Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Αρχίζουν οι σεισμικές έρευνες 3D για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στον Πρίνο από την Energean Oil & Gas

Ημέρα:

Αρχίζουν αύριο από την Energean Oil & Gas, οι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων, στον κόλπο της Καβάλας, με στόχο τον εντοπισμό νέων πιθανών κοιτασμάτων στην λεκάνη του Πρίνου και την περαιτέρω αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.
Πρόκειται για τις πρώτες τριών διαστάσεων έρευνες που πραγματοποιούνται στον Πρίνο μετά την αποχώρηση της καναδικής NAPC και τις πρώτες που πραγματοποιούνται συνολικά στο Αιγαίο στην διάρκεια της τελευταίας 15ετίας. Η δε διεξαγωγή τους προβλέπεται στο 8ετές ερευνητικό πρόγραμμα που υπέβαλε η Energean στο ελληνικό δημόσιο, μετά την προ διετίας ανανέωση των συμβάσεων για τις περιοχές εκμετάλλευσης Πρίνου και Νότιας Καβάλας.

Οι έρευνες θα διεξαχθούν με βάση ειδικούς όρους και κατευθύνσεις όλων των διεθνών συμβάσεων

Για την πραγματοποίηση των ερευνών, η Energean θα συνεργαστεί με την εξειδικευμένη και μεγάλης εμπειρίας εταιρεία Dolphin Geophysical, ενώ στον κόλπο της Καβάλας θα χρησιμοποιηθούν για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, τουλάχιστον, τα πλοία ”Polar Marquis” και ”Artemis Arctic”.
Οι έρευνες θα διεξαχθούν με βάση τους ειδικούς όρους και κατευθύνσεις όλων των διεθνών συμβάσεων, ενώ στο ”Polar Marquis” θα επιβαίνουν τέσσερις παρατηρητές θαλασσίων θηλαστικών, καθώς και δυο εκπρόσωποι αλιευτικών οργανώσεων. Για την διεξαγωγή των ερευνών έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές και λοιπές άδειες, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία

Για την έναρξη των γεωφυσικών σεισμικών ερευνών, αλλά και για το επενδυτικό πρόγραμμα του Πρίνου, μίλησαν χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KAVALA OIL, Δημήτρης Γόντικας και ο γεωλόγος πετρελαίων – ενεργειακός οικονομολόγος, Κωνσταντίνος Νικολάου.
Παρουσιάζοντας τους λόγους για τους οποίους αρχίζουν οι σεισμικές έρευνες, ο κ. Γόντικας ανέφερε, μεταξύ άλλων, την επένδυση των 200 εκατομμυρίων δολαρίων παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, την αξιοποίηση του ελληνικού ορυκτού πλούτου, καθώς και την ανάπτυξη του κοιτάσματος ”Ε” που απαιτεί σύγχρονα δεδομένα.

Οι έρευνες θα ”δείξουν” που είναι εγκλωβισμένο το πετρέλαιο

Από την πλευρά του ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι πρέπει να ερευνηθεί και η τελευταία πιθανότητα ύπαρξης πετρελαίου στον Πρίνο. Παράλληλα, εξήγησε ότι το πετρέλαιο που ήδη παράγεται είναι ”όξινο”, ενώ από τις έρευνες θα καταστεί δυνατό να φανεί που μπορεί να κρύβεται το ”γλυκό” πετρέλαιο, το οποίο είναι και πιο ελαφρύ. Με τις έρευνες που αρχίζουν από σήμερα, οι επιστήμονες θα αναλύσουν τα πετρώματα της περιοχής και θα εντοπίσουν που είναι εγκλωβισμένο το πετρέλαιο. Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι θα ερευνηθεί μια περιοχή σχεδόν 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί η αποτύπωση των υπαρχόντων πεδίων.

Ξεπέρασαν τους 400 οι εργαζόμενοι στην Energean Oil & Gas το 2015

Όσον αφορά τις ποσότητες πετρελαίου στον Πρίνο, μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί περί τα 110 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ 30 εκατομμύρια βαρέλια είναι βεβαιωμένα και πιστοποιημένα. Επίσης, 30 εκατομμύρια βαρέλια είναι και τα δυνητικά αποθέματα, τα οποία αναμένεται να δώσουν ”ζωή” στον Πρίνο, μέχρι και το τέλος των αδειών της Energean Oil & Gas.
Ο Δημήτρης Γόντικας αναφέρθηκε ακολούθως στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. Βάσει των στοιχείων, το 2014 οι εργαζόμενοι έφταναν τους 348, μαζί με τους εργολαβικούς, ενώ το 2015 τους 401, δηλαδή 53 επιπλέον θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, στάθηκε στην αγορά του ”Valiant Energy”, στην αγορά, μετασκευή και στην άφιξη του γεωτρύπανου ”Energean Force” στην Καβάλα, την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εγκατάστασης του γεωτρύπανου και του εξοπλισμού στην ALPHA, την έναρξη των σεισμικών ερευνών στον κόλπο της Καβάλας από σήμερα, αλλά και στην ολοκλήρωση, τον επόμενο μήνα, της εγκατάστασης του γεωτρύπανου και της έναρξης των γεωτρήσεων.

Στόχος η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η διασφάλιση της πετρελαϊκής παραγωγής για την επόμενη 15ετία

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γόντικας, στόχος της εταιρείας είναι η διασφάλιση της πετρελαϊκής παραγωγής και η διατήρηση των θέσεων εργασίας για τα επόμενα 15 χρόνια τουλάχιστον, καθώς και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Καταληκτικά, ο Δημήτρης Γόντικας έκανε λόγο για μια τεράστια προσπάθεια, η οποία εξέφρασε την ελπίδα να αποφέρει μέρος όσων επιθυμεί η εταιρεία, ενώ από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Νικολάου δήλωσε πολύ αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των ερευνών που αρχίζουν από αύριο στον κόλπο της Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ειρήνη Βρανά: Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία της Π. Ε. Καβάλας 

Καθ’ οδόν προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου 2023,...

Κωστής Σιμιτσής: Όλοι μαζί ενωμένοι αναπτύξαμε την κρουαζιέρα

«Την προσπάθεια για την κρουαζιέρα στην Καβάλα, δηλαδή να...

Πως ένας πατέρας δικαιώθηκε με απόφαση σταθμό ΕΔΔΑ ενάντια στη γονική αποξένωση;

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Αν είστε χωρισμένος πατέρας ή...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...