Σταύρος Κιβράκης: Πιο έντονα τα φαινόμενα στις παράκτιες περιοχές λόγω της θερμοκρασίας της θάλασσας / Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κυρίως για την Τετάρτη / Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους
Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας για ένα 48ωρο περίπου. Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη (20/8) και την Τετάρτη (21/8) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυρές καταιγίδες που πιθανόν θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς.
Μιλώντας στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης, ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο διήμερο και να αποφεύγουν την έκθεση τους σε παραλίες ή στην ύπαιθρο όταν εκδηλώνονται έντονα φαινόμενα. Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από την Πέμπτη (22/8) και μετά.
«Το επόμενο 48ωρο θα κορυφωθεί μια ισχυρή αστάθεια στην περιοχή μας, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους…»
«Από το μεσημέρι της Τρίτης (20/8) και κυρίως προς το ξημέρωμα της Τετάρτης (21/8), την περιοχή μας θα απασχολήσει ένα σοβαρό σύστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ισχυρές καταιγίδες κατά τόπους και κατά διαστήματα. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία δεν αποκλείονται χαλαζοπτώσεις, αλλά και έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Το επόμενο 48ωρο θα κορυφωθεί μια ισχυρή αστάθεια στην περιοχή μας, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Και από την Πολιτική Προστασία, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όταν εκδηλώνονται ισχυρά φαινόμενα. Οι θάλασσες είναι ζεστές και ίσως έχουμε ισχυρά φαινόμενα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κυρίως για την Τετάρτη (21/8)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Κιβράκης.
«Εκεί που μπορεί να είναι πιο έντονα τα φαινόμενα είναι στις παράκτιες περιοχές, λόγω της θερμοκρασίας της θάλασσας…»
«Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και να επικρατήσει το ηπιότερο σενάριο, γιατί αυτά τα φαινόμενα έχουν δυναμική και δεν ξέρουμε πως ακριβώς θα εκδηλωθούν. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι θα έχουμε σημαντικές ποσότητες υετού. Μένει να το δούμε στην πράξη. Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στο σύνολο της Π.Ε. Καβάλας, αλλά και στη Θάσο. Εκεί που μπορεί να είναι πιο έντονα είναι στις παράκτιες περιοχές, λόγω της θερμοκρασίας της θάλασσας. Εκεί μπορεί να έχει πολύ πιο δυσάρεστες συνέπειες, δηλαδή ισχυρές καταιγίδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Άρα προσοχή σε όσους βρίσκονται κοντά σε παραλίες. Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα. Από την Πέμπτη (22/8) και μετά το σύστημα αυτό θα έχει μετακινηθεί, θα είναι σε πλήρη αποδρομή από την περιοχή μας», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Κιβράκης.
Οι συστάσεις της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τους κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες θα πρέπει: Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών). Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων. Πώς προστατευόμαστε από τους κεραυνούς
Προστασία από τους κεραυνούς
Αν βρίσκεστε στο σπίτι, μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο), καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού. Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα. Μην πηγαίνετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο. Αν είστε στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.