Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Βελτιωμένο και ευέλικτο το νέο «Εξοικονομώ 2021»

Ημέρα:

spot_img

Ομαλά και χωρίς τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί σε προηγούμενα προγράμματα, συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», όπως τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, Απόστολος Παυλίδης.

«Η ουσιαστικότερη διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα «Εξοικονομώ» είναι ότι πλέον έχει καταργηθεί το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας, το οποίο είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση, με πολλούς μηχανικούς να αποφασίζουν να μην ασχοληθούν λόγω της ιδιαιτερότητας που δημιουργούσε αυτή. Ένα μήνα μετά τις 13 Δεκεμβρίου, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα, η διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και χωρίς προβλήματα», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Παυλίδης.

Το ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα είναι το ίδιο μεγάλο με τις προηγούμενες φορές, ίσως και μεγαλύτερο – Δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερα νοικοκυριά να κάνουν βασικές παρεμβάσεις στα ακίνητά τους

 «Είχαμε μια μακρά διαβούλευση πολλών μηνών με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ήταν ουσιαστική και εν τέλει οδήγησε στις αλλαγές που βλέπουμε στην τρέχουσα φάση του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021». Από τη μεριά μας, το Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. απαντά τηλεφωνικά ή μέσω email σε όσες απορίες και ερωτήματα τίθενται από τους πολίτες. Το ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα είναι το ίδιο μεγάλο με τις προηγούμενες φορές, ίσως και μεγαλύτερο. Πρέπει να πούμε ότι μειώθηκε ο μέγιστος προϋπολογισμός, άποψη με την οποία συμφωνεί και το Τ.Ε.Ε., ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα νοικοκυριά να κάνουν βασικές παρεμβάσεις στα ακίνητά τους. Έτσι είναι περισσότεροι αυτοί που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, απλά θα πάρουν λιγότερα χρήματα. Ο συνολικός προϋπολογισμός για όλη την Ελλάδα είναι 634 εκ. ευρώ και σε αυτό δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης, βάσει των οικονομικών της χώρας, άρα η μείωση προϋπολογισμού έφερε αύξηση των δυνητικών δικαιούχων. Προφανώς κάποιοι δυσανασχετούν γιατί δεν μπορούν να υλοποιήσουν αυτά που έχουν στο μυαλό τους. Ωστόσο θα δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους να κάνουν βασικές παρεμβάσεις και να «ανεβάσουν» τα σπίτια τους κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες», επισήμανε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας.

Ποια είναι τα βασικά κριτήρια ένταξης στο «Εξοικονομώ 2021» – Μέσα σε 60 μέρες από την απόφαση υπαγωγής μιας πρότασης στο πρόγραμμα, πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας

«Στις 3 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για να υποβληθούν όλες οι προτάσεις. Αυτό το διάστημα ο πολίτης μέσω του μηχανικού και του συμβούλου έργου που θα επιλέξει, καταθέτει την πρόταση του για τις παρεμβάσεις που θα κάνει και βλέπει αντίστοιχα μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου τη βαθμολογία της. Τα κριτήρια αυτής της φάσης είναι οκτώ κι έχουν να κάνουν κυρίως με την εξοικονόμηση ενέργειας που είναι το βασικό κριτήριο με βάρος 50%, με το εισόδημα που κι αυτό βαθμολογείται, την παλαιότητα του κτηρίου κι επίσης με μια σειρά από κοινωνικά κριτήρια. Αυτήν την εβδομάδα συζητείται το θέμα πιθανής παράτασης, δεδομένου ότι περιμένουμε κορύφωση της πανδημίας το επόμενο διάστημα. Πολλοί νοσούν και δυσχεραίνεται η εξέλιξη του προγράμματος. Προς το παρόν υπάρχει χρόνος μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου οπότε και θα πρέπει να καταλήξουν οι ενδιαφερόμενοι στην πρόταση που θα υποβάλουν. Από εκεί και μετά κλείνει το σύστημα, βαθμολογούνται οι προτάσεις και γίνεται η κατάταξη με βάση την οποία ξεκινά η υλοποίηση των παρεμβάσεων. Μέσα σε 60 μέρες από την απόφαση υπαγωγής μιας πρότασης στο πρόγραμμα, πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας, μια νέα υποχρέωση που θα δώσει με τη σειρά της ώθηση σε άλλες διαδικασίες», συμπλήρωσε σχετικά ο Απόστολος Παυλίδης.

Το 70% της επιδότησης που πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος κατατίθεται σε λογαριασμό στο όνομά του και παραμένει δεσμευμένος μέχρι να καταναλώσει το 50% από τα δικά του κεφάλαια – Στα 10 εκ. ευρώ το κονδύλι για τις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου

 Παράλληλα, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. αναφέρθηκε και σε μια σημαντική διαφοροποίηση που υπάρχει στο νέο πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας: «Το 70% της επιδότησης που πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος κατατίθεται σε λογαριασμό στο όνομά του και παραμένει δεσμευμένος μέχρι να καταναλώσει το 50% από τα δικά του κεφάλαια. Είναι σημαντική αυτή η διαφοροποίηση κι αυτό δίνει κίνητρο σε κάποιον να καταθέσει την πρότασή του. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι βασικό σε όλα τα επενδυτικά σχέδια, έτσι κι εδώ, είναι να μη βασιζόμαστε στα χρήματα που θα πάρουμε να κάνουμε κάτι, αλλά να έχουμε και το δικό μας κεφάλαιο».

