καταστήματα της Καβάλας, έναν και πλέον μήνα μετά την επαναλειτουργία τους.

«Η κίνηση στην τοπική αγορά παραμένει υποτονική. Ακόμη δεν έχει ανοίξει ο τουρισμός, αναμένουμε να δούμε κατά πόσο θα προχωρήσει κι αυτός ο τομέας, γιατί υπάρχουν κι εκεί πολλά προβλήματα», αναφέρει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης.

«Η υπάρχουσα κίνηση δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε το κλείσιμο των δυο μηνών, ούτε τις υποχρεώσεις που έχουν συγκεντρωθεί και φυσικά αυτές που ακολουθούν…»

 «Πάντα πρέπει να προτάσσουμε το θέμα της υγείας και να τηρούμε όλους τους κανόνες. Ήδη βλέπουμε δίπλα μας στην Π.Ε. Ξάνθης, πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με αλυσιδωτές αντιδράσεις. Θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στο θέμα της προστασίας από τον ιό και της τήρησης των μέτρων. Όσον αφορά την κίνηση στην τοπική αγορά, από τις 11 Μαΐου που ανοίξαμε τα καταστήματά μας μέχρι σήμερα, οι τζίροι είναι πεσμένοι κατά μέσο όρο 50%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η υπάρχουσα κίνηση δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε το κλείσιμο των δυο μηνών, ούτε τις υποχρεώσεις που έχουν συγκεντρωθεί και φυσικά αυτές που ακολουθούν. Είναι απλά μαθηματικά, που είναι η επιστήμη που δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Εκτός από τα 800 ευρώ οι μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και οι ατομικές επιχειρήσεις δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ παραπάνω…»

Παράλληλα, ο κ. Λεμονίδης αναφέρεται και στη μικρή, όπως τη χαρακτηρίζει, στήριξη που έλαβαν οι έμποροι από την κυβέρνηση, αλλά και τις τράπεζες.

«Τα νούμερα δεν βγαίνουν, εφόσον δεν υπάρχει η ανάλογη βοήθεια είτε από την κυβέρνηση, είτε από το τραπεζικό σύστημα. Εκτός από τα 800 ευρώ οι μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και οι ατομικές επιχειρήσεις δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Η επιστρεπτέα προκαταβολή δόθηκε σε επιχειρήσεις που είχαν υπαλλήλους ή ακόμη κι αυτές που δεν είχαν υπαλλήλους κι ήταν εταιρείες κι όχι ατομικές επιχειρήσεις. 160.000 επιχειρήσεις έχουν μείνει απ’ έξω από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Ανοίγει ο δεύτερος γύρος για να κάνουμε αίτημα, αλλά στην ΑΑΔΕ ακόμη η σελίδα δεν μπορεί να ανοίξει εύκολα. Μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, περιμένουμε να πάρουμε κάποια χρήματα. Οι επιχειρήσεις έχουν ανοίξει, αλλά δεν έχουν καθόλου εισροή χρημάτων. Έχουμε ένα βουνό υποχρεώσεων μπροστά μας που δεν μπορεί να «βγει» με βάση τους υφιστάμενους τζίρους στην αγορά», επισημαίνει σχετικά ο πρόεδρος του Ε.Σ.Κ.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο, δεν είναι μια ομαλή κατάσταση όλο αυτό που ζούμε»

Τέλος, για το αν θεωρεί ότι το επόμενο διάστημα και με περισσότερους ξένους επισκέπτες, θα καταφέρει κάπως να σταθεί η τοπική αγορά στα πόδια της, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, υπογραμμίζει: «Κάθε χρόνο για την αγορά μας, οι δυο πιο δυνατοί μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, όσον αφορά του τουριστικό κύμα. Όμως το τι θα γίνει φέτος, εξαρτάται από την δημόσια υγεία και την πορεία της, τα πιστοποιητικά, την τήρηση των κανόνων, αλλά και κατά πόσο οι τουρίστες από τα Βαλκάνια θα έρθουν στην περιοχή μας, μιας και στηριζόμαστε στον οδικό τουρισμό. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, δεν είναι μια ομαλή κατάσταση όλο αυτό που ζούμε».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...