Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Χωριστά εκκαθαριστικά της εφορίας για τα ζευγάρια

Ημέρα:

spot_img

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά άνοιξε την Πέμπτη (28/3), η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, με την προθεσμία υποβολής να φτάνει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Το νέο στοιχείο των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι η έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους συζύγους. Τα ζευγάρια, ανεξάρτητα αν έχουν επιλέξει να υποβάλουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση, θα έχουν το δικό τους εκκαθαριστικό σημείωμα. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

”Ο χρόνος είναι αρκετός, επειδή όμως θα έχουμε και τις εκλογές και θα χαθεί η μπάλα, ενδεχομένως να απαιτηθεί μια μικρή παράταση. Ας μη προτρέχουμε όμως, έχουμε τρεις μήνες μπροστά μας. Φέτος η ιδιαιτερότητα που υπάρχει με τα εκκαθαριστικά είναι ότι θα βγαίνουν δυο για κάθε σύζυγο χωριστά. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα παρακάτω. Όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτές υπηρεσίες είναι προσυμπληρωμένα. Αυτό που θα πρέπει να δουν είναι αν έχουν να καλύψουν τεκμήρια. Θα πρέπει να δώσουν προσοχή και να δουν αν καλύπτουν τα εισοδήματά τους τα τεκμήρια που έχουν και σε περίπτωση που δεν καλύπτουν αν έχουν από προηγούμενα έτη ικανοποιητικά εισοδήματα να χρησιμοποιήσουν τη λεγόμενη ανάλωση κεφαλαίου από προηγούμενα έτη. Ένα άλλο που πρέπει να προσέξουν είναι οπωσδήποτε να συμπληρώσουν τον κωδικό με τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει. Για τους ηλικίας μέχρι 70 ετών είναι υποχρεωτικά μόνο μέσω της κάρτας που έχουν για την αγορά καταναλωτικών αγαθών. Για τους άνω των 70 αυτοί μπορούν να έχουν και τις χειρόγραφες αποδείξεις και να τις συμπληρώσουν οι ίδιοι για το ποσό των αποδείξεων που απαιτείται για τον κάθε φορολογούμενο”, τόνισε με δηλώσεις του στον ”Ενήμερο” για το θέμα ο οικονομολόγος Ντίνος Κλειτσιώτης.

Αποδείξεις και τεκμήρια διαβίωσης στο επίκεντρο

Ειδικά για το θέμα των αποδείξεων ο κ. Κλειτσιώτης επισήμανε ότι μέχρι 10.000 ευρώ απαιτείται το 10% του εισοδήματός σε αποδείξεις. Από 10.000 μέχρι 20.000 το 15% του εισοδήματος και πάνω από 20.000 ευρώ είναι το 20%. ”Αν δεν συμπληρωθεί αυτός ο κωδικός των αποδείξεων θα έχουμε επιβάρυνση με επιπλέον φόρο 22%. Επομένως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις αποδείξεις και στα τεκμήρια διαβίωσης και όσοι έχουν πουλήσει ή αγοράσει είτε αυτοκίνητο είτε ακίνητη περιουσία, θα πρέπει να συμπληρώσουν και τα ποσά που έχουν πληρώσει για αυτά τα αγαθά που απέκτησαν”, ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Ντίνος Κλειτσιώτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι καλό θα είναι οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, γιατί ανεξάρτητα από το πότε θα κάνουν τη φορολογική τους δήλωση, η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης είναι στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. ”Επομένως, ας μη πιστεύουν κάποιοι ότι όσο αργότερα κάνουν τη δήλωση, τόσο αργότερα θα έρθει το εκκαθαριστικό τους. Για αυτό όσο το δυνατό γρηγορότερα οι φορολογούμενοι να τις συμπληρώσουν όσοι μπορούν μόνοι τους, όσοι δεν μπορούν να απευθυνθούν στα φοροτεχνικά γραφεία για να το κάνουν”, τόνισε καταληκτικά ο κ. Κλειτσιώτης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ερντογάν για Eurovision: Μακριά από αυτό το αίσχος – Προτάσσει ένα άφυλο είδος ως πρότυπο στους νέους

Για την υπογεννητικότητα στην Τουρκία μίλησε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ταγίπ...

Στην Καβάλα το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Infinity 

Στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης...

Οι σταυροί προτίμησης στις εκλογές του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας

Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα και οι σταυροί προτίμησης: 1. Για...

Τρέχει και δεν… προλαβαίνει η Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Καβάλας

Κυριάκος Σταυρίδης: Δυστυχώς δεν υπάρχουν τα ανάλογα οχήματα που...

Διακρίσεις μαθητών από την Καβάλα σε Φεστιβάλ ρομποτικής

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, στη Ξάνθη στους...

Πρώτη δύναμη η ΔΚΜ στο ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας

Από την Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Ποδηλατοδρομία στον δήμο Παγγαίου

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης σε συνεργασία με τον...