Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Μαρία Πολυμέρου: Θα χρειαστούν 4 χρόνια για να συνέλθει ο τουρισμός

Ημέρα:

Τουλάχιστον μια τετραετία θα απαιτηθεί για να επιστρέψουμε στα νούμερα της τουριστικής περιόδου που καταγράφηκαν το 2019 στο νησί της Θάσου, εκτιμά με δηλώσεις της στον «Ενήμερο» η περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π.Ε. Θάσου), Μαρία Πολυμέρου.

«Δεν περιμένουμε σε καμιά περίπτωση να επιστρέψουμε στα νούμερα του 2019. Ξέρουμε πολύ καλά όλοι ότι αυτό δεν θα γίνει ούτε το 2021, ούτε το 2022! Πιστεύω ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον μια τετραετία για να επανέλθουμε στα νούμερα του 2019», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση».

«Το να πετύχουμε το 50% του 2019 είναι ένας εφικτός στόχος – Το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά που έχει περάσει για τον Τουρισμό – Από 80% μέχρι και 90% η πτώση σε εστίαση, τουρισμό και ξενοδοχειακό κλάδο στη Θάσο»

«Παίρνοντας σαν δεδομένο ότι θα λήξει το θέμα της πανδημίας και θα έχουμε τουριστική σεζόν, θεωρώ ότι το να πετύχουμε το 50% του 2019 είναι ένας εφικτός στόχος, αν και προσωπικά νομίζω ότι η Θάσος μπορεί να υπερβεί αυτό το νούμερο, αν έχουμε ξαναλέω σεζόν», συμπληρώνει σχετικά η Μαρία Πολυμέρου.

Κληθείσα να σχολιάσει τα αποτελέσματα του 2020 για τον κλάδο του Τουρισμού στο νησί, η περιφερειακή σύμβουλος, ιδιοκτήτρια του τουριστικού γραφείου Mermaid Travel και αντιπρόσωπος της TUI στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., σημειώνει: «Μπορώ να πω με βεβαιότητα στα 20 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στον χώρο του Τουρισμού, ότι το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά που έχει περάσει! Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο κάναμε έναν απολογισμό της τουριστικής περιόδου, η οποία φέτος δεν υπήρξε ποτέ! Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα γι’ αυτό, δεν μπορούμε να μιλάμε για σεζόν το 2020, όταν είχαμε αυτές τις συνθήκες. Η πτώση που καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην εστίαση, τον τουρισμό και τον ξενοδοχειακό κλάδο στη Θάσο, ήταν από 80% μέχρι και 90%».

«Δεν θεωρώ ότι ο κλάδος του Τουρισμού ενισχύθηκε ιδιαίτερα, πέρα από κάποια δάνεια όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή…»

Αναφορικά με το αν υπάρχει ικανοποίηση στον τουριστικό κλάδο για την ενίσχυση εκ μέρους της Κυβέρνησης, η Μαρία Πολυμέρου τονίζει: «Δεν θεωρώ ότι ο κλάδος του Τουρισμού ενισχύθηκε ιδιαίτερα, πέρα από κάποια δάνεια όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή. Μη ξεχνάμε ότι είναι δάνεια αυτά, διότι έχουμε μπει όλοι στη φιλοσοφία να πάρουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή, που όμως δεν παύει να είναι ένα δάνειο. Επίσης, το ότι κάποιες υποχρεώσεις πηγαίνουν προς τα πίσω θα το βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα. Όσον αφορά τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., δεν θεωρώ ότι είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά ένα πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής με εντελώς άδικα κριτήρια, που δεν βοηθά τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί πραγματικά».

«Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξη ότι οι επιχειρήσεις του Τουρισμού θα λάβουν περισσότερη ενίσχυση μέσα στη νέα χρονιά – Το «κούρεμα» του 40% υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία είναι σαφέστατα κάτι καλό…»

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η ενίσχυση αυτή θα μπορούσε να έρθει μέσα στο 2021, αλλά και ποια θα μπορούσε να είναι η ιδανική λύση για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, η περιφερειακή σύμβουλος Α.Μ.Θ., απαντά: «Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξη ότι οι επιχειρήσεις του Τουρισμού θα λάβουν περισσότερη ενίσχυση μέσα στη νέα χρονιά. Σίγουρα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε πράγματα, αλλά δεν νομίζω ότι θα δοθούν πολλά χρήματα παραπάνω για την ενίσχυση της ρευστότητας. Δεν έχουμε τέτοια δείγματα μέχρι τώρα. Το «κούρεμα» του 40% υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία είναι σαφέστατα κάτι καλό. Αυτό θα ήταν μια καλή λύση, αλλά δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι να γίνει. Πρέπει να τονίσουμε ότι πέρα από το οικονομικό κομμάτι, που είναι το πλέον σημαντικό, ο κόσμος του Τουρισμού έχει αρχίσει να επηρεάζεται και ψυχολογικά γιατί δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι».

