Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Επιστρέφουν στα παλιά στέκια οι καβαλιώτες

Ημέρα:

«Υπάρχει γενικότερα προσέλευση, μια πληρότητα στα καθίσματα, αλλά δεν υπάρχουν εικόνες που είδαμε σε μεγάλες πόλεις όπου υπάρχει συνωστισμός. Μέρα με την ημέρα βλέπουμε περισσότερους θαμώνες να επιστρέφουν στα παλιά γνωστά στέκια τους».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Μιχάλης Μεταξάς, συμπληρώνοντας σχετικά ότι απαιτείται λίγος χρόνος ακόμη τόσο για τον κόσμο, όσο και τα καταστήματα, καθώς ήταν πολύ δύσκολη η επανεκκίνηση μετά από έξι μήνες κλεισίματος.

«Ήταν απαραίτητο να αλλάξει το ωράριο. Το κλείσιμο για καταστήματα εστίασης από τις 23.00 δεν δικαιολογείται…»

 Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένος από την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, αλλά και για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο κ. Μεταξάς απάντησε: «Ήταν απαραίτητο να αλλάξει το ωράριο. Το κλείσιμο για καταστήματα εστίασης από τις 23.00 δεν δικαιολογείται. Για να γίνει αυτό πρέπει να μαζεύουμε από τις 22.30, ενώ η αγορά κλείνει στις 21.00 κι είναι ακόμη ημέρα. Ευελπιστούμε το ωράριο να επεκταθεί και πέραν του σημερινού, τουλάχιστον μέχρι τις 2.00 και να επιτραπεί και η μουσική. Αυτό βλέπουμε να γίνεται από το τέλος Μαΐου και μετά, διότι με τη σημερινή κατάσταση είναι σαν να έχουμε Μεγάλη Εβδομάδα στα μαγαζιά μας. Όσον αφορά την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς, ούτε και δύσκολο. Ο καιρός είναι σύμμαχος μας, αφού η λειτουργία των καταστημάτων μας αφορά τους εξωτερικούς χώρους. Πιστεύω ότι σύντομα θα μπούμε σε μια κανονικότητα όλοι μας, απλά χρειάζεται λίγος ακόμη χρόνος».

«Δεν θα έχουμε ιδιαίτερη τουριστική κίνηση μέχρι το τέλος του μήνα που διανύουμε – Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να κλείσουμε ξανά, διότι δεν θα ανοίξουμε ποτέ ξανά…»

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση αύξησης της κίνησης, λόγω και του ανοίγματος του τουρισμού, ο κ. Μεταξάς απάντησε: «Θεωρώ ότι δεν θα έχουμε ιδιαίτερη τουριστική κίνηση μέχρι το τέλος του μήνα που διανύουμε. Άνοιξαν βέβαια κάποια ξενοδοχεία, χρειάζεται χρόνος όμως και στον τουριστικό κλάδο, έναν μήνα τουλάχιστον για να ορθοποδήσει. Διστακτικά βλέπουμε κάποιους επισκέπτες στην περιοχή μας, κυρίως από τα Βαλκάνια. Πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα και από αυτούς όμως, να προσέξει πολύ η κυβέρνηση στα σύνορα να μην έχουμε κάποιο πισωγύρισμα, γιατί κάπως έτσι έγινε και πέρυσι. Τουλάχιστον να μπαίνουν στη χώρα όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ελεγχθεί σωστά. Τότε δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να κλείσουμε ξανά, διότι δεν θα ανοίξουμε ποτέ ξανά. Δεν υπάρχει ούτε οικονομική, ούτε ψυχική δυνατότητα για να ανοίξουμε και πάλι».

Μόλις μια στις τρεις επιχειρήσεις «βλέπει» ο Μ. Μεταξάς ότι θα λάβει την ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ, λόγω… άδικων κριτηρίων – Δυσκολίες με τις προμήθειες προϊόντων την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος της εστίασης

Αναφορικά με το θέμα της ενίσχυσης που πρόκειται να λάβουν οι επιχειρήσεις εστίασης μέσω του ΕΣΠΑ, για το οποίο άρχισαν ήδη να υποβάλλονται οι αιτήσεις, αλλά και για το πόσο δύσκολο ήταν το άνοιγμα των επιχειρήσεων πριν μερικές ημέρες, ο Μιχάλης Μεταξάς σχολίασε: «Όσες επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις να σπεύσουν άμεσα για την εν λόγω ενίσχυση, για να βοηθηθούν τουλάχιστον για τα πάγια τους. Ήδη όμως πολλές επιχειρήσεις μένουν εκτός, εκτιμώ ότι μόλις μια στις τρεις θα βοηθηθεί. Οι υπόλοιπες θα μείνουν εκτός γιατί τα κριτήρια δεν θα είναι δίκαια, ας το πούμε έτσι. Ανοίξαμε ήδη με πολλές δυσκολίες γιατί ναι μεν ειδοποιηθήκαμε περίπου δέκα μέρες πριν το άνοιγμα, αλλά οι μισές ημέρες ήταν αργίες. Οι επιχειρήσεις που το άφησαν για την τελευταία στιγμή είχαν πρόβλημα. Μεγάλο θέμα είχαμε και με τις προμήθειες, πολλά προϊόντα έληξαν και τα πετάξαμε και η πρώτη εβδομάδα γενικότερα ήταν δοκιμαστική για όλους, προμηθευτές και για εμάς».

«Όλες οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν σοβαρό θέμα με το εργατικό δυναμικό τους – Βασιζόμαστε στους φοιτητές – Δεν υπάρχουν απολύσεις, αλλά αποχωρήσεις…»

Στο ερώτημα για το αν οι τοπικές επιχειρήσεις εστίασης λειτουργούν πλέον με λιγότερο προσωπικό από αυτό που χρησιμοποιούσαν πριν από το lock down του περασμένου Νοεμβρίου, ο Μιχάλης Μεταξάς απάντησε: «Όλες οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν σοβαρό θέμα με το εργατικό δυναμικό τους, γιατί βασιζόμαστε κυρίως σε φοιτητές, οι οποίοι από τον Νοέμβριο έφυγαν για τα σπίτια τους. Δεν υπάρχει πλέον θέμα απολύσεων, αλλά αποχωρήσεων εργαζομένων και προσπαθούμε να τους αντικαταστήσουμε με άλλους».

Επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις το να πληρώνουν το ένα από τα δυο self test των εργαζομένων

Σε σχέση τέλος με τα self tests και το θέμα της κάλυψης του ενός εκ των δυο για κάθε εργαζόμενο από την επιχείρηση, ο γραμματέας του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας επισήμανε: «Όσον αφορά τα self tests, αυτά γίνονται κανονικά. Έχουμε όμως ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί προς την κυβέρνηση, γιατί δεν είναι δυνατόν να φορτώνονται επιχειρήσεις, που υποτίθεται ότι θα βοηθηθούν οικονομικά, με ένα επιπλέον κόστος. Είναι πρωτόγνωρο αυτό! Φυσικά και δεν είναι λίγα χρήματα. Όποιο κόστος είτε μικρό, είτε μεγάλο για εμάς μετράει. Το κάθε ευρώ μετράει. Ωστόσο κάνουμε όλοι self test, εργαζόμενοι και εργοδότες κανονικά».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...