Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Άνεμος αισιοδοξίας πνέει στον τουρισμό

Ημέρα:

spot_img

«Υπάρχουν θετικά μηνύματα που μας κάνουν αισιόδοξους για τη φετινή τουριστική περίοδο. Θεωρώ ότι αν δεν έχουμε μεγάλες ανατροπές θα πάμε πολύ καλά», τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο» για τη φετινή τουριστική περίοδο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης.

«Το κυριότερο θετικό στοιχείο φέτος είναι ότι δεν έχουμε πλέον υγειονομικούς περιορισμούς, ούτε στα ξενοδοχεία, ούτε στις μετακινήσεις από και προς την περιοχή μας. Ο κόσμος είναι ελεύθερος να ταξιδέψει, έχει όρεξη να το κάνει κι αυτή θα είναι η κυριότερη αιτία της ανάκαμψης που θα δούμε φέτος», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας.

«Οι παραδοσιακές αγορές από την βόρεια και κεντρική Ευρώπη, οι επισκέπτες από τα Βαλκάνια, όπως και οι Έλληνες, θα αποτελέσουν το μείγμα των επισκεπτών που θα έχουμε για φέτος…»

 Αναφορικά με τις αγορές που πρόκειται φέτος να επισκεφθούν την περιοχή μας, ο κ. Μιτζάλης υπογράμμισε: «Δεν έχουν υπάρξει μεγάλες ανακατατάξεις τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ήμασταν στην «κατάψυξη» στον τουρισμό, άρα ξεκινάμε και πάλι από τις αγορές τις οποίες είχαμε και στο παρελθόν. Οι παραδοσιακές αγορές από την βόρεια και κεντρική Ευρώπη, καθώς και οι επισκέπτες από τα Βαλκάνια, μέσω του οδικού τουρισμού θα είναι αυτοί που θα βρεθούν στην περιοχή μας. Μη ξεχνάμε και τους Έλληνες, οι οποίοι ταξιδεύουν συνήθως αφού κλείσουν τα σχολεία και μετά. Αυτό θα είναι το μείγμα των επισκεπτών που θα έχουμε για φέτος».

«Σταδιακά βλέπουμε αύξηση της κίνησης, ήδη από τον Μάιο σε σύγκριση με το 2020 και το 2021. Έχουμε μια τεράστια διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα δυο χρόνια»

Ερωτηθείς για το πότε επί της ουσίας αναμένεται να αρχίσει η τουριστική κίνηση στην περιοχή μας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας απάντησε: «Σταδιακά βλέπουμε αύξηση της κίνησης, ήδη από τον Μάιο σε σύγκριση με το 2020 και το 2021. Έχουμε μια τεράστια διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα δυο χρόνια. Δεν περιμένουμε τα μέσα Ιουνίου, οπότε και θα έχουμε την είσοδο του οδικού τουρισμού. Μέχρι τότε υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες και πολιτιστικές – αθλητικές εκδηλώσεις στην Καβάλα που φέρνουν κόσμο στα ξενοδοχεία της πόλης. Όσον αφορά τα παραθεριστικά καταλύματα βλέπουμε σιγά σιγά τα σαββατοκύριακα να αυξάνεται η κίνηση και σε αυτά με τα σημάδια να είναι θετικά».

«Όποιος κλείσει τελευταία στιγμή, επειδή το τουριστικό ρεύμα φέτος θα είναι ανοδικό, θα δει τιμές τσιμπημένες…»

Αναφορικά με το αν οι ξενοδόχοι της Καβάλας θα προβούν σε αυξήσεις τιμών, λόγω της ενεργειακής κρίσης κι όχι μόνο, ο κ. Μιτζάλης δήλωσε: «Τα ξενοδοχεία επειδή έχουν ζήσει δυο πολύ δύσκολα χρόνια με πολύ χαμηλές πληρότητες, θεωρώ ότι διατηρούν μια συντηρητική τιμολογιακή πολιτική, τουλάχιστον στην αρχή. Έχουν απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος και το ενεργειακό και των πρώτων υλών. Επειδή όμως μιλάμε για μια χρονιά που ο επισκέπτης θα κινηθεί την τελευταία στιγμή, όσο πιο κοντά φτάνουμε στις μέρες τις άφιξης και γίνεται η κράτηση, τόσο οι τιμές θα αυξάνονται. Δυστυχώς για την ελληνική αγορά υπάρχει η κράτηση της τελευταίας στιγμής κι αυτό δυσχεραίνει την διαπραγματευτική δυνατότητα του Έλληνα τουρίστα. Δεν είναι ότι ο ξενοδόχος θα αυξήσει τις τιμές του, αλλά σίγουρα όποιος κλείσει τελευταία στιγμή, επειδή το τουριστικό ρεύμα φέτος θα είναι ανοδικό, θα δει τιμές τσιμπημένες».

