Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Ζορίζει την αγορά η καθυστέρηση της ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων

Γιάννης Παναγιωτίδης: Η αγορά δεν πήγε καθόλου καλά, θεωρώ ότι θα έχουμε πρόβλημα

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Τον κίνδυνο να χάσουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και την πάγια των 12, αντιμετωπίζουν επαγγελματίες και ιδιώτες που περίμεναν μέσα στον Ιανουάριο τη νέα ρύθμιση των 24 και 48 δόσεων αντίστοιχα, η οποία όμως θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος Μαρτίου!

«Θεωρώ ότι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα η καθυστέρηση αυτή, όσον αφορά κάποιους, οι οποίοι δεν θα μπορούν να είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, κυρίως όσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων και κινδυνεύουν πλέον να τη χάσουν», επισήμανε σχετικά με το θέμα, μιλώντας στον «Ενήμερο», ο φοροτεχνικός, Γιάννης Παναγιωτίδης.

«Το διάστημα μέχρι το τέλος Μαρτίου είναι μεγάλο – Η ρύθμιση των 12 δόσεων δεν εξυπηρετεί και τόσο»

«Πάρα πολλοί επαγγελματίες, αλλά και ιδιώτες είχαν βασιστεί σε αυτήν την ρύθμιση που ήρθε βοηθητικά σε αυτήν των 120 δόσεων και αποτελεί την νέα πάγια που θα μπορούσαν να ρυθμιστούν οφειλές από το 2019 και μετά σε 24 ή 48 δόσεις, ανάλογα με το είδος της οφειλής. Είναι κάτι που θα καθυστερήσει μάλλον για τεχνικούς λόγους, όμως πρέπει να πω ότι το διάστημα μέχρι το τέλος Μαρτίου είναι μεγάλο. Ίσως υπάρξει κάποια παρέμβαση για να μη χάσουν οι φορολογούμενοι τις 120 δόσεις, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση των 12 δόσεων δεν εξυπηρετεί και τόσο», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Παναγιωτίδης.

« Όλα αυτά βέβαια σε μια περίοδο που η αγορά δεν πήγε καθόλου καλά. Η καθυστέρηση θα εντείνει το πρόβλημα ακόμη περισσότερο…»

«Οι 24 και 48 είναι ένα σημαντικό βοηθητικό εργαλείο σε πάγια μορφή που θα βοηθούσε ως επακόλουθο της ρύθμισης των 120 δόσεων. Θεωρώ ότι θα λυθεί πιο γρήγορα το θέμα, γιατί αλλιώς θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα. Κι όλα αυτά βέβαια σε μια περίοδο που η αγορά δεν πήγε καθόλου καλά. Η καθυστέρηση θα εντείνει το πρόβλημα ακόμη περισσότερο. Πολλοί για να μη κινδυνεύσουν είχαν μπει στη ρύθμιση των 12 δόσεων, όμως είχαν εναποθέσει ελπίδες κι είχαν κάνει προγραμματισμό για τις 12 σε 24 και 24 σε 48 και βγαίνουν τώρα εκτός, γιατί θα πρέπει να πληρώσουν τέλη Ιανουαρίου το ποσό που αντιστοιχούσε στις 12 δόσεις. Τέλος του μήνα, κυρίως για τους επαγγελματίες, είναι βαριά η κατάσταση ιδιαίτερα με ΦΠΑ, τελευταίες δόσεις ΕΝΦΙΑ κλπ.», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Γιάννης Παναγιωτίδης.

Οι φορολογούμενοι έχουν δύο επιλογές, είτε να περιμένουν έως τότε ρισκάροντας να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις ή θα μπουν στην υπάρχουσα ρύθμιση με τις 12 και 24 δόσεις και εν συνεχεία να μεταταχθούν στην ευνοϊκότερη ρύθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα για την ρύθμιση των τακτικών οφειλών σε 24 δόσεις και των έκτακτων σε 48 δόσεις θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος Μαρτίου. Έτσι οι φορολογούμενοι έχουν δύο επιλογές, είτε να περιμένουν έως τότε ρισκάροντας να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις ή θα μπουν στην υπάρχουσα ρύθμιση με τις 12 και 24 δόσεις και εν συνεχεία να μεταταχθούν στην ευνοϊκότερη ρύθμιση. Όπως προβλέπει η νέα ρύθμιση οι οφειλές μπορούν να καταβληθούν σε 24 ή σε 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής. Συγκεκριμένα, οι 24 δόσεις αφορούν τακτικές οφειλές, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ και οι 48 δόσεις, αφορούν έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 – 48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019. Όλες οι αρρύθμιστες οφειλές προς την εφορία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση που προβλέπει διπλάσιες δόσεις σε σχέση με την υφιστάμενη και θα τεθεί σε ισχύ το 2020. Συγκεκριμένα ο φόρος εισοδήματος ο ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις ακόμα και αν η οφειλή είναι του 2019 ή παλαιότερη ενώ παλαιές ή σημερινές οφειλές που προκύπτουν από φόρο κληρονομιάς ή πρόστιμα μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 δόσεις.

Διαφημίσεις