Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αν χαθεί το φετινό Πάσχα η ζημιά θα είναι τεράστια στην αγορά

Ημέρα:

spot_img

Σε μεγάλο δίλημμα, για το αν πρέπει να προβούν σε αγορές ενόψει του Πάσχα, βρίσκονται πολλοί έμποροι της Καβάλας, ειδικά όσων τα καταστήματα διαθέτουν εποχικά προϊόντα.

Όπως τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, η κακή επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί, δημιουργεί ένα θολό τοπίο για την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

«Αν χαθεί και το φετινό Πάσχα, τότε η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων θα είναι πολύ δύσκολη…»

 «Είναι πολύ δύσκολες οι στιγμές που ζει ο εμπορικός κόσμος. Δεδομένης της επιδημιολογικής κατάστασης, δεν ξέρουμε τι μας περιμένει το επόμενο διάστημα. Ευελπιστούμε να είναι καλύτερα τα πράγματα μέχρι το Πάσχα. Είναι πολύ δύσπιστοι οι συνάδελφοι για το αν πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματά τους και να προμηθευτούν εμπορεύματα. Είναι θολό το τοπίο για την πασχαλινή περίοδο, που ξεκινά επί της ουσίας περίπου 10 με 15 μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Η 15η Απριλίου που είναι περίπου η αφετηρία των εορταστικών αγορών, είναι πολύ κοντά από σήμερα. Απ’ όσα λένε οι ειδικοί δεν βλέπουμε να μεταβάλλεται και πολύ η επιδημιολογική κατάσταση. Άρα, δεν μπορούν από τώρα να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Πάντως αν χαθεί και το φετινό Πάσχα, τότε η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων θα είναι πολύ δύσκολη», επισήμανε σχετικά ο γραμματέας του Ε.Σ.Κ.

«Η κίνηση δεν παύει να είναι υποτονική έως πολύ υποτονική θα έλεγα. Βιώνουμε τις χειρότερες ημέρες της ιστορίας του εμπορίου. Ιδιαίτερα δε τα απογεύματα η Καβάλα είναι μια νεκρή πόλη…»

 Σχετικά με την εικόνα που επικρατεί στην αγορά, με τις χειμερινές εκπτώσεις να συνεχίζονται μέχρι το τέλος του μήνα, ο Γιάννης Κελγιώργης τόνισε: «Ένδυση και υπόδηση λειτουργούν συνεχόμενα από τις 18 Ιανουαρίου στην πόλη μας, ενώ υπάρχει μια διαφοροποίηση στα υπόλοιπα καταστήματα που δουλεύουν εδώ και μερικές εβδομάδες με τη μέθοδο του click away, από τότε δηλαδή που μπήκε η περιοχή μας στο «κόκκινο». Η κίνηση δεν παύει να είναι υποτονική έως πολύ υποτονική θα έλεγα. Βιώνουμε τις χειρότερες ημέρες της ιστορίας του εμπορίου. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Οι καταναλωτές δεν κατεβαίνουν στην αγορά, ιδιαίτερα δε τα απογεύματα η Καβάλα είναι μια νεκρή πόλη».

«Ο κόσμος δεν έχει καθόλου ψυχολογία, έχει κουραστεί από τα μέτρα, καθώς έχουμε περάσει το ένα έτος εφαρμογής τους. Οι παρατάσεις για το μη άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων δίνονται η μια μετά την άλλη και οι εβδομάδες γίνονται μήνες»

«Από τη μια ζητάμε από τους καταναλωτές να μείνουν στο σπίτι και να κρατάνε τις αποστάσεις, από την άλλη κάποια από τα καταστήματα είναι ανοιχτά και περιμένουν πελάτες. Ο κόσμος δεν έχει καθόλου ψυχολογία, έχει κουραστεί από τα μέτρα, καθώς έχουμε περάσει το ένα έτος εφαρμογής τους. Οι παρατάσεις για το μη άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων δίνονται η μια μετά την άλλη και οι εβδομάδες γίνονται μήνες. Επίσης και ο καιρός δεν βοηθά καθόλου, η εστίαση που είναι πολύ σημαντική και για το εμπόριο, παραμένει κλειστή και θα συνεχίσει για πολύ ακόμη. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά σε πολλές περιοχές, αλλά η Καβάλα κρατά ακόμη ένα σχετικά καλό επίπεδο. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι και να μη χρειαστεί να περάσουμε στο βαθύ «κόκκινο» και σε ένα ολοκληρωτικό lock down όπου τα πάντα θα είναι κλειστά», συμπλήρωσε σχετικά ο γραμματέας του Ε.Σ.Κ.

 «Η μη επιστρεπτέα άρχισε να ρολάρει κάπως. Θα θέλαμε να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα και με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ελπίζουμε το Πάσχα να γίνουν οι πρώτες πληρωμές»

 Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και σε σχέση με την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, ο κ. Κελγιώργης ανέφερε: «Η μη επιστρεπτέα άρχισε να ρολάρει κάπως. Θα θέλαμε να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα και με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες, πλην όμως είναι μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο έχει μια πεπατημένη που δεν μπορεί κανείς να υπερβεί και να παρακάμψει. Τα χρήματα αυτά έπρεπε να δοθούν από τα Χριστούγεννα για κάποιους, υπάρχει μια καθυστέρηση, αλλά ελπίζουμε το Πάσχα να γίνουν οι πρώτες πληρωμές».

«Πρέπει να περιφρουρήσουμε οπωσδήποτε αυτό έστω το άνοιγμα που έχουμε με νύχια και με δόντια. Να μη περάσουμε στο βαθύ «κόκκινο». Από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να περάσουμε στο ολοκληρωτικό lock down. Πράγμα που θα είναι απόλυτα καταστροφικό για όλους…»

«Γενικότερα ζητάμε στήριξη από την Κυβέρνηση. Τα καταστήματα της Καβάλας είναι ημίκλειστα, δεν λειτουργούν με κανονικούς ρυθμούς, οπότε πρέπει να συνεχιστούν οι όποιες παροχές και για τον Απρίλιο. Δεν είναι το ίδιο το click away του Μαρτίου με αυτό του Δεκεμβρίου, καθώς τότε που υπήρχαν ανάγκες για δώρα.  Όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, πολλές επιχειρήσεις έμειναν εκτός γι’ αυτό ζητάμε η επιστρεπτέα 7 να στραφεί στο λιανεμπόριο και να υπάρχει αλγόριθμος που να υπολογίζει και τα αδιάθετα εμπορεύματα. Πολλές τοπικές επιχειρήσεις υπολειτουργούν, κάτι βέβαια πουλάνε, αλλά δεν μπορεί να διατεθεί όλο το χειμερινό εμπόρευμα. Πρέπει να περιφρουρήσουμε οπωσδήποτε αυτό έστω το άνοιγμα που έχουμε με νύχια και με δόντια. Να μη περάσουμε στο βαθύ «κόκκινο». Κινούμαστε καθημερινά σε μια τεντωμένη κλωστή, είμαστε οριακά. Από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να περάσουμε στο ολοκληρωτικό lock down. Πράγμα που θα είναι απόλυτα καταστροφικό για όλους», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...