Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Μάρκος Δέμπας: Όλες οι επιχειρήσεις είναι πλέον πληττόμενες

Ο κορωνοϊός προκάλεσε τεράστια πτώση του τζίρου σε όλους τους τομείς κι αυτό δεν ανατρέπεται

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Με μελανά χρώματα περιγράφει το μέλλον των επιχειρήσεων για το επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος μιλώντας στον «Ενήμερο» για την κατάσταση που θα διαμορφώσει στην οικονομία η αναζωπύρωση της πανδημίας, εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος, ενώ θεωρεί ότι η αντίδραση της Κυβέρνησης πρέπει να είναι άμεση, όσον αφορά τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, ξεκαθαρίζει ορθά κοφτά, ότι η οικονομία δεν σηκώνει ένα δεύτερο lock down, ενώ επίσης αναφέρεται στην εικόνα που υπάρχει στην παρούσα φάση σε Θάσο και Καβάλα, όσον αφορά την τουριστική κίνηση.

«Θα πρέπει να αντέξει η οικονομία και να μείνει η αγορά ανοιχτή, έστω με κάποια περιοριστικά μέτρα. Αν περάσουμε πάντως σε ένα νέο lock down, κάτι που απευχόμαστε, θα είναι η ταφόπλακα για την οικονομία και για όλους μας. Είναι ξεκάθαρο αυτό…»

«Η κατάσταση, με βάση τους υγειονομικούς δείκτες, δείχνει ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, άρα είναι πιθανό να δούμε σταδιακά κι άλλα μέτρα περιορισμού, εκτός της χρήσης μάσκας. Όλα αυτά είναι μπροστά μας. Δεν θέλω να πιστεύω πάντως ότι θα έχουμε ένα γενικευμένο lock down, όπως είχαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Θα πρέπει να αντέξει η οικονομία και να μείνει η αγορά ανοιχτή, έστω με κάποια περιοριστικά μέτρα. Αν περάσουμε πάντως σε ένα νέο lock down, κάτι που απευχόμαστε, θα είναι η ταφόπλακα για την οικονομία και για όλους μας. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία να το πω απλά. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση γενικότερα. Η Κυβέρνηση πρέπει να προνοήσει για νέα οικονομικά μέτρα στήριξης το επόμενο χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι αυτά τα μέτρα είναι απολύτως απαραίτητα. Δυστυχώς τα αισιόδοξα σενάρια για το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς και της ύφεσης σε κάποια λίγα δισεκατομμύρια ευρώ, δεν επαληθεύονται», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Δέμπας.

«Το πλησιέστερο σημείο των όποιων κυβερνητικών αποφάσεων θα είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – Όλες οι επιχειρήσεις είναι πλέον πληττόμενες. Άρα πρέπει να στηριχθούν όλες. Έχουν τεράστια πτώση τζίρου κι αυτό δεν ανατρέπεται πλέον…»

«Σε κάποιες περιοχές που στηρίζονται στον τουρισμό η πτώση μπορεί να φτάσει ακόμη και το 75% κι ας φανταστούμε τι σημαίνει και σε έσοδα ένα τέτοιο ποσοστό. Είναι χρήματα που θα λείψουν από την αγορά και την οικονομία και δεν ξέρουμε πως θα «αντικατασταθούν» κι από που θα βρεθούν αυτοί οι πόροι. Άρα με απλή λογική θα πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, ώστε να αποφύγουμε το οριστικό κλείσιμο κάποιων εξ αυτών που δεν θα αντέξουν για να λειτουργήσουν του χρόνου. Φαντάζομαι ότι το πλησιέστερο σημείο των όποιων κυβερνητικών αποφάσεων θα είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο εκάστοτε πρωθυπουργός ανακοινώνει δέσμη μέτρων. Όλες οι επιχειρήσεις είναι πλέον πληττόμενες. Άρα πρέπει να στηριχθούν όλες. Έχουν τεράστια πτώση τζίρου κι αυτό δεν ανατρέπεται πλέον», συμπληρώνει ακόμη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Η αγορά της Θάσου έχει μια κατακόρυφη πτώση! Πολλές επιχειρήσεις που είχαν ανοίξει, αποφασίζουν να κλείσουν! Θα χαθούν θέσεις εργασίας…»

Σε σχέση με την εικόνα που έχει όσον αφορά την τουριστική κίνηση σε Θάσο και Καβάλα, ο Μάρκος Δέμπας δηλώνει: «Η αγορά της Θάσου έχει μια κατακόρυφη πτώση! Ειδικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για Ρουμανία και Βουλγαρία, πλέον πολλές επιχειρήσεις που είχαν ανοίξει, αποφασίζουν να κλείσουν! Θα χαθούν θέσεις εργασίας, δεν θα υπάρχει εισόδημα και η κατάσταση για το νησί θα είναι πιο δύσκολη από το ηπειρωτικό κομμάτι της Π.Ε. Καβάλας, όπου υπάρχει ίσως μια καλύτερη κίνηση, λόγω προσέλευσης επισκεπτών από γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες, κυρίως τα σαββατοκύριακα ή ακόμη και οι συμπολίτες μας που κινούνται μέσα στην Π.Ε. Καβάλας. Οι τζίροι των εμπορικών καταστημάτων από την άλλη κι εν μέσω εκπτώσεων, είναι πολύ πεσμένοι κι αυτό μας οδηγεί σε τεράστια ανησυχία».

«Δυστυχώς το 2020 θα είναι μια σκληρή οικονομική πραγματικότητα για όλες τις επιχειρήσεις»

«Επομένως δεν είναι να κάνουμε παραδοχές για το τι κάνουμε σήμερα. Είναι τελειωμένο! Δυστυχώς το 2020 θα είναι μια σκληρή οικονομική πραγματικότητα για όλες τις επιχειρήσεις, εκτός ίσως των τροφίμων. Καταγράφουμε τη ζημιά, την μεταφέρουμε στα κυβερνητικά κλιμάκια και στους αρμόδιους την κατάσταση, ώστε να δούμε ποια θα είναι τα μέτρα ανακούφισης που θα πρέπει να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Σε λίγο οι παρατάσεις για πληρωμή Φ.Π.Α., δόσεων κλπ. που είχαν δοθεί στην καραντίνα, θα γίνουν απαιτητές. Ακολουθούν ΕΝ.Φ.Ι.Α., φορολογικές δηλώσεις κι όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας. Θα αδυνατούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να ανταποκριθούν και να πληρώσουν. Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι θα πρέπει με σοβαρότητα η Κυβέρνηση, που μέχρι τώρα το παλεύει όσο μπορεί, να βοηθήσει και να πιέσει και το τραπεζικό σύστημα να φτάσει ρευστό σε επιχειρήσεις και κοινωνία», σημειώνει καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Μάρκος Δέμπας.

Διαφημίσεις