Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Ντίνος Κλειτσιώτης: Η διαφαινόμενη χαλάρωση των capital controls δεν αρκεί

Ημέρα:

Θετική εξέλιξη, η οποία όμως δεν είναι αρκετή για να επιστρέψει η κανονικότητα στην οικονομία, χαρακτηρίζει ο οικονομολόγος Ντίνος Κλειτσιώτης τη διαφαινόμενη χαλάρωση των capital controls.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην αύξηση του ορίου αναλήψεων από τα 1.800 ευρώ το μήνα στα 2.300 ευρώ, ενώ μια ακόμη αλλαγή αφορά στο ότι κάθε πολίτης θα μπορεί να ανοίγει λογαριασμό σε τράπεζα.

Ποσό της τάξης των 2.300 ευρώ μηνιαίως δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν ουσιαστικά πλήρη πρόσβαση στα χρήματά τους

Το σχέδιο για χαλάρωση των capital controls έρχεται σε συνέχεια πρόσφατων ρυθμίσεων που αφορούν εταιρείες που κάνουν εξαγωγές και μπορούν ευκολότερα πλέον να αγοράζουν προϊόντα ή να διατηρούν λογαριασμούς.

Ένα ποσό της τάξης των 2.300 ευρώ μηνιαίως δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν ουσιαστικά πλήρη πρόσβαση στα χρήματά τους. Με το επόμενο κύμα αλλαγών κάθε πολίτης μπορεί ελεύθερα να ανοίξει νέο λογαριασμό στην τράπεζα, ανεξάρτητα εάν διαθέτει ήδη λογαριασμό σε αυτή ή σε άλλη τράπεζα. Κάτι που βεβαίως γίνεται και σήμερα, καθώς οι τράπεζες έχουν χαλαρώσει τη διαδικασία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι έτοιμη και μένει μόνο η υπογραφή της από τον Ε. Τσακαλώτο και η δημοσίευσή της στο Φ.Ε.Κ., πιθανότατα το επόμενο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι θα εγκριθεί αυτή η μεγάλη αλλαγή από την Τράπεζα της Ελλάδος και κατ’ επέκταση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

«Με την πλήρη απελευθέρωση των capital controls ο επιχειρηματικός κόσμος θα μπορέσει να κάνει καλύτερα τις κινήσεις του, ώστε να επανέλθει επιτέλους σε μια κανονικότητα η αγορά…»

«Είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Θα πρέπει κάποια στιγμή να προχωρήσουμε στην πλήρη κατάργηση των capital controls. Όπως θυμόμαστε μας είχαν πει ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων θα ισχύσουν το πολύ για έναν χρόνο. Δυστυχώς, το ερχόμενο καλοκαίρι συμπληρώνονται τρία ολόκληρα χρόνια. Με την πλήρη απελευθέρωση των capital controls ο επιχειρηματικός κόσμος θα μπορέσει να κάνει καλύτερα τις κινήσεις του, ώστε να επανέλθει επιτέλους σε μια κανονικότητα η αγορά», τόνισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» για το θέμα, ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

«Με τον κόσμο που συναλλάσσομαι, βλέπω ότι  είναι φοβισμένος ακόμη και δεν εμπιστεύεται το τραπεζικό σύστημα κι αυτό επιβαρύνει την οικονομία»

«Το σημαντικότερο στοιχείο όλων είναι ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα. Αυτό είναι που δεν επιτρέπει στους υπεύθυνους να προχωρήσουν στην πλήρη κατάργηση των capital controls. Μόνο όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη θα γίνει κάτι τέτοιο. Άρα το ότι δεν έχουμε πλήρη κατάργησή τους δείχνει ότι δεν έχουμε ακόμη πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Με τον κόσμο που συναλλάσσομαι, βλέπω ότι  είναι φοβισμένος ακόμη και δεν εμπιστεύεται το τραπεζικό σύστημα κι αυτό επιβαρύνει την οικονομία. Άρα το γρηγορότερο δυνατό πρέπει να γίνει πλήρης κατάργηση των capital controls για ν’ αλλάξει πορεία και η ελληνική οικονομία», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Κλειτσιώτης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...