Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Άνοιγμα πριν το Πάσχα θέλουν στην εστίαση

Ημέρα:

spot_img

Κάθετα αντίθετος με το να παραμείνει κλειστή η εστίαση και το φετινό Πάσχα, δηλώνει στον «Ενήμερο» ο γραμματέας του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Μιχάλης Μεταξάς.

Όπως επισημαίνει σχετικά «εμείς ως κλάδος ζητάμε από την Κυβέρνηση να μην χάσουμε και φέτος το Πάσχα. Το χάσαμε πέρυσι, χάθηκαν τα Χριστούγεννα, δυο αποκριές. Είμαστε ο μόνος κλάδος που εδώ κι έξι μήνες έχει λουκέτο».

«Δεν πρέπει να χαθεί η Μεγάλη Εβδομάδα, παρά τα όσα ακούγονται ότι θα ανοίξουμε από την Τρίτη του Πάσχα και μετά – Ελπίζουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να αλλάξει η απόφαση – Δεν βρίσκουμε κανέναν λόγο που να δικαιολογεί το συνεχές κλείσιμο μας…»

«Από τη στιγμή που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν κι εφόσον θα λειτουργούμε σε εξωτερικούς χώρους είναι δίκαιο και σωστό να γίνει άμεσα η επανεκκίνηση του κλάδου μας. Δεν πρέπει να χαθεί η Μεγάλη Εβδομάδα, παρά τα όσα ακούγονται ότι θα ανοίξουμε από την Τρίτη του Πάσχα και μετά. Το άνοιγμα μας φυσικά θα συνοδεύεται από όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, συγκεκριμένοι αριθμοί πελατών κλπ. Οι πολίτες μαζεύονται σε πάρκα, πλατείες, παραλίες χωρίς έλεγχο. Άρα είναι σωστότερο να βρίσκονται σε χώρους ελεγχόμενους, όπως τα καταστήματά μας, παρά με μηδέν προστατευτικά μέτρα σε διάφορους χώρους, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον. Εμείς ελπίζουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να αλλάξει η απόφαση που δείχνει άνοιγμα της εστίασης για μετά το Πάσχα. Απλά δεν βρίσκουμε κανέναν λόγο που να δικαιολογεί το συνεχές κλείσιμο μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας.

«Όσον αφορά ενισχύσεις για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων μας, το θέμα είναι τι κριτήρια θα τεθούν για αυτές τις ενισχύσεις. Συνήθως οι προϋποθέσεις είναι μπερδεμένες κι όχι ξεκάθαρες και πολλοί μένουν απ’ έξω…»

Κληθείς να σχολιάσει τις υποσχέσεις περί στήριξης των επιχειρήσεων της εστίασης πριν από το άνοιγμα τους για την αγορά πρώτων υλών, ο Μιχάλης Μεταξάς αναφέρει: «Ενισχύσεις ακούμε, αλλά εκτός από τη μείωση του ενοικίου, ενισχύσεις δεν βλέπουμε. Όσον αφορά ενισχύσεις για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων μας, το θέμα είναι τι κριτήρια θα τεθούν για αυτές τις ενισχύσεις. Συνήθως οι προϋποθέσεις είναι μπερδεμένες κι όχι ξεκάθαρες και πολλοί μένουν απ’ έξω. Η εκτίμηση του κλάδου είναι ότι μόνο το 1/3 των συναδέλφων θα καταφέρουν να ενταχθούν σε αυτές τις ενισχύσεις, εκτός αν τροποποιηθεί κάτι την τελευταία στιγμή. Εμείς λέμε κάτι απλό. Από τη στιγμή που οποιαδήποτε επιχείρηση εστίασης έχει κλείσει με κρατική εντολή πρέπει να ενισχυθεί για να ανοίξει. Ούτε κύριος Κ.Α.Δ., ούτε δευτερεύων, ούτε πτώση τζίρου κλπ. Η επιχείρηση είναι κλειστή για έξι μήνες και δεν χρειάζονται λογιστές και υπολογιστές για να κάνουμε εξισώσεις. Είναι απλά τα πράγματα. Διαδίδεται ότι θα πάρουμε του κόσμου τα χιλιάρικα και στο τέλος δεν παίρνουμε τίποτα».

Θετικό το να εφαρμοστούν τα self tests στην εστίαση – Σωστό και το μέτρο της παραχώρησης των επιπλέον τετραγωνικών σε καταστήματα, αν φυσικά υπάρχει ο ανάλογος χώρος

 Ερωτηθείς αναφορικά με την χρήση των self tests στον κλάδο της εστίασης και το κατά πόσο θα βοηθήσουν αυτά στην πιο εύρυθμη λειτουργία της, ο κ. Μεταξάς απαντά: «Πιστεύω πως οτιδήποτε κινείται στην κατεύθυνση εντοπισμού των ασυμπτωματικών, είναι σωστό και θετικό μέτρο. Ο κλάδος μας δεν είναι αντίθετος σε κάτι τέτοιο».

Σε σχέση με τα σενάρια περί αύξησης των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων, ο γραμματέας του Σωματείου Καφεζυθοπωλών τονίζει: «Και στην πόλη μας, όπως και σε πολλές άλλες, είναι δύσκολο να γίνει αυτό, διότι συνήθως οι ελληνικές πόλεις είναι πιεσμένες. Ο αστικός ιστός δεν έχει πολύ ελεύθερο χώρο για να δοθεί. Εντούτοις είναι ένα σωστό μέτρο κι όπου μπορεί να εφαρμοστεί να γίνει. Να δοθούν δηλαδή τα διπλάσια τετραγωνικά μέτρα ατελώς, για να μπορέσουν να κρατήσουν τα υγειονομικά μέτρα που θα απαιτηθούν».

«Όχι» στο θέμα της επαναλειτουργίας της εστίασης με ωράριο – «Από τη στιγμή που θα εφαρμόζονται μέτρα και θα τηρούνται υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν χρειάζεται να υπάρχει περιορισμός στο ωράριο μας…»

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα για το αν είναι σωστό η εστίαση να επαναλειτουργήσει με συγκεκριμένο ωράριο, ο Μιχάλης Μεταξάς επισημαίνει: «Θεωρώ ότι αυτό το μέτρο δεν είναι καθόλου σωστό. Είδαμε τα αποτελέσματά του το προηγούμενο διάστημα. Το 50% του τζίρου μας είναι τις νυχτερινές ώρες. Από τη στιγμή που θα εφαρμόζονται μέτρα και θα τηρούνται υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν χρειάζεται να υπάρχει περιορισμός στο ωράριο μας. Έχουμε διαπιστώσει ότι όταν εφαρμόστηκε το ωράριο, ο κόσμος έφευγε από τα καταστήματα και καθόταν λίγα μέτρα από αυτά ο ένας πάνω στον άλλο. Δεν πετυχαίνουμε τίποτα με αυτό, πέραν από το να σκοτώνουμε τις επιχειρήσεις. Σκοπός είναι ο κόσμος να απλωθεί, να αραιώσει κι όχι να μαζεύεται οπουδήποτε. Γι’ αυτό ζητάμε να ανοίξουμε άμεσα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...