Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Ντίνος Κλειτσιώτης: Η διαφαινόμενη χαλάρωση των capital controls δεν αρκεί

Ημέρα:

Θετική εξέλιξη, η οποία όμως δεν είναι αρκετή για να επιστρέψει η κανονικότητα στην οικονομία, χαρακτηρίζει ο οικονομολόγος Ντίνος Κλειτσιώτης τη διαφαινόμενη χαλάρωση των capital controls.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην αύξηση του ορίου αναλήψεων από τα 1.800 ευρώ το μήνα στα 2.300 ευρώ, ενώ μια ακόμη αλλαγή αφορά στο ότι κάθε πολίτης θα μπορεί να ανοίγει λογαριασμό σε τράπεζα.

Ποσό της τάξης των 2.300 ευρώ μηνιαίως δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν ουσιαστικά πλήρη πρόσβαση στα χρήματά τους

Το σχέδιο για χαλάρωση των capital controls έρχεται σε συνέχεια πρόσφατων ρυθμίσεων που αφορούν εταιρείες που κάνουν εξαγωγές και μπορούν ευκολότερα πλέον να αγοράζουν προϊόντα ή να διατηρούν λογαριασμούς.

Ένα ποσό της τάξης των 2.300 ευρώ μηνιαίως δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν ουσιαστικά πλήρη πρόσβαση στα χρήματά τους. Με το επόμενο κύμα αλλαγών κάθε πολίτης μπορεί ελεύθερα να ανοίξει νέο λογαριασμό στην τράπεζα, ανεξάρτητα εάν διαθέτει ήδη λογαριασμό σε αυτή ή σε άλλη τράπεζα. Κάτι που βεβαίως γίνεται και σήμερα, καθώς οι τράπεζες έχουν χαλαρώσει τη διαδικασία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι έτοιμη και μένει μόνο η υπογραφή της από τον Ε. Τσακαλώτο και η δημοσίευσή της στο Φ.Ε.Κ., πιθανότατα το επόμενο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι θα εγκριθεί αυτή η μεγάλη αλλαγή από την Τράπεζα της Ελλάδος και κατ’ επέκταση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

«Με την πλήρη απελευθέρωση των capital controls ο επιχειρηματικός κόσμος θα μπορέσει να κάνει καλύτερα τις κινήσεις του, ώστε να επανέλθει επιτέλους σε μια κανονικότητα η αγορά…»

«Είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Θα πρέπει κάποια στιγμή να προχωρήσουμε στην πλήρη κατάργηση των capital controls. Όπως θυμόμαστε μας είχαν πει ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων θα ισχύσουν το πολύ για έναν χρόνο. Δυστυχώς, το ερχόμενο καλοκαίρι συμπληρώνονται τρία ολόκληρα χρόνια. Με την πλήρη απελευθέρωση των capital controls ο επιχειρηματικός κόσμος θα μπορέσει να κάνει καλύτερα τις κινήσεις του, ώστε να επανέλθει επιτέλους σε μια κανονικότητα η αγορά», τόνισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» για το θέμα, ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

«Με τον κόσμο που συναλλάσσομαι, βλέπω ότι  είναι φοβισμένος ακόμη και δεν εμπιστεύεται το τραπεζικό σύστημα κι αυτό επιβαρύνει την οικονομία»

«Το σημαντικότερο στοιχείο όλων είναι ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα. Αυτό είναι που δεν επιτρέπει στους υπεύθυνους να προχωρήσουν στην πλήρη κατάργηση των capital controls. Μόνο όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη θα γίνει κάτι τέτοιο. Άρα το ότι δεν έχουμε πλήρη κατάργησή τους δείχνει ότι δεν έχουμε ακόμη πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Με τον κόσμο που συναλλάσσομαι, βλέπω ότι  είναι φοβισμένος ακόμη και δεν εμπιστεύεται το τραπεζικό σύστημα κι αυτό επιβαρύνει την οικονομία. Άρα το γρηγορότερο δυνατό πρέπει να γίνει πλήρης κατάργηση των capital controls για ν’ αλλάξει πορεία και η ελληνική οικονομία», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Κλειτσιώτης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πολλά θέματα απασχολούν το Επιμελητήριο Καβάλας

Μάρκος Δέμπας: Ζητήσαμε παράταση της εφαρμογής της διασύνδεσης των...

Επιτυχιών συνέχεια για τις μικτές Κ-14 & Κ-16 της ΕΠΣΚ

Αυλαία με πανομοιότυπες νίκες και προκρίσεις έριξαν για τη...

Δυσκολίες από την συγχώνευση των Νομικών Προσώπων του δήμου Καβάλας

Απόστολος Μουμτσάκης: Το προσωπικό της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» που πληρώνονταν με...

ΕΠΣΚ: Σε οικογενειακό κλίμα η κοπή πίτας για τις ομάδες της Θάσου

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας, τιμώντας τις έξι ομάδες...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Είμαστε δίπλα στους αγρότες με πράξεις και όχι ανεβαίνοντας στα τρακτέρ!»

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη,...

20χρονος νεκρός σε σύγκρουση ΙΧ με μοτοσικλέτα

Την 27-2-2024 και ώρα 20.30, στην Εθνική οδό Κομοτηνής...

Καβάλα: Διαρρήκτριες έκλεψαν χρήματα και κοσμήματα

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας σχηματίσθηκε δικογραφία σε...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών και τις κυβερνητικές πολιτικές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από...