Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Ντίνος Κλειτσιώτης: Έκκληση στους πολίτες να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις εντός της προθεσμίας

Ημέρα:

Έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις εντός της προθεσμίας, απευθύνει ο οικονομολόγος, Ντίνος Κλειτσιώτης, με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο».

«Στις 26 Αυγούστου λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά αυτό που διαπιστώνω ως φοροτεχνικός και από τις επαφές με τους συναδέλφους μου, είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι ακόμη δεν έχουν προσέλθει στα λογιστικά γραφεία για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Δεν μπορώ να κατανοήσω τι περιμένουν. Ίσως νομίζουν ότι θα γλιτώσουν την εφορία, αλλά αυτό είναι αδύνατο. Για αυτό προτρέπω όσους δεν έκαναν την δήλωσή τους, να σπεύσουν στα λογιστικά γραφεία και να την καταθέσουν, διότι κινδυνεύουν με πρόστιμο 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή, έστω και μια ημέρα μετά», σημείωσε σχετικά.

«Αυτό που συμβαίνει φέτος με τις φορολογικές είναι κάτι πρωτόγνωρο»

Όπως επισήμανε ο Ντίνος Κλειτσιώτης καλό θα ήταν το αρμόδιο υπουργείο να δώσει μια μικρή παράταση, έστω μιας εβδομάδας για την υποβολή των δηλώσεων.

«Περίπου ένα εκατομμύριο είναι οι φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Καλό θα ήταν το υπουργείο να δώσει, έστω μια εβδομάδα επιπλέον παράταση, διότι ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών και πολλοί έλειπαν. Είναι γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι φορολογικές δηλώσεις είχαν κατατεθεί τέτοιο καιρό και αυτό που συμβαίνει φέτος είναι κάτι πρωτόγνωρο. Είμαστε και εμείς αναγκασμένοι να παραμένουμε κλεισμένοι μέσα στα γραφεία μας και να μην μπορούμε σαν άνθρωποι να κάνουμε ολιγοήμερες διακοπές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περίεργη η καθυστέρηση στην αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Ο Ντίνος Κλειτσιώτης, αφού αναφέρθηκε στις ημερομηνίες στις οποίες οι φορολογούμενοι θα κληθούν να ανταποκριθούν στις νέες τους υποχρεώσεις, στηλίτευσε το γεγονός της καθυστέρησης αποστολής των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α., υπογραμμίζοντας: «Η πρώτη δόση για την εφορία είναι στις 31 Αυγούστου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Το ανησυχητικό όμως για εμένα είναι ότι ακόμη δεν έχουν έρθει τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. με το υπουργείο να προσανατολίζεται να τα στείλει τον Οκτώβριο σε πέντε δόσεις. Αυτό θα δυσκολέψει πολύ τα νοικοκυριά. Από την στιγμή που πάρθηκε η απόφαση ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα ισχύσει και για το 2015 και για το 2016 με τις παλιές αντικειμενικές αξίες δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έρχονται τα εκκαθαριστικά γρηγορότερα, για να είναι όσο το δυνατό περισσότερες και οι δόσεις. Ίσως θέλουν πρώτα να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές και να επιβάλουν τον φόρο μετά. Αυτό, αν συμβεί, δεν τιμά καθόλου την κυβέρνηση. Θα έχουν το θράσος να πουν ότι δεν στείλαμε τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κι ότι δεν ισχύει για να τους ψηφίσουν; Αυτά είναι υπογεγραμμένα και ισχύουν. Κάνω έκκληση στον υπουργό Οικονομικών για να αρχίσει το υπουργείο να στέλνει τα εκκαθαριστικά, ώστε να υπάρξουν περισσότερες δόσεις για τον κάθε φορολογούμενο».

Εκτός ρύθμισης όσοι δεν είναι εντάξει με τις νέες τους φορολογικές υποχρεώσεις

Ερωτηθείς τέλος για το τι θα ισχύσει στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος είναι ήδη σε ρύθμιση και θα έχει να πληρώσει και τις νέες δόσεις της εφορίας, ο κ. Κλειτσιώτης απάντησε: «Δυστυχώς, με τις αλλαγές που υπήρξαν στις ρυθμίσεις, ο φορολογούμενος θα πρέπει να είναι συνεπής και στις νέες φορολογικές του υποχρεώσεις. Αν μέσα σε διάστημα τριών μηνών, από την πρώτη δόση, δεν έχει πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, αυτομάτως τίθεται εκτός της ρύθμισης που έχει κάνει για προηγούμενες οφειλές. Για αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν αρκεί μόνο να πληρώνουν τις παλιές τους υποχρεώσεις, αλλά να είναι φορολογικά ενήμεροι και για τις νέες».

Πηγή: Ενήμερος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πανελλαδικές χωρίς υπερβολές και με τη μέγιστη δυνατή ηρεμία

Αργύρης Μυστακίδης: Την τελευταία στιγμή δεν μαθαίνουμε καινούργια πράγματα,...

Το Finn Masters έφερε κόσμο στην Ηρακλείτσα

Χρήστος Πριονίδης: Υπάρχει μεγάλη κίνηση στην περιοχή μας Στη σημαντικότητα...

Ο Ντίνος Κλειτσιώτης επικεφαλής του κοινού συνδυασμού με την Αναστασία Ιωσηφίδου

Ο Ντίνος Κλειτσιώτης θα είναι ο επικεφαλής του κοινού...

165 εκατομμύρια «χτυπήματα» από 114 χώρες δέχτηκε η Τράπεζα θεμάτων

«Κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια» θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...