Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Αρχίζουν οι σεισμικές έρευνες 3D για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στον Πρίνο από την Energean Oil & Gas

Ημέρα:

spot_img

Αρχίζουν αύριο από την Energean Oil & Gas, οι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων, στον κόλπο της Καβάλας, με στόχο τον εντοπισμό νέων πιθανών κοιτασμάτων στην λεκάνη του Πρίνου και την περαιτέρω αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.
Πρόκειται για τις πρώτες τριών διαστάσεων έρευνες που πραγματοποιούνται στον Πρίνο μετά την αποχώρηση της καναδικής NAPC και τις πρώτες που πραγματοποιούνται συνολικά στο Αιγαίο στην διάρκεια της τελευταίας 15ετίας. Η δε διεξαγωγή τους προβλέπεται στο 8ετές ερευνητικό πρόγραμμα που υπέβαλε η Energean στο ελληνικό δημόσιο, μετά την προ διετίας ανανέωση των συμβάσεων για τις περιοχές εκμετάλλευσης Πρίνου και Νότιας Καβάλας.

Οι έρευνες θα διεξαχθούν με βάση ειδικούς όρους και κατευθύνσεις όλων των διεθνών συμβάσεων

Για την πραγματοποίηση των ερευνών, η Energean θα συνεργαστεί με την εξειδικευμένη και μεγάλης εμπειρίας εταιρεία Dolphin Geophysical, ενώ στον κόλπο της Καβάλας θα χρησιμοποιηθούν για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, τουλάχιστον, τα πλοία ”Polar Marquis” και ”Artemis Arctic”.
Οι έρευνες θα διεξαχθούν με βάση τους ειδικούς όρους και κατευθύνσεις όλων των διεθνών συμβάσεων, ενώ στο ”Polar Marquis” θα επιβαίνουν τέσσερις παρατηρητές θαλασσίων θηλαστικών, καθώς και δυο εκπρόσωποι αλιευτικών οργανώσεων. Για την διεξαγωγή των ερευνών έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές και λοιπές άδειες, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία

Για την έναρξη των γεωφυσικών σεισμικών ερευνών, αλλά και για το επενδυτικό πρόγραμμα του Πρίνου, μίλησαν χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KAVALA OIL, Δημήτρης Γόντικας και ο γεωλόγος πετρελαίων – ενεργειακός οικονομολόγος, Κωνσταντίνος Νικολάου.
Παρουσιάζοντας τους λόγους για τους οποίους αρχίζουν οι σεισμικές έρευνες, ο κ. Γόντικας ανέφερε, μεταξύ άλλων, την επένδυση των 200 εκατομμυρίων δολαρίων παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, την αξιοποίηση του ελληνικού ορυκτού πλούτου, καθώς και την ανάπτυξη του κοιτάσματος ”Ε” που απαιτεί σύγχρονα δεδομένα.

Οι έρευνες θα ”δείξουν” που είναι εγκλωβισμένο το πετρέλαιο

Από την πλευρά του ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι πρέπει να ερευνηθεί και η τελευταία πιθανότητα ύπαρξης πετρελαίου στον Πρίνο. Παράλληλα, εξήγησε ότι το πετρέλαιο που ήδη παράγεται είναι ”όξινο”, ενώ από τις έρευνες θα καταστεί δυνατό να φανεί που μπορεί να κρύβεται το ”γλυκό” πετρέλαιο, το οποίο είναι και πιο ελαφρύ. Με τις έρευνες που αρχίζουν από σήμερα, οι επιστήμονες θα αναλύσουν τα πετρώματα της περιοχής και θα εντοπίσουν που είναι εγκλωβισμένο το πετρέλαιο. Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι θα ερευνηθεί μια περιοχή σχεδόν 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί η αποτύπωση των υπαρχόντων πεδίων.

Ξεπέρασαν τους 400 οι εργαζόμενοι στην Energean Oil & Gas το 2015

Όσον αφορά τις ποσότητες πετρελαίου στον Πρίνο, μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί περί τα 110 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ 30 εκατομμύρια βαρέλια είναι βεβαιωμένα και πιστοποιημένα. Επίσης, 30 εκατομμύρια βαρέλια είναι και τα δυνητικά αποθέματα, τα οποία αναμένεται να δώσουν ”ζωή” στον Πρίνο, μέχρι και το τέλος των αδειών της Energean Oil & Gas.
Ο Δημήτρης Γόντικας αναφέρθηκε ακολούθως στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. Βάσει των στοιχείων, το 2014 οι εργαζόμενοι έφταναν τους 348, μαζί με τους εργολαβικούς, ενώ το 2015 τους 401, δηλαδή 53 επιπλέον θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, στάθηκε στην αγορά του ”Valiant Energy”, στην αγορά, μετασκευή και στην άφιξη του γεωτρύπανου ”Energean Force” στην Καβάλα, την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εγκατάστασης του γεωτρύπανου και του εξοπλισμού στην ALPHA, την έναρξη των σεισμικών ερευνών στον κόλπο της Καβάλας από σήμερα, αλλά και στην ολοκλήρωση, τον επόμενο μήνα, της εγκατάστασης του γεωτρύπανου και της έναρξης των γεωτρήσεων.

Στόχος η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η διασφάλιση της πετρελαϊκής παραγωγής για την επόμενη 15ετία

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γόντικας, στόχος της εταιρείας είναι η διασφάλιση της πετρελαϊκής παραγωγής και η διατήρηση των θέσεων εργασίας για τα επόμενα 15 χρόνια τουλάχιστον, καθώς και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Καταληκτικά, ο Δημήτρης Γόντικας έκανε λόγο για μια τεράστια προσπάθεια, η οποία εξέφρασε την ελπίδα να αποφέρει μέρος όσων επιθυμεί η εταιρεία, ενώ από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Νικολάου δήλωσε πολύ αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των ερευνών που αρχίζουν από αύριο στον κόλπο της Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Λ. Παππάς: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές

«Δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους το ευρωπαϊκό διακύβευμα...

Πραγματικές αυξήσεις μισθών διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Στην είσοδο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, συγκεντρώθηκαν...

Τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα για θέματα του Περιγιαλίου

Για τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα μαζί με...

«Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Η εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική»

Παρουσίαση του Ιατρείου Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών Παθήσεων Μία ενδιαφέρουσα ομιλία...

Ερντογάν για Eurovision: Μακριά από αυτό το αίσχος – Προτάσσει ένα άφυλο είδος ως πρότυπο στους νέους

Για την υπογεννητικότητα στην Τουρκία μίλησε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ταγίπ...

Στην Καβάλα το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Infinity 

Στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης...

Οι σταυροί προτίμησης στις εκλογές του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας

Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα και οι σταυροί προτίμησης: 1. Για...

Τρέχει και δεν… προλαβαίνει η Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Καβάλας

Κυριάκος Σταυρίδης: Δυστυχώς δεν υπάρχουν τα ανάλογα οχήματα που...