Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Άνθρακες ο θησαυρός» με τα προγράμματα ΕΣΠΑ

Ημέρα:

spot_img

«Άνθρακες ο θησαυρός» σχετικά με τα νέα τέσσερα προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. για τις επιχειρήσεις, καθώς οι αιτήσεις που κατατέθηκαν πανελλαδικά, αλλά και στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας είναι πολύ λίγες, σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα προηγούμενων ετών.

Την αρχική ευφορία που καταγράφηκε στον επιχειρηματικό κόσμο όταν ανακοινώθηκαν αυτά τα προγράμματα, διαδέχθηκε ο προβληματισμός και εν τέλει η απαισιοδοξία, καθώς οι όροι που επιβάλλονταν μέρα με τη μέρα, έκαναν ιδιαίτερα δύσκολη την ένταξη του οποιουδήποτε επιχειρηματία σε αυτά.

Μόλις 2.500 αιτήσεις για τα προγράμματα τουρισμού, στις 9.500 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 Όπως επισήμανε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο κύκλος των τεσσάρων προγραμμάτων για τον τουρισμό, τη μεταποίηση, την παροχή υπηρεσιών και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ολοκληρώθηκε και πλέον οι αιτήσεις βρίσκονται στην φάση της αξιολόγησης, η οποία ωστόσο δεν έχει αρχίσει ακόμη!

«Αυτό είναι ένα αρνητικό στοιχείο. Οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Γενικότερα σε σχέση με προηγούμενες προσκλήσεις αντίστοιχων προγραμμάτων, υπήρξε μικρότερο ενδιαφέρον, κάτι που φαίνεται σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα στο πρόγραμμα που αφορά τον τουρισμό υποβλήθηκαν πανελλαδικά μόνο 2.500 αιτήσεις! Επίσης, για το πρόγραμμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το σύνολο της χώρας οι αιτήσεις ήταν περίπου 9.500, όταν σε ένα προηγούμενο κύκλο πλησίασαν τις 45.000 αιτήσεις! Άρα υπήρξε μεγάλο πρόβλημα στις υφιστάμενες επιχειρήσεις να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα συγκεκριμένα προγράμματα», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Οι λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις δεν μπήκαν στον κόπο να καταθέσουν αιτήσεις

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους οι επιχειρήσεις δεν συμμετείχαν μαζικά στα προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α., ο Μάρκος Δέμπας, υπογράμμισε: «Πολλοί είναι οι λόγοι για αυτή τη μικρή συμμετοχή. Πέρα από τα πολλά που ζητούσαν μέσα από τις προτάσεις, σημαντικό ήταν το πρόβλημα της ιδίας συμμετοχής των επιχειρήσεων μέσω του τραπεζικού δανεισμού, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε καν τη ρευστότητα για τα τρέχοντα πόσο μάλλον να κάνουν ένα επενδυτικό σχέδιο. Η γενικότερη αστάθεια της οικονομίας, οι φοβίες που έχει ο κάθε επιχειρηματίας, αλλά και τα λουκέτα που μπαίνουν συνεχώς, όλο αυτό το κλίμα δεν μπόρεσε να βοηθήσει να κάνει κάποιος κάτι και φυσικά μη ξεχνάμε την υπερφορολόγηση που διώχνει επενδύσεις παρά φέρνει».

Καλό φθινόπωρο για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης…

«Είχαν δημιουργηθεί πολλές προσδοκίες από τα προγράμματα. Από αυτές τις επιχειρήσεις που τελικά κατέθεσαν αίτηση εκτιμούμε ότι μια στις πέντε θα ενταχθούν στα προγράμματα. Πιθανόν Οκτώβριο με Νοέμβριο να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα αυτών των αξιολογήσεων. Τελικά όπως προκύπτει από τα πράγματα, το καλάθι, όπως συχνά έλεγα ότι θα είναι μικρό, ήταν όντως πολύ μικρό», συμπλήρωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...