Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Αποδοχή και όχι περιθώριο για τα θύματα κακοποίησης

Μαρία Στεργίδου: Πρέπει να ξεκινήσει μια γόνιμη συζήτηση για την πρόληψη περιστατικών βίας κατά των γυναικών

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Τα θύματα κακοποίησης πρέπει να βρίσκουν την αποδοχή της κοινωνίας για όσα εκμυστηρεύονται κι όχι την ενοχοποίηση και το περιθώριο», επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ενήμερο», η ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του δήμου Καβάλας, Μαρία Στεργίδου, μ’ αφορμή τα ολοένα και περισσότερα κρούσματα βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ως ενδεχόμενο απότοκο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, η ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του δήμου Καβάλας με έμφαση υπογραμμίζει ότι αυτό που είναι κομβικό δεν είναι οι επιμέρους λεπτομέρειες της κάθε υπόθεσης, αλλά το να ξεκινήσει μια γόνιμη συζήτηση αναφορικά με την πρόληψη αντίστοιχων περιστατικών, καθώς και ενημέρωση για τις δομές υποστήριξης των γυναικών θυμάτων κακοποίησης.

«Ζήσαμε υπό συνθήκες εγκλεισμού και οι ψυχικές μας αντοχές δοκιμάστηκαν. Ήδη κάποια από τα αποτελέσματα στον ψυχισμό μας είναι ορατά, ενώ πολλά ακόμα θα φανούν σε βάθος χρόνου…»

«Είναι αλήθεια ότι για πολλούς μήνες όλοι μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με νέα, πρωτόγνωρα δεδομένα που έφερε η πανδημία στη ζωή μας και σίγουρα αντιληφθήκαμε ότι πολλά απ’ όσα θεωρούσαμε αυτονόητα τελικά δεν είναι.

Ζήσαμε υπό συνθήκες εγκλεισμού και οι ψυχικές μας αντοχές δοκιμάστηκαν. Ήδη κάποια από τα αποτελέσματα στον ψυχισμό μας είναι ορατά, ενώ πολλά ακόμα θα φανούν σε βάθος χρόνου. Για πολλούς ανθρώπους η παραμονή στο σπίτι ήταν απλώς μονότονη και βαρετή, για κάποιες γυναίκες όμως αφόρητη, γιατί διακινδυνευόταν η σωματική και ψυχολογική τους ακεραιότητα. Είναι οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, η εκδήλωση της οποίας ευνοήθηκε από τη συνθήκη του εγκλεισμού», σημειώνει αρχικά η Μαρία Στεργίδου.

«Η άρση των μέτρων που θα οδηγούσε στον μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, δυστυχώς, αποδεικνύει ότι οι γυναίκες πολύ συχνά δεν είναι ελεύθερες να κυκλοφορήσουν στο δρόμο, να εργαστούν ή να διασκεδάσουν ασφαλείς»

«Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι ο εγκλεισμός δεν προκαλεί από μόνος του την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών, αλλά επιτείνει την άσκηση βίας όταν ήδη αυτή χαρακτήριζε τη συντροφική σχέση. Για παράδειγμα, ένας άντρας δεν θα γίνει ξαφνικά βίαιος λόγω της καραντίνας. Αν ήταν όμως βίαιος, είναι πολύ πιθανό τα βίαια ξεσπάσματα την περίοδο αυτή να πολλαπλασιάστηκαν. Η βία με άλλα λόγια ευνοείται, αλλά δε δημιουργείται από τις συνθήκες, είναι επιλογή και ευθύνη του ανθρώπου που την ασκεί. Παράλληλα, καθημερινά ενημερωνόμαστε και για άλλα περιστατικά έμφυλης βίας πλην της ενδοοικογενειακής, βίας δηλαδή που δέχονται οι γυναίκες λόγω του φύλου τους. Η άρση των μέτρων που θα οδηγούσε στην μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, δυστυχώς, αποδεικνύει ότι οι γυναίκες πολύ συχνά δεν είναι ελεύθερες να κυκλοφορήσουν στο δρόμο, να εργαστούν ή να διασκεδάσουν ασφαλείς», συμπληρώνει στη συνέχεια η ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του δήμου Καβάλας.

«Οι ψυχολόγοι δεν μπορούμε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του εκάστοτε θύτη, μόνο να μιλάμε με εικασίες. Το τι προκαλεί τη βία εξάλλου είναι τόσο πολύπλοκο όσο και η ανθρώπινη ψυχή…»

Η κ. Στεργίδου σημειώνει μάλιστα ότι δεν είναι μόνο γυναίκες τα θύματα, αναφέροντας σχετικά: «Ασφαλώς και δεν είναι μόνο γυναίκες τα θύματα. Είναι ενθαρρυντικό ότι και οι άνδρες ξεκίνησαν να μιλούν για αυτό. Το κίνημα me too απλώς επιβεβαίωσε την πραγματικότητα. Ασφαλώς όμως οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο για πάρα πολλούς λόγους που χρήζουν ενδελεχούς ανάλυσης.

Κάθε περίπτωση που βλέπει το φως της δημοσιότητας κινεί και την περιέργεια του κοινού για περαιτέρω λεπτομέρειες και είναι μοναδική και διαφορετική. Οι ψυχολόγοι δεν μπορούμε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του εκάστοτε θύτη, μόνο να μιλάμε με εικασίες. Το τι προκαλεί τη βία εξάλλου είναι τόσο πολύπλοκο όσο και η ανθρώπινη ψυχή. Αυτό όμως που είναι κομβικό δεν είναι οι επιμέρους λεπτομέρειες κάθε υπόθεσης, αλλά το να ξεκινήσει μια γόνιμη συζήτηση αναφορικά με την πρόληψη αντίστοιχων περιστατικών και ενημέρωση για τις δομές υποστήριξης των γυναικών θυμάτων κακοποίησης, όπως είναι το Δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Και εν συνεχεία τα θύματα να σπάνε τη σιωπή και να απευθύνονται».

«Όταν αναγνωρίζουμε τα σημάδια κακοποιητικών συμπεριφορών να δρούμε εγκαίρως»

«Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας ανήκει στο δίκτυο αυτό και κατά την περίοδο της καραντίνας, όχι μόνο δε σταμάτησε, αλλά διεύρυνε τη λειτουργία του. Είναι πολύτιμο τα θύματα κακοποίησης να βρίσκουν την αποδοχή της κοινωνίας για όσα εκμυστηρεύονται και όχι την ενοχοποίηση και το περιθώριο. Επίσης όταν αναγνωρίζουμε τα σημάδια κακοποιητικών συμπεριφορών να δρούμε εγκαίρως. Το ευκταίο θα ήταν να παρακολουθούσαν όλοι οι θύτες θεραπευτικά προγράμματα. Το ιδανικό ο κάθε άνθρωπος που αναγνωρίζει στον εαυτό του ή σε κάποιο άτομο από τον περίγυρό του στοιχεία θύτη να αναζητά έγκαιρα την κατάλληλη υποστήριξη. Φυσικά η ευόδωση όλων των παραπάνω δεν είναι εύκολη υπόθεση, γίνεται όμως δυσκολότερη όταν κλείνουμε τα μάτια», υπογραμμίζει καταληκτικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ενήμερο» η Μαρία Στεργίδου.

spot_img

Διαφημίσεις