Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Χαμόγελα αισιοδοξίας και ανησυχία για νέο lockdown στην αγορά

Ημέρα:

Σε ποσοστό 30 με 40% πάνω από το 2020, αλλά αρκετά πιο κάτω από το 2019, διαμορφώνεται μέχρι σήμερα η κίνηση των θερινών εκπτώσεων για τα εμπορικά καταστήματα της Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου, Γιάννης Κελγιώργης.

Παράλληλα, λόγω της μεγάλης έξαρσης κρουσμάτων στην Π.Ε. Καβάλας, η «Λευκή Νύχτα» δεν θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα μετατεθεί για τους επόμενους μήνες, υπό την αίρεση φυσικά να το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες εκείνης της περιόδου.

«Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια ενδιάμεση κατάσταση σε σχέση με το 2019 και το 2020…»

«Απομένουν δέκα ημέρες πριν από τη λήξη των θερινών εκπτώσεων και καθημερινά βλέπουμε ολοένα και υψηλότερα ποσοστά εκπτώσεων στα καταστήματα της πόλης μας, προκειμένου οι συνάδελφοι να διαθέσουν τα εμπορεύματά τους, με τους καταναλωτές να ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με το 2020, καθώς έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ την προηγούμενη χρονιά που ήταν μακράν η χειρότερη, όμως η φετινή χρονιά υπολείπεται ακόμη πολύ σε σχέση με το 2019. Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια ενδιάμεση κατάσταση σε σχέση με το 2019 και το 2020, από το οποίο είμαστε 30 με 40% πιο πάνω. Γενικότερα σε κίνηση, τουριστική κι εμπορική, η περιοχή μας θα ξεπεράσει άνετα τον εθνικό στόχο του 50% του 2019, καθώς είναι μια περιοχή εύκολα προσβάσιμη και από τα Βαλκάνια και από τις άλλες περιοχές της χώρας μας», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Είδαμε πολλούς Έλληνες τουρίστες, αλλά και πολλούς από τα Βαλκάνια. Δυστυχώς δεν είδαμε καθόλου από την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, ενώ από την Ουκρανία είχαμε ελάχιστους…»

 «Η ζημιά που έγινε για τη φετινή περίοδο, σχετίζεται καθαρά και μόνο με την παντελή έλλειψη τουριστών τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Αυτό το διάστημα είναι που ρίχνει το ποσοστό σε σχέση με το 2019. Από εκεί και πέρα ευελπιστούμε για έναν καλό Σεπτέμβριο. Τα μηνύματα είναι ήδη θετικά κι αν δεν έχουμε κάποιο ατύχημα με την πανδημία, θεωρώ ότι θα κυλήσει σε πολύ καλά επίπεδα η κίνηση», συμπλήρωσε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε», ο Γιάννης Κελγιώργης.

Ερωτηθείς για το προφίλ των καταναλωτών που επισκέφθηκαν μέχρι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα της, ο γραμματέας του Ε.Σ.Κ. απάντησε: «Είδαμε πολλούς Έλληνες τουρίστες, αλλά και πολλούς από τα Βαλκάνια. Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες είναι από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Δυστυχώς δεν είδαμε καθόλου από την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, ενώ από την Ουκρανία είχαμε ελάχιστους. Χώρες και αγορές που προτιμούν την περιοχή μας και προβαίνουν σε ψώνια».

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να μιλάμε για «Λευκή Νύχτα» με περίπου 100 κρούσματα σε καθημερινή βάση στην Π.Ε.»

Σε σχέση με το θέμα της «Λευκής Νύχτας» που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Γιάννης Κελγιώργης επισήμανε: «Τον Μάιο όταν και ορίσαμε την ημερομηνία της «Λευκής Νύχτας» ως διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου, τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά. Είχαμε λίγα κρούσματα και διαφαινόταν ότι πάμε προς άρση περιορισμών. Σήμερα όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να μιλάμε για «Λευκή Νύχτα» με περίπου 100 κρούσματα σε καθημερινή βάση στην Π.Ε. Καβάλας. Έτσι αποφασίσαμε να αναβάλουμε την εκδήλωση αυτή για αργότερα κι εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν. Το να κατεβάσεις τόσες χιλιάδες κόσμου στο κέντρο με δεκάδες events και συναυλίες δεν είναι καθόλου υπεύθυνο! Ήταν συνετό και φρόνιμο, από τη στιγμή που θα είχαμε συνωστισμό, να κάνουμε πίσω, όπως έκαναν κι άλλοι φορείς στην περιοχή μας και ανά τη χώρα με τις εμποροπανηγύρεις κι άλλες εκδηλώσεις, για το κοινό καλό και για να μην είμαστε υπεύθυνοι για την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας».

«Υπάρχει ανησυχία για το ερχόμενο φθινόπωρο – Πιστεύουμε όμως ότι θα πρυτανεύσει η σύνεση, και η πολιτεία θα δει ότι η οικονομία δεν σηκώνει άλλο οριζόντιο lockdown…»

Τέλος, ερωτηθείς για το κατά πόσο ανησυχεί για το φθινόπωρο και για τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων τύπου lockdown, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, απάντησε: «Υπάρχει ανησυχία για το ερχόμενο φθινόπωρο, αυτό είναι σίγουρο. Ωστόσο πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η σύνεση, μιας και μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κι ένα ακόμη κομμάτι έχει νοσήσει, και η πολιτεία θα δει ότι η οικονομία δεν σηκώνει άλλο οριζόντιο lock down. Στη χειρότερη των περιπτώσεων το μοντέλο της Μυκόνου είναι αυτό που θα κυριαρχήσει, αν και εφόσον χρειαστεί, δηλαδή μια απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιες ώρες και κάποιοι περιορισμοί στην εστίαση. Νομίζω ότι η αγορά θα λειτουργήσει κανονικά. Αν θα χρειαστεί αυτό να γίνεται με την επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί. Εμείς μπορούμε να το εφαρμόσουμε. Μη ξεχνάμε ότι από την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας μας τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα και τους κανόνες. Κανένας δεν εισέρχεται στα καταστήματα χωρίς μάσκες, τηρούνται οι αποστάσεις και υπάρχουν παντού αντισηπτικά. Γι’ αυτό κι έχουμε συμβάλει το λιγότερο στην εξάπλωση της πανδημίας, πράγμα που το έχουν αναγνωρίσει όλοι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...