Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Ο οδικός τουρισμός ίσως σώσει την παρτίδα

Σάκης Ζηλιαχωβινός: Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πως θα συνεχιστεί η πορεία των εμβολιασμών, από όσους νόσησαν, αλλά και από τις διακρατικές συμφωνίες

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Ο οδικός και όχι ο αεροπορικός τουρισμός θα κυριαρχήσει στη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου, εκτιμά με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο τουριστικός πράκτορας της Θάσου, Σάκης Ζηλιαχωβινός.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζηλιαχωβινός, οι διαφορές ανάμεσα σε αεροπορικό και οδικό τουρισμό είναι σημαντικές, ενώ συμπληρώνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να μπαίνουν στο ίδιο καλάθι.

«Οποιοδήποτε σενάριο μας παρουσιάζει μια συγκεκριμένη κατάσταση, απλά πλανάται πλάνην οικτρά»

«Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε δυο πράγματα, τον αεροπορικό τουρισμό, ο οποίος είναι πολύ ισχυρός για το νησί της Θάσου, καθώς και τον οδικό τουρισμό, που επίσης είναι ισχυρός. Όμως αυτά τα δυο δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τα βάλουμε στο ίδιο καλάθι, με την έννοια ότι ο οδικός τουρισμός έχει μπροστά του άπλετο χρόνο για να διορθωθεί και να μας δώσει νούμερα που αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε. Όσον αφορά τον αεροπορικό τουρισμό, δυστυχώς, πλήττεται βάναυσα. Φέτος τα πράγματα έχουν διορθωθεί κάπως, αφού και οι tour operators καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες να προωθήσουν τα πακέτα τους, όμως το μεγάλο ζήτημα είναι το τι συμβαίνει με την υγειονομική κατάσταση όσων ταξιδέψουν. Οποιοδήποτε σενάριο μας παρουσιάζει μια συγκεκριμένη κατάσταση, απλά πλανάται πλάνην οικτρά. Όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα συνεχιστεί η πορεία των εμβολιασμών, από όσους νόσησαν, αλλά και από τις διακρατικές συμφωνίες», αναφέρει σχετικά ο κ. Ζηλιαχωβινός.

«Έχω μια πληροφόρηση από το αεροδρόμιο της Καβάλας για 15 περίπου πτήσεις την εβδομάδα. Η διαφορά με το 2019 είναι πολύ μεγάλη…»

«Ο αεροπορικός τουρισμός είναι στενά συνυφασμένος με τον χρόνο. Όσο προχωράμε προς την θερινή περίοδο μειώνονται και οι πιθανότητες για να μπουν νέες πτήσεις, άρα τα περιθώρια στενεύουν. Έχω μια πληροφόρηση από το αεροδρόμιο της Καβάλας για 15 περίπου πτήσεις την εβδομάδα. Αυτό για να αλλάξει προς τα πάνω θα πρέπει να βοηθήσει η υγειονομική κατάσταση της χώρας μας, αλλά και των αγορών του εξωτερικού. Δυστυχώς, τα μέχρι στιγμής νούμερα για τις πτήσεις είναι πενιχρά. Η διαφορά με το 2019 είναι πολύ μεγάλη. Τότε στη διάρκεια της υψηλής σεζόν, οι πτήσεις από το εξωτερικό ανά εβδομάδα έφταναν τις 97. Αντίστοιχα, από τις 97 του 2019, το τραγικό καλοκαίρι του 2020, οι πτήσεις έφταναν μόλις τις 9 ανά εβδομάδα. Αν θέλουμε να παίξουμε με τους αριθμούς μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σχεδόν 100% «αύξηση» από πέρυσι, αλλά δυστυχώς τα νούμερα είναι πάρα πολύ χαμηλά. Υπάρχει μια ελπίδα να προστεθούν κάποιες νέες πτήσεις αν προχωρήσουν καλά οι εμβολιασμοί ή γίνονται αξιόπιστα τεστ, αλλά όσο προχωράμε προς τη σεζόν, επαναλαμβάνω, μειώνεται αυτή η ελπίδα», συμπληρώνει χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Ζηλιαχωβινός.

«Αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται κρατήσεις ή όποιες υπάρχουν αύριο ή μεθαύριο μπορεί να μην ισχύουν…»

«Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ ότι κυρίαρχος σίγουρα θα είναι ο οδικός τουρισμός. Ο καθένας, εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες, μπορεί να αποφασίσει μια εβδομάδα πριν να πάει διακοπές, κάτι που δεν ισχύει για τον αεροπορικό τουρισμό, όπου τα πράγματα είναι πολύ πιο δυσκίνητα», επισημαίνει ακόμη ο γνωστός τουριστικός πράκτορας της Θάσου.

Ερωτηθείς για το αν είναι εφικτό να επιβεβαιωθεί αυτό που πολλοί υποστηρίζουν, ότι δηλαδή θα είναι ικανοποιητικό να πιάσουμε ένα 50% σε σχέση με την κίνηση του 2019, ο κ. Ζηλιαχωβινός απαντά: «Σενάρια είναι όλα αυτά. Δεν μπορεί να μας το πει κανείς από τώρα. Έχουμε κάποιες κρατήσεις από τον χειμώνα. Αυτές τα προηγούμενα χρόνια τις προσμετρούσαμε και επαναπροσδιορίζαμε τους στόχους, κάνοντας κάποιες προσφορές. Αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται κρατήσεις ή όποιες υπάρχουν αύριο ή μεθαύριο μπορεί να μην ισχύουν! Δεν μπορεί από την άλλη και ο tour operator να εφαρμόσει κάποια εκπτωτική πολιτική. Η χρονιά γενικά θα είναι πολύ δύσκολη. Θα επανέλθουμε στα επίπεδα του 2019 σταδιακά. Το πόσο καλύτερα όμως θα είμαστε από πέρυσι δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα. Γενικά περιμένουμε εχέγγυα και διακρατικές συμφωνίες για ασφαλή είσοδο και έξοδο από την χώρα μας, ώστε να μην πάθουμε τα περσινά. Φαίνεται ότι το δεύτερο μισό του καλοκαιριού θα υπάρξει μια αύξηση των κρατήσεων».

spot_img

Διαφημίσεις