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την 3η Φεβρουαρίου και το πρόγραμμα για τις μονοκατοικίες και τα διαμερίσματα, ανοίγει η πλατφόρμα για τις πολυκατοικίες με ξεχωριστό προϋπολογισμό. Στο «Εξοικονομώ 2021» ο προϋπολογισμός είναι ξεχωριστά κατά Περιφερειακή Ενότητα κι όχι συνολικά για Περιφέρεια. Για τις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου το κονδύλι είναι 10 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,3 εκ. ευρώ αφορά τις πολυκατοικίες και επίσης ποσό 1,6 εκ. ευρώ αφορά μόνο την πρώτη κατηγορία καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

Θα δοθεί η δυνατότητα ικανοποίησης 400 με 500 αιτήσεων στις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου – Πιθανότατα τον Μάιο να ανοίξει και πάλι το «Εξοικονομώ» για επαγγελματικές στέγες αυτή τη φορά

Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκτιμάται ότι για τις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου θα δοθεί η δυνατότητα ικανοποίησης 400 με 500 αιτήσεων, σημαντικός αριθμός, όπως σημείωσε ο κ. Παυλίδης.

«Επειδή το νέο πρόγραμμα έχει εξορθολογιστεί, θα αποτελέσει μπούσουλα και για άλλες δράσεις, όπως η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών. Στην ίδια φιλοσοφία και πιθανότατα τον Μάιο να ανοίξει και πάλι το «Εξοικονομώ» για επαγγελματικές στέγες αυτή τη φορά, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μια κατεύθυνση που θα συνεχίσει να μας ενδιαφέρει», ανέφερε σχετικά ο κ. Παυλίδης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. δήλωσε ότι μέσα στον Δεκέμβριο πέρασε από το ελεγκτικό συνέδριο η σύμβαση που κεντρικά το Τ.Ε.Ε. αποφάσισε να σχεδιάσει, προκειμένου να ψηφιοποιηθεί το αρχείο όλων των Πολεοδομιών της χώρας που δεν έχει γίνει ως σήμερα.

«Οι Υ.ΔΟΜ. Καβάλας και Παγγαίου δεν έχουν ψηφιοποιημένο αρχείο άρα θα μας βοηθήσει στο να γίνονται κάποιες εργασίες πιο γρήγορα. Είναι σημαντικό ότι η σύμβαση θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο», επισήμανε ο κ. Παυλίδης.

Ξεκινά η υλοποίηση του ενιαίου ψηφιακού χάρτη και του εθνικού μητρώου υποδομών

Τέλος, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. αναφέρθηκε και στα θέματα του εθνικού μητρώου υποδομών και του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, υπογραμμίζοντας: «Είναι ένα τεράστιο πρότζεκτ με δυο χρόνια υλοποίησης για το οποίο υπεγράφη η σύμβαση από τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. κεντρικά με την Intrasoft και τον ΟΤΕ. Ουσιαστικά θα ξεκινήσει η υλοποίηση του ενιαίου ψηφιακού χάρτη και του εθνικού μητρώου υποδομών. Ήταν δυο θέματα που είχα αναφερθεί με έμφαση στην προεκλογική δραστηριότητα. Τα θεωρούσαμε εμβληματικά και βλέπουμε ότι ξεκινά η υλοποίησή τους. Μετά από αυτό θα έχουμε έναν ψηφιακό χάρτη στον οποίο ο πολίτης, ο μηχανικός κι όποιος επενδυτής ενδιαφέρεται, θα μπορεί με ένα κλικ να δει σε κάθε σημείο της Επικράτειας τι ακριβώς ισχύει. Είναι κοσμογονική για εμένα αυτή η αλλαγή όταν ολοκληρωθεί. Βλέπουμε πλέον προοπτική για καλύτερο μέλλον που θα φέρει δουλειά στους μηχανικούς, αλλά και μια βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δικαιολογητικά για την προμήθεια κάρτας στάθμευσης στη χερσόνησο της Παναγίας

Από την Δημοτική Αστυνομία Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα Ενημερώνουμε τους...

Οι τέσσερις λαμπαδηδρόμοι του Δήμου Παγγαίου

Οι τέσσερις λαμπαδηδρόμοι που θα έχουν την τιμή να...

Εκδηλώσεις για την Καθαρή Δευτέρα σε όλο τον νομό

Με μουσική, νηστίσιμα εδέσματα και κρασί οι κάτοικοι του...

«Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» στην Κωνσταντινούπολη

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμπράττει με τη διεθνούς φήμης...

Το μπλουζάκι του κ. Τσούνη και το EuroPride!

Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο η κυβέρνηση του Κ....

Πολύς κόσμος στο Carnival Shopping party

Εκατοντάδες Καβαλιώτες και επισκέπτες της πόλης ήταν καλεσμένοι στο...

«Μικρά συζυγικά εγκλήματα» του Schmitt Eric-EmmanueL στο «Αυλαία»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ ΛΙΖΑ. Εντάξει: εξέφρασα τη γνώμη...

Πολλά τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ

Κώστας Πανταζής: Δρομολόγια προς την Ξάνθη και από την...