Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Πρόστιμα – «φωτιά» για όσους συλληφθούν να υλοτομούν παράνομα

Ημέρα:

Αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 31 του ίδιου μήνα, η περίοδος καυσοξύλευσης για την περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Τα είδη που μπορούν να υλοτομηθούν παραμένουν ίδια με πέρυσι, ενώ και τρόπος που γίνεται η υλοτομία είναι ο ενδεδειγμένος, σύμφωνα πάντα με την δασοκομική επιστήμη.

Δηλώσεις στον «Ενήμερο» έκανε η δασάρχης Καβάλας, Ζωή Γεωργούση, η οποία αρχικά υπογράμμισε ότι για όσους δικαιούνται να κόψουν καυσόξυλα, το ανώτερο βάρος ανέρχεται στους πέντε τόνους για κάθε σπίτι.

Προσπάθειες για να ενταχθούν στην καυσοξύλευση περιοχές που πέρυσι αποκλείστηκαν

«Στην καυσοξύλευση εντάσσονται όλα εκείνα τα χωριά, στα οποία κόπηκαν ξύλα και πέρυσι. Κάνουμε μια προσπάθεια, ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει με τα χωριά που είχαν αποκλειστεί για διάφορους λόγους, όπως επειδή δεν έχουν περιοχές μεγάλες στις οποίες μπορούν να καυσοξυλεύσουν, ή επειδή υπήρξαν έντονες ζημιές, οπότε έπρεπε αναγκαστικά να περιορίσουμε την καυσοξύλευση. Ως εκ τούτου ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχουν εκτάσεις σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες θα μπορέσουν οι πιο ασθενείς οικονομικά ομάδες να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα καυσόξυλα για τον χειμώνα. Μεταξύ άλλων, οι περιοχές αυτές είναι οι Φίλιπποι, οι Κρηνίδες, ο Ζυγός, το Κρυονέρι και το Κοκκινόχωμα. Ο αριθμός καυσοξύλευσης θα είναι περιορισμένος και θα την επιτρέψουμε σε συνεργασία με τους τοπικούς προέδρους. Αυτό όμως θα γίνει μετά το πέρας της περιόδου καυσοξύλευσης του Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα την όλη διαδικασία στο μήνα που επιτρέπεται, αλλά και για να έχουν την ευχέρεια οι πρόεδροι να διαπιστώσουν αν υπάρχουν οικογένειες που έχουν ανάγκη για να συγκεντρώσουν καυσόξυλα», δήλωσε σχετικά η δασάρχης Καβάλας.

Αυτοψία του δασαρχείου στις περιοχές που υπάρχει κίνδυνος να ξεπεραστεί το όριο της καυσοξύλευσης 

Ερωτηθείσα αναφορικά με το αν υπάρχει πρόβλημα, εξαιτίας της καυσοξύλευσης, σε κάποιες από τις περιοχές της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, η κ. Γεωργούση απάντησε: «Θέμα δεν έχουμε κανένα, αν όλα γίνουν με τους όρους που θέτει η δασική υπηρεσία. Εμείς κάνουμε αυτοψία σε όλες τις περιοχές, οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να έχει ξεπεραστεί το όριο, το οποίο αντέχει το δάσος. Υπήρχαν ελάχιστα κρούσματα παράνομης υλοτομίας, όπως πάντα θα υπάρχουν, αλλά ευτυχώς είναι πολύ περιορισμένα. Δεν έχουμε ζημιές μεγάλες, τα ξύλα που έχουν κοπεί παράνομα έχουν κατασχεθεί, έχουν δημοπρατηθεί και το ποσό που πληρώνει κάποιος κατατίθεται στο «Πράσινο Ταμείο». Πιστεύω να πάμε καλά και φέτος, ώστε να μην αναγκαστούμε να περιορίσουμε την καυσοξύλευση ή να προχωρήσουμε στην απαγόρευσή της».

Πρόστιμα – «φωτιά» για όσους συλληφθούν να υλοτομούν παράνομα

Ιδιαίτερα «τσουχτερά» είναι τα πρόστιμα για όσους προβαίνουν σε παράνομη υλοτομία. Όπως επισήμανε η κ. Γεωργούση, στην περίπτωση που συμβεί αυτό, το όχημα με το οποίο μεταφέρονται τα ξύλα κατάσχεται, όπως επίσης η άδεια και το δίπλωμα οδήγησης, ενώ κατάσχονται και τα ξύλα που στην συνέχεια δημοπρατούνται.

Μάλιστα μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης να συμμετάσχει στην δημοπρασία και να αγοράσει τα ξύλα με την τιμή που καθορίζει το υπουργείο. Επίσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο που είναι πενταπλάσιο από αυτό που ορίζει το υπουργείο, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, που αποστέλλεται στην αντίστοιχη Δ.Ο.Υ., από όπου και εισπράττεται.

«Είναι μεγάλα τα πρόστιμα και για αυτό κανένας δεν πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι μπορεί υλοτομήσει παράνομα, χωρίς να έχει επιπτώσεις», δήλωσε καταληκτικά η δασάρχης Καβάλας.

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ούτε σκέψη για αποχή ή χαμένη ψήφο σε μικρότερα κόμματα…

«Τόσο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όσο και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν φαίνεται...

Η παραμελημένη (ως συνήθως) Ραψάνη

Από τον συνδυασμό "Η Καβάλα Μπροστά" του υποψηφίου δημάρχου...

O Παντελής Στυλιανού στο τιμόνι του «Βύρωνα»

Ο ΑΠΣ Βύρωνας Καβάλας ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος για τον νομό της Καβάλας είναι το 4-0

«Η χώρα χρειάζεται σήμερα να συνεχίσει την αξιόπιστη, σοβαρή,...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...