Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Βατερλώ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Θάσο φέτος

Ημέρα:

spot_img

«Έχουμε πλέον μια συνολική εικόνα για την τουριστική περίοδο κι αυτή δεν είναι καθόλου καλή. Η πτώση σε σχέση με πέρυσι στα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Θάσο για το φετινό καλοκαίρι διαμορφώθηκε στο 70%.»

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιάννης Μαρκιανός.

Μόνο για ένα δεκαπενθήμερο μέσα στον Αύγουστο οι πληρότητες στα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Θάσο έφτασαν το 40%, με την πλειονότητα των επισκεπτών να είναι Έλληνες

 «Είναι τεράστιο το ποσοστό της πτώσης κι αυτό μας δημιουργεί σκέψεις, προβληματισμό και πίεση στους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων», επισήμανε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Μαρκιανός.

Ερωτηθείς για ποιο ήταν το καλύτερο διάστημα στο οποίο οι πληρότητες στη Θάσο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κάπως πιο ικανοποιητικές, ο κ. Μαρκιανός απάντησε: «Το καλύτερο διάστημα ήταν λίγες ημέρες πριν από τις 15 Αυγούστου και περίπου ένα ακόμη δεκαήμερο μετά, μέχρι και τις 25 Αυγούστου. Στο διάστημα αυτό οι πληρότητες στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού μπορεί να άγγιζαν το 40%,  με τη μεγαλύτερη πλειονότητα των επισκεπτών να είναι Έλληνες».

«Γενικότερα σε σχέση με όλα όσα εκτιμούσαμε στην αρχή της χρονιάς, τα πήγαμε σαφώς πολύ χειρότερα…»

 Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι αριθμοί στο σύνολο της Περιφέρειας κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το νησί της Θάσου.

«Γενικότερα σε σχέση με όλα όσα εκτιμούσαμε στην αρχή της χρονιάς, τα πήγαμε σαφώς πολύ χειρότερα. Οι προσδοκίες που είχαμε με το άνοιγμα των συνόρων ήταν εντελώς διαφορετικές από αυτό που τελικά συνέβη. Δεν ήταν απλά προσδοκίες, αλλά δεδομένα που είχαμε εκείνη τη στιγμή βάσει των κρατήσεων, οι οποίες όλες στη συνέχεια ακυρώθηκαν», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο Γιάννης Μαρκιανός.

«Ακόμη υπάρχει παγωμάρα. Δεν υπογράφονται συμβόλαια ακόμη. Περιμένουμε, όλοι κρατούν στάση αναμονής. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το 2021 και κυρίως η απαισιοδοξία που έχουν πολλοί για την επόμενη χρονιά»

Σε ερώτηση για πως κινούνται από εδώ και στο εξής οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων κι αν στην παρούσα φάση κλείνονται κάποιες συμφωνίες για την επόμενη χρονιά, αλλά και για το αν υπάρχει αβεβαιότητα για την επόμενη χρονιά, ο Γιάννης Μαρκιανός απάντησε χαρακτηριστικά: «Ακόμη υπάρχει παγωμάρα. Δεν υπογράφονται συμβόλαια ακόμη, αν και βέβαια είναι νωρίς για κάποιες περιπτώσεις. Περιμένουμε, όλοι κρατούν στάση αναμονής. Μετά τα όσα ζήσαμε φέτος, όλοι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και φροντίζουν τα βήματά τους να είναι σίγουρα. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ο μεγάλος μας φόβος από τότε που ξέσπασε η πανδημία ήταν για το 2021 κι όχι για το 2020. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το 2021 και κυρίως η απαισιοδοξία που έχουν πολλοί για την επόμενη χρονιά».

«Υπάρχουν υποσχέσεις από την Κυβέρνηση για χρήματα που θα δοθούν είτε μέσω δανείων, είτε μέσω ΕΣΠΑ ή και φοροελαφρύνσεων. Βέβαια τίποτα από αυτά δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί και περιμένουμε να δούμε τι τελικά θα γίνει…»

 Ερωτηθείς για το τι μπορεί να περιμένει ο κλάδος τον οποίο εκπροσωπεί από την Κυβέρνηση, ο κ. Μαρκιανός απάντησε: «Συνεχώς πραγματοποιούνται συναντήσεις και κατατίθενται αιτήματα από τη μεριά μας. Υπάρχουν υποσχέσεις για χρήματα που θα δοθούν είτε μέσω δανείων, είτε μέσω ΕΣΠΑ ή και φοροελαφρύνσεων. Βέβαια τίποτα από αυτά δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί και περιμένουμε να δούμε τι τελικά θα γίνει».

Τέλος, σε σχέση με το αν θα μείνουν άνεργοι υπάλληλοι που εργάζονται σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ο κ. Μαρκιανός ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν πλέον προσωπικό. Ένα ή δυο άτομα, καθαρίστριες, εργαζόμενους ίσως σε μπαρ και πισίνες.  Άρα, θα καταγραφεί και στον κλάδο μας μιας κάποιας μορφής ανεργία που φυσικά θα προστεθεί σε αυτή, που είναι πολύ μεγαλύτερη, από τον κλάδο των ξενοδοχείων και της εστίασης».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αναγκαία η εκβάθυνση του λιμανιού της Καβάλας

Χρήστος Τζανάκος: Το βάθος διαφοροποιείται από τις αφιξοαναχωρήσεις των...

Τουριστικό «κενό» μετά το Πάσχα στη Θάσο

Πάρης Παρασχούδης: Είναι αναμενόμενο, γιατί η αγορά είναι προσανατολισμένη...

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024» της Καβάλας

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024", οι οποίες θα...

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτήν την φορά στην Αίγυπτο

Την έκτη της ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική...

Με σαράντα εκδηλώσεις η «Λευκή Νύχτα» στην Καβάλα

Συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιάσουν τις εκδηλώσεις που θα...

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο

Κυριάκος Μανδρανής: Είναι κλιμακωτά ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας...

Πονοκέφαλος για τους λογιστές οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Τον μπελά τους έχουν βρει λογιστές και φορολογούμενοι, με...