Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ανεβαίνουν πάλι οι τιμές των καυσίμων

Ημέρα:

spot_img

Την ανιούσα έχουν πάρει το τελευταίο δεκαήμερο οι τιμές των υγρών καυσίμων, ενώ όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Φώτης Πούλος σε δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις, οι οποίες θα φέρουν και πάλι τη μέση τιμή της αμόλυβδης στην περιοχή μας στα 2,10 ευρώ το λίτρο.

Παρά τις αυξημένες τιμές όμως και τη μεγαλύτερη προσέλευση οδηγών στα πρατήρια, ο κ. Πούλος υπογραμμίζει με έμφαση ότι η πτώση στους τζίρους των βενζινοπωλών της Π.Ε. Καβάλας σε σχέση με τα «πανδημικά» καλοκαίρια του 2020 και του 2021, φτάνει ακόμη και το 10%, γεγονός που αποδίδει φυσικά στην ακρίβεια και στις μικρές ποσότητες καυσίμων που βάζουν στα ρεζερβουάρ τους οι οδηγοί.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Π.Ε. Καβάλας (Παρασκευή 26/8) είναι στα 2,06 ευρώ το λίτρο και σίγουρα από την νέα εβδομάδα θα αγγίξει και πάλι τα 2,10

«Πράγματι αναμένουμε σημαντική αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων από τη νέα εβδομάδα, λόγω της αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου αλλά και της περαιτέρω πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Περίπου δέκα ημέρες τώρα και σιγά σιγά παρατηρούμε αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων. Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Π.Ε. Καβάλας (Παρασκευή 26/8) είναι στα 2,06 ευρώ το λίτρο και σίγουρα από την νέα εβδομάδα θα αγγίξει και πάλι τα 2,10 ευρώ το λίτρο. Επίσης πάρα πολύ σύντομα και το πετρέλαιο κίνησης θα αγγίξει το 1,90 ευρώ το λίτρο», αναφέρει σχετικά στα όσα δηλώνει στον «Ε» ο κ. Πούλος.

«Ενώ βλέπουμε πολλά περισσότερα οχήματα να εισέρχονται στα πρατήρια μας, περίπου 10% περισσότερα από τα δυο προηγούμενα χρόνια, η κατανάλωση είναι μειωμένη αντίστοιχα κατά 10%»

 Ερωτηθείς αναφορικά με το αν η μεγάλη τουριστική κίνηση που καταγράφεται σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας το φετινό καλοκαίρι, μεταφράζεται αντίστοιχα και σε αυξημένους τζίρους στα τοπικά πρατήρια υγρών καυσίμων, ο Φώτης Πούλος απαντά: «Δυστυχώς είναι χαμηλότερη η κατανάλωση και τους τρεις θερινούς μήνες φέτος. Ενώ βλέπουμε πολλά περισσότερα οχήματα να εισέρχονται στα πρατήρια μας, περίπου 10% περισσότερα από τα δυο προηγούμενα χρόνια, η κατανάλωση είναι μειωμένη αντίστοιχα κατά 10% σε σχέση με τα δύσκολα «πανδημικά» δυο προηγούμενα καλοκαίρια. Είναι απίστευτο και οξύμωρο και φυσικά σχετίζεται με την ακρίβεια».

«Με τα σημερινά δεδομένα κι αν από αύριο άρχιζε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του θα ήταν κοντά στα 1,60 ευρώ το λίτρο! Οι καταναλωτές θα «καούν» τον φετινό χειμώνα…»

 Σε ερώτηση για το αν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για το που θα κυμανθεί από το ερχόμενο φθινόπωρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Πούλος απαντά: «Δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά απολύτως πρόβλεψη ή εκτίμηση για το επόμενο διάστημα και δη για τον χειμώνα και το πετρέλαιο θέρμανσης. Με τα σημερινά δεδομένα κι αν από αύριο άρχιζε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του θα ήταν κοντά στα 1,60 ευρώ το λίτρο! Οι καταναλωτές θα «καούν» τον φετινό χειμώνα, όχι μόνο με το πετρέλαιο, αλλά με οποιαδήποτε μορφή θέρμανσης. Τα πάντα είναι ρευστά. Μόνη λύση, το τονίζω για άλλη μια φορά, είναι ο μηδενισμός των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Όχι μείωση, αλλά μηδενισμός, συν την μείωση του Φ.Π.Α. Διαφορετικά δεν γίνεται».