«Προβλήματα θα βλέπουμε για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι να φτάσουμε σε μια κανονικότητα…»

 Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ξενοδόχων με το αυξημένο λειτουργικό κόστος, ο Αντώνης Μιτζάλης σημείωσε: «Το λειτουργικό κόστος είναι δύσκολο και για εμάς, όπως άλλωστε σε όλους τους τομείς. Όταν έχεις ένα πλέγμα δραστηριοτήτων που είναι σταματημένο για δυο χρόνια, το να ξεκινήσει και πάλι δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα. Από την εύρεση προσωπικού, τις πρώτες ύλες, την ενέργεια κι άλλα πολλά. Αυτά τα προβλήματα θα τα δούμε φέτος, αλλά είναι προβλήματα της δουλειάς. Θέλω να πω ότι το καλό είναι πως υπάρχει ζήτηση, δεν θα λυθούν όλα μονομιάς, αλλά είναι προβλήματα που θα τα βλέπουμε για τα επόμενα δυο χρόνια, μέχρι να φτάσουμε σε μια κανονικότητα. Δεν την έχουμε δει ακόμη είναι αλήθεια. Έχουμε έναν πόλεμο που μαίνεται στη γειτονιά μας μη το ξεχνάμε».

«Έχουν συντελεστεί τόσες αλλαγές που θα ήταν παράδοξο να έχουμε μια χρονιά ίδια με το 2019…»

 Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι δόκιμο να γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων που θα επιτευχθούν στη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου με την αντίστοιχη του 2019, ο κ. Μιτζάλης υπογράμμισε: «Έχουν γίνει τόσα πολλά από το 2019 και μετά, έχουν συντελεστεί τόσες αλλαγές που θα ήταν παράδοξο να έχουμε μια χρονιά ίδια με το 2019. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με εκείνη τη χρονιά, καθώς έχουμε μια νέα κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Το 2019 θα είναι αναφορά μόνο ως προς τα νούμερα των αφίξεων και τον όγκο του τουριστικού ρεύματος. Από εκεί και πέρα το αποτέλεσμα θα φανεί όταν κάνουμε ταμείο».

Παραμένει έντονο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού με την έλλειψη προσωπικού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία δυο χρόνια. Υπάρχει κόσμος που έχει φύγει από τον κλάδο του τουρισμού για να πάει σε άλλους κλάδους. Το πρόβλημα θα το έχουμε φέτος, ίσως και την επόμενη χρονιά. Γενικότερα υπάρχουν πολλές αλλαγές στις εργασιακές συνήθειες και είναι προφανές ότι η δυσκολία υπάρχει και είναι έντονη».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δικαιολογητικά για την προμήθεια κάρτας στάθμευσης στη χερσόνησο της Παναγίας

Από την Δημοτική Αστυνομία Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα Ενημερώνουμε τους...

Οι τέσσερις λαμπαδηδρόμοι του Δήμου Παγγαίου

Οι τέσσερις λαμπαδηδρόμοι που θα έχουν την τιμή να...

Εκδηλώσεις για την Καθαρή Δευτέρα σε όλο τον νομό

Με μουσική, νηστίσιμα εδέσματα και κρασί οι κάτοικοι του...

«Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» στην Κωνσταντινούπολη

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμπράττει με τη διεθνούς φήμης...

Το μπλουζάκι του κ. Τσούνη και το EuroPride!

Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο η κυβέρνηση του Κ....

Πολύς κόσμος στο Carnival Shopping party

Εκατοντάδες Καβαλιώτες και επισκέπτες της πόλης ήταν καλεσμένοι στο...

«Μικρά συζυγικά εγκλήματα» του Schmitt Eric-EmmanueL στο «Αυλαία»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ ΛΙΖΑ. Εντάξει: εξέφρασα τη γνώμη...

Πολλά τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ

Κώστας Πανταζής: Δρομολόγια προς την Ξάνθη και από την...