Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
spot_img

«Σφαγή» στο αφορολόγητο βλέπει ο Ντίνος Κλειτσιώτης

Ημέρα:

Φόβους ότι τελικά η κυβέρνηση θα κάνει πίσω και θα προχωρήσει σε παραχωρήσεις προς τους δανειστές, όσον αφορά το θέμα του αφορολογήτου ορίου, εκφράζει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο οικονομολόγος, Ντίνος Κλειτσιώτης.

«Δυστυχώς η σκληρή διαπραγμάτευση, όπως την αποκαλούν τα κυβερνητικά στελέχη, φοβάμαι πολύ ότι θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου για εκατομμύρια φορολογούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους, πλήττοντας έτσι τα μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Κλειτσιώτης.

«Που είναι οι μεγαλοστομίες για αφορολόγητο 12.000 ευρώ;»

Παράλληλα, ο γνωστός οικονομολόγος, στηλίτευσε τις μεγάλες προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, όταν τον Ιανουάριο του 2015, έταζε στους πολίτες αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, υπογραμμίζοντας σχετικά: «Το αφορολόγητο είναι αυτή τη στιγμή στις 9.500 ευρώ, με τους θεσμούς να πιέζουν για να πάει στις 6.000 με 7.000 ευρώ. Που είναι οι μεγαλοστομίες των κυβερνώντων που προεκλογικά μιλούσαν για 12.000 ευρώ αφορολόγητο; Δυστυχώς, φαίνεται να πέφτουν στο κενό κι όχι μόνο δεν θα παραμείνει το αφορολόγητο στις 9.500 ευρώ, αλλά θα αυτό θα διαμορφωθεί ακόμη πιο χαμηλά. Μακάρι να μην ισχύσει, αλλά φοβάμαι πολύ ότι τελικά θα γίνει και θα περάσει η πίεση των δανειστών».

«Η απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη»

Σχετικά με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ταμεία, ο Ντίνος Κλειτσιώτης τόνισε ότι και στην περιοχή μας πολλοί είναι οι συμπολίτες μας φορολογούμενοι που οφείλουν στο δημόσιο, όπως και αρκετοί που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

«Η εικόνα που είχαμε και έχουμε τον τελευταίο χρόνο έχει επιδεινωθεί. Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών τα ληξιπρόθεσμα προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Παρά τη γενναία ρύθμιση των 100 δόσεων, μεγάλο μέρος φορολογουμένων την έχει απωλέσει και φοβάμαι ότι στο μέλλον η απώλεια της ρύθμισης θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Είναι αναμφίβολο γεγονός ότι και στην περιοχή μας, είναι πολλοί οι συμπολίτες μας που οφείλουν στην εφορία και στα ταμεία και μάλιστα τα ληξιπρόθεσμα κάθε μήνα αυξάνονται με τέτοιους ρυθμούς, οι οποίοι καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, μιας οικονομίας που δυστυχώς επανήλθε σε ύφεση», σημείωσε.

Από Δευτέρα πιθανόν να ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τέλος, ερωτηθείς για το πότε θεωρεί ότι θα αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ο Ντίνος Κλειτσιώτης απάντησε: «Οι φορολογικές δηλώσεις κανονικά θα έπρεπε να αρχίσουν να υποβάλλονται από την 1η Φεβρουαρίου, όπως ορίζει ο νόμος. Δεν έχει γίνει όμως αυτό. Φτάσαμε στα μέσα Μαρτίου και το σύστημα δεν έχει ανοίξει ακόμη. Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει από τώρα να δώσει την παράταση που απαιτείται, διότι αφού ο νόμος κάνει λόγο για περίοδο από 1η Φεβρουαρίου μέχρι την 30η Απριλίου κι αφού έχουμε ήδη καθυστέρηση ενάμιση μήνα, είναι απαραίτητο να γίνει αυτό, ώστε να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους απρόσκοπτα, χωρίς να έχουν αγωνία για την επιβολή προστίμων. Πιστεύω ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι σε θέση να ανοίξει το σύστημα μετά και την κατάθεση της τελευταίας τροπολογίας στην Βουλή, με την οποία ρυθμίζονται κάποια θέματα που έπρεπε να καλυφθούν με νομοθετική ρύθμιση».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αποφεύγουν τα πρατήρια καυσίμων

Φώτης Πούλος: Η Ελλάδα είναι μια χώρα παραγωγής φόρων,...

Δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ σχετικά με δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr

Σχετικά με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε και δημοσιεύτηκε στο site...

Τιμή και Δόξα στον Ήρωα Δ. Τσαμκιράνη

Του Κωνσταντίνου Π. Παπακοσμά* Τιμή και δόξα στον Έφεδρο Ανθυπολοχαγό...

ΑΟΚ: Ξεκινά η προπώληση των εισιτηρίων διαρκείας

Ήρθε η ώρα να δείξουμε ποιος πραγματικά είναι ο...

Δημοπρατείται η ΒΙΙ φάση των έργων του Νέστου – Θα αρδευθούν 56.000 στρέμματα

Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,...

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Cosmopolis Festival 2024

Το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην...