Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ένα «βουνό» υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους

Ημέρα:

spot_img

Γιάννης Παναγιωτίδης: Θα πρέπει σιγά σιγά να ετοιμαζόμαστε και για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων / Για διαδικασίες όπως το market pass, οι οποίες είναι απλουστευμένες, δεν χρειάζεται οι πολίτες να απευθύνονται στα λογιστικά γραφεία

«Βουνό» είναι οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων τις επόμενες ημέρες, όπως υπογράμμισε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο φοροτεχνικός, Γιάννης Παναγιωτίδης. Ειδικότερα, σημείωσε ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος του 2022, την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του 2022, αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας του 2023.

«Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν τα ποσά που αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις που δεν έχουν εξοφλήσει μέχρι σήμερα…»

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παναγιωτίδη, οι φορολογούμενοι πρέπει να καταβάλουν τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής, τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών, καθώς και τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Παράλληλα, όπως σημείωσε σχετικά, ο χρόνος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας, την υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων, την οριστικοποίηση των στοιχείων για τα ακίνητα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2022 στο μητρώο της ΑΑΔΕ και την εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών. «Έχουμε έναν κύκλο υποχρεώσεων που πρέπει να πληρωθούν μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη (28/2). Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν τα ποσά που αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις που δεν έχουν εξοφλήσει μέχρι σήμερα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτίδης,

«Θα πρέπει σιγά σιγά να ετοιμαζόμαστε και για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων…»

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει σιγά σιγά να ετοιμαζόμαστε και για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το σύστημα θα ανοίξει πριν την 25η Μαρτίου. Αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα των λογιστών. Δεν θέλουμε παρατάσεις, αλλά να ανοίγει το σύστημα στην ώρα του. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγινε αυτό που είναι θεσμοθετημένο, δηλαδή να ανοίγει την 1η Φεβρουαρίου και να κλείνει την 30η Ιουνίου. Στην ουσία το σύστημα ανοίγει περίπου για δυο μήνες, κάτι που δημιουργεί καθυστερήσεις. Αν ανοίξει το σύστημα πριν την 25η Μαρτίου, ανεξάρτητα αν θα έχουμε εκλογές, νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα, δεν θα επηρεαστούν οι ημερομηνίες. Κανένας μας δεν έχει τάσεις μαζοχιστικές να είμαστε μέσα στο καλοκαίρι και να υποβάλλουμε φορολογικές δηλώσεις. Όλοι μας θέλουμε μια ανάσα και για να γίνει αυτό πρέπει να ανοίξει νωρίς το σύστημα και οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους στην ώρα τους. Προϋπόθεση βέβαια για να πάνε όλα καλά, είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το δημόσιο, να αναρτήσουν τις βεβαιώσεις συντάξεων και μισθών για την υποβολή των δηλώσεων. Αν δεν γίνουν αυτά θα πάμε πάλι πολύ πίσω».

«Για τέτοιες διαδικασίες όπως το market pass, οι οποίες είναι απλουστευμένες, δεν χρειάζεται οι πολίτες να απευθύνονται στα λογιστικά γραφεία…»

Όσον αφορά το market pass, οι αιτήσεις για το οποίο άρχισαν να υποβάλλονται από την Τρίτη (21/2) και για το αν οι πολίτες σπεύδουν στα λογιστικά γραφεία για να την κάνουν, ο Γιάννης Παναγιωτίδης απάντησε: «Τα τελευταία χρόνια τα λογιστικά γραφεία έχουν αντικαταστήσει τα ΚΕΠ. Για τέτοιες διαδικασίες όπως το market pass, οι οποίες είναι απλουστευμένες, δεν χρειάζεται οι πολίτες να απευθύνονται στα λογιστικά γραφεία. Ο καθένας μας έχει υποχρέωση να γνωρίζει τους κωδικούς του και μπορεί να υποβάλει απλά την αίτησή του, όχι μόνο για το market pass. Σίγουρα υπάρχει μια κατηγορία πολιτών που δυσκολεύονται με τους υπολογιστές, αλλά αυτή η μερίδα είναι μικρή και φυσικά είμαστε εδώ για να τους εξυπηρετήσουμε. Πάντως δεν έχουμε πολλές επισκέψεις στα λογιστικά γραφεία για το market pass, αφού οι περισσότεροι το κάνουν μόνοι τους και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, τον κάνουν τα παιδιά τους».

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρή και ουσιαστική στους ελέγχους και στη συγκράτηση των τιμών»

Τέλος, σε σχέση με την εκτίμησή του για την πορεία της Οικονομίας το επόμενο διάστημα, ο κ. Παναγιωτίδης υπογράμμισε: «Περάσαμε μια δεκαετή οικονομική κρίση, ακολούθησε μια διετία υγειονομικής κρίσης και αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια πληθωριστική – ενεργειακή κρίση που είναι διαρκής. Έχουμε ένα ράλι ακρίβειας στις τιμές και η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρή και ουσιαστική στους ελέγχους και στη συγκράτηση των τιμών. Από την άλλη ξεπερνάμε έναν ήπιο χειμώνα που δεν μας επιβάρυνε ιδιαίτερα οικονομικά, όσον αφορά την ενέργεια και θεωρώντας ότι οι τιμές θα βαίνουν μειούμενες, υπάρχει η προσδοκία της νέας τουριστικής περιόδου, θέλω να πιστεύω ότι και με τις αυξήσεις μισθών που έρχονται και τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, θα έχουμε αν όχι μια καλύτερη χρονιά, τουλάχιστον μια ίδια με την περσινή, όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...