«Όταν είναι στην αντιπολίτευση όλοι τα λένε πολύ καλά, αλλά αλλάζουν όλα όταν γίνονται κυβέρνηση. Και δεν εξαιρώ κανέναν…»

 Σε σχέση με το αν περιμένει κάτι από την κυβέρνηση στη φετινή Δ.Ε.Θ., σχετικά με τη μείωση του Ε.Φ.Κ. ή του Φ.Π.Α., ο κ. Πούλος τονίζει: «Ποιο είναι το πλάνο της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή για τον χειμώνα; Το να λέμε κάντε οικονομία, μειώστε την ενέργεια, κλείστε για κάποιες ώρες τα κλιματιστικά, ναι, να το κάνουμε εκ των πραγμάτων, αλλά αυτό είναι λύση; Από την αντιπολίτευση σίγουρα θα ακούσουμε ωραία πράγματα, από την κυβέρνηση δεν ξέρω. Έχω πει πολλές φορές ότι όταν είναι στην αντιπολίτευση όλοι τα λένε πολύ καλά, αλλά αλλάζουν όλα όταν γίνονται κυβέρνηση. Και δεν εξαιρώ κανέναν! Δεν κάνω πολιτική. Έχουμε ακούσει τα πάντα πριν και μετά. Κρατάμε μικρό καλάθι, αφού δεν αλλάζει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια».

«Έχουμε να κάνουμε με ένα προϊόν που είναι πρώτης ανάγκης κι όχι είδος πολυτελείας. Πρέπει να το καταλάβουν οι κυβερνώντες…»

Τέλος, για το αν η περαιτέρω αύξηση του επιδόματος θέρμανσης θα μπορούσε κάπως να απαλύνει την κατάσταση για τους πολίτες τον φετινό χειμώνα, ο κ. Πούλος αναφέρει: «Έχουμε να κάνουμε με ένα προϊόν που είναι πρώτης ανάγκης κι όχι είδος πολυτελείας. Πρέπει να το καταλάβουν οι κυβερνώντες. Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πληρώνουμε στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα. Όμως τα καύσιμα και ένα παραπάνω το πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι είδη πολυτελείας. Δεν πληρώνουμε Ε.Φ.Κ. στο ρεύμα ή στο φυσικό αέρια και στα ξύλα. Γιατί να πληρώνουμε στα καύσιμα; Μόνο μηδενισμός και όχι επιδόματα. Αν θέλει να δώσει επιδόματα ας το κάνει στα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεν λύνει το πρόβλημα το επίδομα, δεν αρκεί».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο «ΑΥΛΑΙΑ» Θεσσαλονίκης

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή«O Αύγουστος Στρίντμπεργκ είπε κάποτε:...

«Περπατάει» το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Επιτυχημένο χαρακτήρισε το πρώτο διάστημα εφαρμογής του μέτρου της...

Αυξήθηκαν οι απαιτήσεις για ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο της Καβάλας

Ξεπερασμένο πλέον το οργανόγραμμα του 2012 Οι απαιτήσεις για ιατρικό...

ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε: Ανησυχία για την εργασιακή ασφάλεια των εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν μαθητές σε εκδρομές αντιμετωπίζονται ως...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Ο Δήμαρχος Καβάλας κλείνει οριστικά τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων για φέτος!»

Σε επιτόπια επίσκεψη που κάναμε την Παρασκευή 19 Απριλίου...

Πυρκαγιά στο γυάλινο κτήριο του παλιού Νοσοκομείου

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (23/4/2024) στο γυάλινο...

Πρόσκληση για συμμετοχή στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκά Βραβεία Στήριξης της Επιχειρηματικότητας

Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Επιχειρήσεων...