Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Πτωτική τάση παρουσιάζει φέτος ο τουρισμός στη Θάσο

Ημέρα:

Συνεχίζουν να είναι αρνητικές οι εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού φέτος στο νησί της Θάσου. Το γεγονός επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο Σάκης Ζηλιαχωβινός, ένας από τους πλέον έμπειρους τουριστικούς πράκτορες του νησιού.

«Η εικόνα δεν είναι καλή στο σύνολο των συνεργατών και των καταλυμάτων, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις επαγγελματιών που αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Η πτώση είναι πλέον ορατή», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Ζηλιαχωβινός.

« Όλες οι αγορές, μηδεμιάς εξαιρουμένης, από τη βόρεια Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες, αυτές του πρώην ανατολικού μπλοκ, αλλά και οι μεμονωμένοι από τα Βαλκάνια έχουν σημειώσει μια πτώση»

«Κάποιοι φορείς μας έλεγαν από τον χειμώνα ακόμη όταν κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι κινδυνολογούμε. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε και αυτό φάνηκε ήδη τον Μάιο.  Παρόλο που είναι μήνας εγκατάστασης και χαμηλών προσδοκιών, φέτος ήταν πολύ πιο κάτω από τον περσινό. Όλες οι αγορές, μηδεμιάς εξαιρουμένης, από τη βόρεια Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες, αυτές του πρώην ανατολικού μπλοκ, αλλά και οι μεμονωμένοι από τα Βαλκάνια έχουν σημειώσει μια πτώση», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Σάκης Ζηλιαχωβινός.

«Το κύριο που μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση είναι η αγορά της Τουρκίας που ήταν ανύπαρκτη τα τελευταία τρία χρόνια. Φέτος όμως η συγκεκριμένη αγορά επανήλθε…»

«Η κατάσταση αυτή είναι μέσα στον βίο του επαγγελματία τουρισμού. Ποτέ δεν είχαμε δέκα έτη ανοδική πορεία ή καθοδική αντίστοιχα. Φέτος συνέβησαν αρκετά πράγματα και το κύριο που μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση είναι η αγορά της Τουρκίας που ήταν ανύπαρκτη τα τελευταία τρία χρόνια. Φέτος όμως η συγκεκριμένη αγορά επανήλθε, η κερδοφορία προς τους tour operators είναι πάρα πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα να τρέχουν να μεταφέρουν τον μαζικό τουρισμό προς τα εκεί. Οπότε έχουμε χάσει ένα σημαντικό τμήμα τουριστών και είναι αλήθεια ότι η Θάσος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Τουρκία γιατί έχει διαφορετικό προϊόν. Καμιά σχέση το ένα με το άλλο», τόνισε σχετικά ο γνωστός τουριστικός πράκτορας.

«Χρειάζεται σύνεση και χαμηλούς τόνους. Ανεβάζουμε υπηρεσίες, χαμηλώνουμε λίγο τις τιμές, προσαρμοζόμαστε ουσιαστικά στα δεδομένα»

Παρά τη διαφαινόμενη πτώση όμως ο κ. Ζηλιαχωβινός δεν χάνει την αισιοδοξία του και επισημαίνει: «Η χρονιά είναι πιο δύσκολη αλλά είναι και αναμενόμενο να συμβεί αυτό. Στον δικό μας χώρο έχει συμβεί πολλές φορές και προς τα πάνω και προς τα κάτω και για αυτό δεν χρειάζεται ανησυχία. Χρειάζεται σύνεση και χαμηλούς τόνους. Ανεβάζουμε υπηρεσίες, χαμηλώνουμε λίγο τις τιμές, προσαρμοζόμαστε ουσιαστικά στα δεδομένα. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά δεν έχουμε βοήθεια από τους φορείς. Οι επαγγελματίες με την ευρύτερη έννοια, δυστυχώς, επωμίζονται για άλλη μια φορά τις δυσκολίες στις πλάτες τους, δηλαδή οικονομικά».

«Ευτυχώς οι κρατήσεις από τις 15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου είναι καλές, λόγω της δυναμικής του νησιού…»

«Φαινόταν ότι θα προκύψει αυτή η μείωση και δεν λάβαμε κανένα μα κανένα μέτρο και δυστυχώς τώρα έχουμε αρνητικούς αριθμούς. Ευτυχώς οι κρατήσεις από τις 15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου είναι καλές, λόγω της δυναμικής του νησιού. Πρέπει να πούμε επίσης ότι την περίοδο αυτή έχουμε την οργάνωση και την προετοιμασία για τους tour operators για το 2020. Ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα συμβόλαια των καταλυμάτων που έχουν καλυφθεί στο 80% από τη βόρεια Ευρώπη. Πάντοτε η προετοιμασία της επόμενης σεζόν γίνεται με βάση την εξέλιξη της φετινής σεζόν. Οπότε να μην εκπλαγούμε αν ο προγραμματισμός των tour operators σε θέσεις, τοποθέτηση και υπογραφή θέσεων, είναι μικρότερος από του 2019. Του χρόνου έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κλίμα αρνητικό εκ προοιμίου, ενώ φέτος μπορούμε να διορθώσουμε τα νούμερα. Γι’ αυτό και λέω ότι θα χρειαστούμε παρέμβαση από τους φορείς», υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Ζηλιαχωβινός.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...