Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αρχή με μέση τιμή 1,20 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ημέρα:

spot_img

Με μέση τιμή στα 1,20 ευρώ το λίτρο, αρχίζει την Παρασκευή (15/10), η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από τα πρατήρια υγρών καυσίμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Όπως τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος, παρά την αυξημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, κυρίως λόγω του ότι ο καιρός είναι πολύ πιο κρύος.

«Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα σπεύδουν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, για να βγάλουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν…»

 «Υπάρχει μια εύλογη ανησυχία από τους καταναλωτές, ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο και σε συνδυασμό με την αλλαγή του καιρού, ωθούνται στο να απευθύνονται στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Π.Ε. Καβάλας. Η ζήτηση είναι αρκετά μεγάλη για την εποχή που βρισκόμαστε. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, σπεύδουν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, για να βγάλουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν. Το ξεκίνημα είναι πολύ θετικό, όμως το μεγάλο αγκάθι είναι η τιμή. Γενικότερα πάντως ο χειμώνας φαίνεται ότι θα είναι πολύ δύσκολος σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο για την αγορά καυσίμων. Εμείς από το απόγευμα της Παρασκευής (15/10) και περισσότερο από το Σάββατο (16/10) θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στην ζήτηση των πελατών μας», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο Φώτης Πούλος.

«Το επίδομα δεν καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες για θέρμανση. Εμείς επιμένουμε στη θέση μας να μειωθεί εδώ και τώρα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, που στην ουσία είναι φόρος πολυτελείας…»

 Κληθείς να σχολιάσει στη συνέχεια το αυξημένο για φέτος επίδομα θέρμανσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, σημείωσε: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι το επίδομα δεν καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες για θέρμανση. Εμείς επιμένουμε στη θέση μας να μειωθεί εδώ και τώρα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, που στην ουσία είναι φόρος πολυτελείας σε ένα προϊόν πρώτης ανάγκης. Για να το δώσω με ένα παράδειγμα, από τα 1,20 ευρώ που θα κοστίζει από την Παρασκευή το πετρέλαιο θέρμανσης, τα 45 λεπτά είναι ο Ε.Φ.Κ. Αν δεν υπήρχε αυτός ο φόρος θα είχαμε μεγάλη αποσυμπίεση της τιμής, με μια πολύ απλή κίνηση. Ο κόσμος έχει την ανάγκη να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, αρκεί αυτό να είναι προσιτό. Το είδαμε στα τέλη του 2019, που οι καταναλώσεις είχαν εκτοξευτεί λόγω των χαμηλών τιμών».

Να ανοίξει… χθες η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης…

«Διαχρονικά ακούμε για μείωση των Ε.Φ.Κ., μόνο προεκλογικά όμως. Για το περίφημο επίδομα θέρμανσης θα ήταν καλό να ανοίξει η πλατφόρμα από τώρα. Όχι τον Νοέμβριο, όπως ακούμε, περίοδος για την οποία είμαι επίσης επιφυλακτικός για το αν θα ανοίξει. Και παλιότερα ακούγαμε για Νοέμβριο κι άνοιγε παραμονές Χριστουγέννων! Μακάρι να διαψευσθώ και να ανοίξει η πλατφόρμα το δυνατό συντομότερα. Θέλουμε οι καταναλωτές να αγοράσουν πετρέλαιο όσο το δυνατό γρηγορότερα. Δεν είναι λογική να πάρεις ένα επίδομα το… καλοκαίρι! Τώρα το χρειάζεται ο καταναλωτής, τώρα είναι τα κρύα και τώρα θέλει να ζεσταθεί και να ανακουφιστεί», συμπλήρωσε καταληκτικά στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο Φώτης Πούλος.

Αυξημένο έως και 68% το φετινό επίδομα θέρμανσης – Από τον Δεκέμβριο θα αρχίσει η καταβολή του στους δικαιούχους

 Το φετινό επίδομα θέρμανσης που θα είναι αυξημένο έως και 68%, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία, θα ξεκινήσουν να παίρνουν από τον Δεκέμβριο πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, με τα ποσά να διαμορφώνονται στα 100 έως και 750 ευρώ, από 80 έως 650 ευρώ πέρυσι, με το συνολικό ποσό για τη σεζόν 2021 – 2022 να φθάνει τα 168 εκατομμύρια ευρώ από 84 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά τη διάρκεια έναρξης της διάθεσης του θα είναι ακριβότερο κατά 30% έως και 40% σε σχέση με πέρυσι, με την τιμή στην Αθήνα να κυμαίνεται στο 1,10 – 1,15 ευρώ το λίτρο, από 0,78 ευρώ πέρυσι, στην ηπειρωτική χώρα περίπου στο 1,20 το λίτρο (από 0,90 ευρώ πέρυσι) και στα νησιά κοντά στο 1,30 (από 1 ευρώ πέρυσι).

Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία τα νοικοκυριά θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης

 Οι διαδικασίες, τα δικαιολογητικά, οι προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και ο χρόνος πληρωμής των δικαιούχων θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Νοεμβρίου. Στα τέλη του ίδιου μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβάλουν τα νοικοκυριά αίτηση για να λάβουν το επίδομα, για τη χορήγηση του οποίου τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω: Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης και για αγορές καυσόξυλων ή pellet. Το επίδομα βάσης αυξήθηκε στα 300 ευρώ από 220 ευρώ πέρυσι. Το ποσό του επιδόματος που δικαιούται κάθε νοικοκυριό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 100 ευρώ, ούτε υψηλότερο από 750 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

 Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

Έγγαμοι ή όσοι σύναψαν σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Για τις οικογένειες με παιδιά το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο και έτσι διαμορφώνεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, σε 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά και σε 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» στην Κωνσταντινούπολη

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμπράττει με τη διεθνούς φήμης...

Το μπλουζάκι του κ. Τσούνη και το EuroPride!

Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο η κυβέρνηση του Κ....

Πολύς κόσμος στο Carnival Shopping party

Εκατοντάδες Καβαλιώτες και επισκέπτες της πόλης ήταν καλεσμένοι στο...

«Μικρά συζυγικά εγκλήματα» του Schmitt Eric-EmmanueL στο «Αυλαία»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ ΛΙΖΑ. Εντάξει: εξέφρασα τη γνώμη...

Πολλά τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ

Κώστας Πανταζής: Δρομολόγια προς την Ξάνθη και από την...

«Λίφτινγκ» στο Βερούλειο μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου

Κωνσταντίνος Χατζηαναστασίου: Το γήπεδο υπερχρησιμοποιείται Για τα θέματα που αφορούν...

Μετά από δύο μήνες πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μετά από δίμηνη ταλαιπωρία, οι δεκάδες εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ...

Την επόμενη εβδομάδα η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Πρόστιμα σε όσους πωλούν φρούτα στους δρόμους και στις...