Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Συμφέρει και σε ποιους το φορολογικό διαζύγιο;

Ημέρα:

Να συζητήσουν πρώτα με τους λογιστές τους, για να διαπιστώσουν αν τους «συμφέρει», συνιστά στους φορολογουμένους ο οικονομολόγος Ντίνος Κλειτσιώτης, σχετικά με τη γνωστοποίηση της επιθυμίας τους για χωριστές φορολογικές δηλώσεις.

Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω της οποίας οι σύζυγοι μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιθυμία τους για την υποβολή χωριστών δηλώσεων ενεργοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο φορολογούμενος

Η είσοδος γίνεται είτε με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης, είτε μέσω ειδικώς για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένου λογιστή – φοροτεχνικού με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του τελευταίου. Η ειδική εξουσιοδότηση προς τον λογιστή για τη γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης γίνεται μέσω του taxisnet.

Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Α.Α.Δ.Ε., εάν μόνον ο ένας εκ των συζύγων γνωστοποιήσει την επιλογή του για υποβολή χωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ενημερώνεται ο άλλος σύζυγος από την Α.Α.Δ.Ε. στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει στη διάθεσή της.

H επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης μπορεί να ανακαλείται αποκλειστικά μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης. Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή γνωστοποίησης της επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης θα παραμείνει διαθέσιμη και μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019 και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019. H γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται άπαξ και δεν ανακαλείται. Τέλος, διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή αυτή δεν αφορά τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, ούτε φορολογούμενους σε διάσταση, πτώχευση και δικαστική συμπαράσταση.

«Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς που θα επιλέξουν τη χωριστή δήλωση, γιατί υπάρχουν ζητήματα τεκμηρίων…»

«Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι. Όμως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς που θα επιλέξουν τη χωριστή δήλωση, γιατί υπάρχουν ζητήματα τεκμηρίων. Ενώ μέχρι σήμερα για παράδειγμα ένα ζευγάρι όπου ο σύζυγος έχει εισοδήματα και η σύζυγος δεν έχει, αλλά η γυναίκα έχει ένα αυτοκίνητο μεγάλο κυβισμού, αν κάνει μόνη της φορολογική δήλωση, θα έχει πρόβλημα με τα αντικειμενικά κριτήρια. Από την άλλη η ξεχωριστή δήλωση βοηθάει για παράδειγμα στην περίπτωση όπου μια σύζυγος έχει να πάρει επιστροφή φόρου. Μέχρι τώρα ο σύζυγος έπρεπε να μεταβεί στην εφορία, να κάνει σχετική δήλωση να γίνει έλεγχος ότι η επιστροφή αφορά τη σύζυγο και τότε την έπαιρνε. Τώρα, από τη στιγμή που θα υποβάλει ξεχωριστή δήλωση, θα πάρει την επιστροφή φόρου», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» για το θέμα ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

«Προς το παρόν μέχρι τώρα δεν έχει προσέλθει κάποιος στο γραφείο μου για την αλλαγή αυτή, ίσως γιατί δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά ακόμη οι φορολογούμενοι»

«Άρα, οι φορολογούμενοι πρέπει να αντιμετωπίσουν πολύ προσεκτικά αυτήν την αλλαγή και να έχουν επαφή με τους λογιστές τους όταν αποφασίσουν να την κάνουν, γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι κι ίσως αποβούν και εις βάρος τους. Είναι κάτι πάντως που σαν μέτρο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, δεν αντιλέγω, αλλά δεν πρέπει να το κάνουμε χωρίς να εξετάσουμε ορισμένα δεδομένα. Προς το παρόν μέχρι τώρα δεν έχει προσέλθει κάποιος στο γραφείο μου για την αλλαγή αυτή, ίσως γιατί δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά ακόμη οι φορολογούμενοι. Δεν πρέπει να μας τρομάξει ή να ενθουσιάσει πάντως το νέο μέτρο, γιατί δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...