Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Γιάννης Παναγιωτίδης: Επιφυλάξεις για τη νέα ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο

Ημέρα:

Τις επιφυλάξεις του, λόγω και της εισόδου της χώρας σε προεκλογική περίοδο, διατηρεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων της Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Παναγιωτίδης, αναφορικά με τη νέα ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για βελτίωση της πάγιας ρύθμισης των 12 ως 24 δόσεων, ωστόσο θα αποτελέσει λύση για όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ποσό της σημερινής τους μηνιαίας δόσης, καθώς σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων και να φτάσει ακόμη και στις 36 με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ.
«Οι οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, είναι αποτέλεσμα της υπέρμετρης φορολόγησης και των εισφορών που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια…»

Παράλληλα, «τρέχει» και μια έκτακτη ρύθμιση για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το τέλος του 2017. Σ’ αυτή θα μπορεί να ενταχθεί όποιος είναι ήδη σε πάγια ρύθμιση ή δεν έχει χρέη μέσα στο 2018. Σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των δόσεων, ανάλογα με την οφειλή και εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του οφειλέτη, θα μπορεί να φτάνει ακόμη και τις 100 ή και περισσότερες δόσεις.

«Οι οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, είναι αποτέλεσμα της υπέρμετρης φορολόγησης και των εισφορών που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Άρα, έχουμε ένα δεδομένο, ότι πολλές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα έχουν χρέη που είναι δυσβάσταχτα, πολλά εκ των οποίων έχουν προκύψει από προσαυξήσεις. Για παράδειγμα ένα ποσό των 100 ευρώ, έχει φτάσει στα 150 ή 200 ευρώ, λόγω της ολοένα προστιθέμενης επιβάρυνσης σε φόρους και της αδυναμίας πληρωμής από τους φορολογούμενους», ανέφερε στις δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» για το θέμα ο Γιάννης Παναγιωτίδης.

Καλή μια ρύθμιση των 36 δόσεων για όσους έχουν μικροχρέη

«Από την άλλη υπάρχουν κι αυτοί που αφήνουν μικροχρέη από ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή φόρο εισοδήματος. Σ’ αυτούς μια ρύθμιση των 36 δόσεων θα ήταν μια πολύ καλή προοπτική με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ και μ’ ένα χρέος έως 4.000 ευρώ το πολύ. Για τα μεγαλύτερα ποσά θα πρέπει να «τρέξει» με διαφορετικές συνθήκες ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, να είναι πιο απλοϊκός και πέρα από την παράταση που πήρε για έναν χρόνο να ενταχθούν και τα χρέη του 2018. Αν έχουμε «κούρεμα» χρεών σε υγιείς επιχειρήσεις ή σε φυσικά πρόσωπα που μπορούν να αντεπεξέλθουν, αυτό θα είναι μια λύση. Όταν τα χρέη των φορολογουμένων ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ κι αυτό το ποσό δεν θα εισπραχθεί ποτέ κι ολοένα θα αυξάνει, τότε είναι σαν να κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Αντίθετα αν μπούμε σε μια διαδικασία διαγραφής χρεών, ανάλογα βέβαια με κάθε περίπτωση, γρήγορα θα οδηγήσουν πολλούς στο να πληρώσουν ποσά και να πάρει ανάσα το κράτος εισπράττοντας χρήματα», επισήμανε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ.

«Η αγορά βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της κι όλα δείχνουν ότι το 2019 ξεκινάει πάρα πολύ δύσκολα. Μη ξεχνάμε ότι θα είμαστε σε προεκλογική περίοδο, όπου θα υπάρξει μια ατονία…»

Σχετικά με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, ο Γιάννης Παναγιωτίδης υπογράμμισε καταληκτικά: «Αν πάμε σε μια ρύθμιση μόνο και μόνο για προεκλογικούς λόγους, χωρίς να σκεφτούμε όλα τα παραπάνω, του χρόνου θα συζητάμε για νέες κι αυξημένες υποχρεώσεις. Όλα αυτά βέβαια σε συνάρτηση με τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, κάτι που όμως δε διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον. Η αγορά βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της κι όλα δείχνουν ότι το 2019 ξεκινάει πάρα πολύ δύσκολα. Μη ξεχνάμε ότι θα είμαστε σε προεκλογική περίοδο, όπου θα υπάρξει μια ατονία, όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα και δεν ξέρω που θα οδηγήσει όλο αυτό. Η εικόνα της τοπικής αγοράς είναι απογοητευτική στην παρούσα φάση. Άρα, πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, συντονισμένα και ανάλογα με την κάθε περίπτωση».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...