«Υπάρχει ενδιαφέρον, γίνονται κρατήσεις, όμως πάντοτε δυστυχώς στο τέλος υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά» που θα απαντηθεί σε ένα τρίμηνο από τώρα…»

Αναφορικά με την εικόνα που υπάρχει σχετικά με τις κρατήσεις από το εξωτερικό για την τουριστική περίοδο του 2021, η κ. Πολυμέρου υπογραμμίζει: «Η κατάσταση παραμένει ίδια με τον προηγούμενο μήνα. Υπάρχει ενδιαφέρον, απ’ όσο γνωρίζω και από τα υπόλοιπα τουριστικά γραφεία. Έχουν γίνει τα συμβόλαια με τα ξενοδοχεία, οι πτήσεις είναι προγραμματισμένες όπως κάθε χρόνο, υπάρχει ενδιαφέρον, γίνονται κρατήσεις, όμως πάντοτε δυστυχώς στο τέλος υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά» που θα απαντηθεί σε ένα τρίμηνο από τώρα, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό και την πορεία των εμβολιασμών».

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να επιβληθεί από την κάθε χώρα ξεχωριστά ένα «πιστοποιητικό εμβολιασμού». Θεωρώ όμως ότι η κάθε εταιρεία θα το χειριστεί, ανάλογα με την πολιτική που θα ακολουθήσει»

 Σε ερώτηση για το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι άρχισαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, αλλά και αν θα πρέπει να έχουν «πιστοποιητικό εμβολιασμού», όσοι εισέρχονται στη Θάσο από το εξωτερικό, η Μαρία Πολυμέρου απαντά: «Το εμβόλιο ήταν η μοναδική λύση, το μόνο φως που μπορούσαμε να δούμε για να επανέλθουμε σιγά σιγά στην καθημερινότητά μας. Δεν νομίζω ότι μπορεί να επιβληθεί από την κάθε χώρα ξεχωριστά ένα «πιστοποιητικό εμβολιασμού». Θεωρώ όμως ότι η κάθε εταιρεία θα το χειριστεί, ανάλογα με την πολιτική που θα ακολουθήσει. Για την εταιρεία που εκπροσωπώ, την TUI, θεωρώ ότι θα το έχει ως απαραίτητο στοιχείο για να δεχθεί επιβάτες».

«Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, πιστεύω ότι το 2021 θα είναι εντελώς διαφορετικό από τη χρονιά που φεύγει…»

 Τέλος, σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι το 2021 θα είναι εν τέλει μια χρονιά καλύτερη από το 2020, η περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απαντά: «Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, πιστεύω ότι το 2021 θα είναι εντελώς διαφορετικό από τη χρονιά που φεύγει. Αν είναι όμως όπως το 2020, τότε θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις. Θα μιλάμε για την πλήρη καταστροφή. Δεύτερο στη σειρά παρόμοιο καλοκαίρι με αυτές τις συνθήκες που ζήσαμε φέτος δεν θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να το αντέξουν».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ανδρικό χάπι αντισύλληψης – Πώς λειτουργεί

Ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα. Πειράματα υποδεικνύουν ότι...

Συμβουλές για να μην γερνάει ο λαιμός σας

Ο λαιμός είναι μια περιοχή του σώματός μας όπου...

Νέο ενδοσκοπικό σύστημα εντοπίζει τους καρκίνους με ακρίβεια 90%

Η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για...

Μάνθος Κλεανθίδης: Έχουμε έναν πολύ δυναμικό Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου

Εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 11 Μαρτίου...

Θα στενάξει η Καβάλα από το κυκλοφοριακό το καλοκαίρι

Νίκος Ίμβρος: Για μας τους κατοίκους της πόλης, έτσι...

Όλα είναι έτοιμα για την 19η «Αλφαβητοπαρέλαση»

Πανέτοιμη δηλώνει, μέσω του προέδρου της, Βασίλη Μαυρομμάτη, η...

Εντός των ημερών θα πληρωθούν οι υπάλληλοι των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Καβάλας

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα...