Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας: “Πολύς κόσμος θα μείνει εκτεθειμένος στο θέμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων”

Ημέρα:

Φόβους, ότι μπορεί να ζήσουμε στην χώρα μας σκηνές Ισπανίας, εκφράζει η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, Κατερίνα Γεροστεργίου, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών, στο θέμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Η συμφωνία είναι επώδυνη, με δεδομένο ότι πλήρη κάλυψη από τους πλειστηριασμούς θα έχει μόλις το 25% των δανειοληπτών, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει δυο κατηγορίες δανειοληπτών: Η πρώτη κατηγορία, για την οποία θα υπάρχει πλήρης προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, αφορά δανειολήπτες με εμπορική αξία του ακινήτου έως 170.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα για τετραμελή οικογένεια έως 21.000 ευρώ. Στη δεύτερη κατηγορία, τα κριτήρια στοχεύουν όχι στην προστασία της πρώτης κατοικίας οριζοντίως, αλλά την εκ νέου ενεργοποίηση των «κόκκινων» δανείων. Η κατηγορία αυτή αφορά στο 35% των «κόκκινων» στεγαστικών.

«Πολύς κόσμος θα μείνει εκτεθειμένος…»

«Τα ποσοστά της συμφωνίας πραγματικά μας προβληματίζουν, αν και είναι κοντά σε αυτά που ξέραμε από την συνάντηση που είχαμε ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών, με το κουαρτέτο. Εκεί είχαμε επιμείνει, ώστε ο νόμος 3869 να συνεχίσει να ισχύει όπως ίσχυε με εκείνα τα κριτήρια κι όχι ύστερα από την τελευταία τροποποίησή του. Το θετικό (από την συμφωνία) είναι ότι δεν έχει συμπεριληφθεί στα κριτήρια το συνολικό ποσό της οφειλής. Διότι τότε πραγματικά πολλοί δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια και επιπλέον καταναλωτικά και πιστωτικές, θα έμεναν απέξω. Τα ποσοστά όμως που έχουν τεθεί μας προβληματίζουν, καθώς δεν εξετάζονται αριθμητικά τελικά πόσοι από τους υπερχρεωμένους πολίτες καλύπτουν αυτά τα κριτήρια. Μιλάμε για πολύ κόσμο που θα μείνει εκτεθειμένος. Δεν ξέρουμε αν αυτά τα κριτήρια θα αφορούν όσους έχουν καταφύγει στον νόμο 3869 ή όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Γεροστεργίου.

Τι θα ισχύσει στις δυο περιπτώσεις

Να σημειωθεί ότι στην πρώτη κατηγορία θα εξετάζεται η δυνατότητα για αποπληρωμή και θα ορίζεται μια δόση την οποία, αν δεν καταφέρει να πληρώσει ο δανειολήπτης, θα την αναλαμβάνει το κράτος και το σπίτι δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό. Θα υπάγονται οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ, και εισόδημα 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι, 3.361 ευρώ για κάθε τέκνο, και 20.639 ευρώ δηλωθέν εισόδημα για τετραμελή οικογένεια. Τα δάνεια της κατηγορίας αυτής αντιπροσωπεύουν το 25% των «κόκκινων» στεγαστικών, δηλαδή 100.000 στεγαστικά.
Για την πλήρη στήριξη της συγκεκριμένης κατηγορίας, η κυβέρνηση δεσμεύει από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή της ελάχιστης δόσης στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η κάλυψη της δόσης από το δανειολήπτη.
Για την δεύτερη κατηγορία, η δόση θα καθορίζεται με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με τη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα. Η διαδικασία θα γίνεται με εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να υπαχθούν οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ και δηλωθέν εισόδημα έως 35.086 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, 13.906 ευρώ για ένα άτομο και 23.659 για ζευγάρι. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχει τριετή διάρκεια, έως το 2018, και τα εισοδηματικά κριτήρια θα βασίζονται στις εύλογες δαπάνες.
Η μη πληρωμή της καθορισμένης δόσης θα σημαίνει απώλεια της όποιας προστασίας, καθώς δεν υπάρχει η πρόβλεψη κάλυψης από το κράτος.

«Θέλουμε οι πολίτες να απευθύνονται σε εμάς, χωρίς ντροπή»

Ερωτηθείσα για το αν φοβάται σκηνές όμοιες με αυτές στην Ισπανία, όπου οι ιδιοκτήτες έβγαιναν από τα σπίτια τους με την «συνδρομή» των Μ.Α.Τ., αλλά και πως θα κινηθεί γενικότερα η Ομοσπονδία μετά την συμφωνία, η κ. Γεροστεργίου, απάντησε: «Το φοβόμαστε όντως ότι μπορεί να δούμε και στην χώρα μας σκηνές Ισπανίας. Ήδη συζητάμε το θέμα των κινητοποιήσεων και κυρίως στηριζόμαστε στην ενημέρωση. Θέλουμε να κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, αφού δούμε πρώτα πως ακριβώς θα έρθει στο σχέδιο προς ψήφιση στην Βουλή και από εκεί και πέρα θα δούμε σε ποια επιπλέον μέτρα θα προβούμε, ώστε να προστατέψουμε τους πολίτες. Τους θέλουμε μαζί μας. Θέλουμε να απευθύνονται σε εμάς χωρίς ντροπή».

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ούτε σκέψη για αποχή ή χαμένη ψήφο σε μικρότερα κόμματα…

«Τόσο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όσο και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν φαίνεται...

Η παραμελημένη (ως συνήθως) Ραψάνη

Από τον συνδυασμό "Η Καβάλα Μπροστά" του υποψηφίου δημάρχου...

O Παντελής Στυλιανού στο τιμόνι του «Βύρωνα»

Ο ΑΠΣ Βύρωνας Καβάλας ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος για τον νομό της Καβάλας είναι το 4-0

«Η χώρα χρειάζεται σήμερα να συνεχίσει την αξιόπιστη, σοβαρή,...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...