Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρόστιμα – «φωτιά» για όσους συλληφθούν να υλοτομούν παράνομα

Ημέρα:

spot_img

Αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 31 του ίδιου μήνα, η περίοδος καυσοξύλευσης για την περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Τα είδη που μπορούν να υλοτομηθούν παραμένουν ίδια με πέρυσι, ενώ και τρόπος που γίνεται η υλοτομία είναι ο ενδεδειγμένος, σύμφωνα πάντα με την δασοκομική επιστήμη.

Δηλώσεις στον «Ενήμερο» έκανε η δασάρχης Καβάλας, Ζωή Γεωργούση, η οποία αρχικά υπογράμμισε ότι για όσους δικαιούνται να κόψουν καυσόξυλα, το ανώτερο βάρος ανέρχεται στους πέντε τόνους για κάθε σπίτι.

Προσπάθειες για να ενταχθούν στην καυσοξύλευση περιοχές που πέρυσι αποκλείστηκαν

«Στην καυσοξύλευση εντάσσονται όλα εκείνα τα χωριά, στα οποία κόπηκαν ξύλα και πέρυσι. Κάνουμε μια προσπάθεια, ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει με τα χωριά που είχαν αποκλειστεί για διάφορους λόγους, όπως επειδή δεν έχουν περιοχές μεγάλες στις οποίες μπορούν να καυσοξυλεύσουν, ή επειδή υπήρξαν έντονες ζημιές, οπότε έπρεπε αναγκαστικά να περιορίσουμε την καυσοξύλευση. Ως εκ τούτου ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχουν εκτάσεις σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες θα μπορέσουν οι πιο ασθενείς οικονομικά ομάδες να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα καυσόξυλα για τον χειμώνα. Μεταξύ άλλων, οι περιοχές αυτές είναι οι Φίλιπποι, οι Κρηνίδες, ο Ζυγός, το Κρυονέρι και το Κοκκινόχωμα. Ο αριθμός καυσοξύλευσης θα είναι περιορισμένος και θα την επιτρέψουμε σε συνεργασία με τους τοπικούς προέδρους. Αυτό όμως θα γίνει μετά το πέρας της περιόδου καυσοξύλευσης του Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα την όλη διαδικασία στο μήνα που επιτρέπεται, αλλά και για να έχουν την ευχέρεια οι πρόεδροι να διαπιστώσουν αν υπάρχουν οικογένειες που έχουν ανάγκη για να συγκεντρώσουν καυσόξυλα», δήλωσε σχετικά η δασάρχης Καβάλας.

Αυτοψία του δασαρχείου στις περιοχές που υπάρχει κίνδυνος να ξεπεραστεί το όριο της καυσοξύλευσης 

Ερωτηθείσα αναφορικά με το αν υπάρχει πρόβλημα, εξαιτίας της καυσοξύλευσης, σε κάποιες από τις περιοχές της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, η κ. Γεωργούση απάντησε: «Θέμα δεν έχουμε κανένα, αν όλα γίνουν με τους όρους που θέτει η δασική υπηρεσία. Εμείς κάνουμε αυτοψία σε όλες τις περιοχές, οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να έχει ξεπεραστεί το όριο, το οποίο αντέχει το δάσος. Υπήρχαν ελάχιστα κρούσματα παράνομης υλοτομίας, όπως πάντα θα υπάρχουν, αλλά ευτυχώς είναι πολύ περιορισμένα. Δεν έχουμε ζημιές μεγάλες, τα ξύλα που έχουν κοπεί παράνομα έχουν κατασχεθεί, έχουν δημοπρατηθεί και το ποσό που πληρώνει κάποιος κατατίθεται στο «Πράσινο Ταμείο». Πιστεύω να πάμε καλά και φέτος, ώστε να μην αναγκαστούμε να περιορίσουμε την καυσοξύλευση ή να προχωρήσουμε στην απαγόρευσή της».

Πρόστιμα – «φωτιά» για όσους συλληφθούν να υλοτομούν παράνομα

Ιδιαίτερα «τσουχτερά» είναι τα πρόστιμα για όσους προβαίνουν σε παράνομη υλοτομία. Όπως επισήμανε η κ. Γεωργούση, στην περίπτωση που συμβεί αυτό, το όχημα με το οποίο μεταφέρονται τα ξύλα κατάσχεται, όπως επίσης η άδεια και το δίπλωμα οδήγησης, ενώ κατάσχονται και τα ξύλα που στην συνέχεια δημοπρατούνται.

Μάλιστα μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης να συμμετάσχει στην δημοπρασία και να αγοράσει τα ξύλα με την τιμή που καθορίζει το υπουργείο. Επίσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο που είναι πενταπλάσιο από αυτό που ορίζει το υπουργείο, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, που αποστέλλεται στην αντίστοιχη Δ.Ο.Υ., από όπου και εισπράττεται.

«Είναι μεγάλα τα πρόστιμα και για αυτό κανένας δεν πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι μπορεί υλοτομήσει παράνομα, χωρίς να έχει επιπτώσεις», δήλωσε καταληκτικά η δασάρχης Καβάλας.

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...