Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
spot_img

Άνοδος της θερμοκρασίας, αλλά χωρίς μεγάλη διάρκεια

Ημέρα:

Σε συναγερμό τίθεται από την ερχόμενη εβδομάδα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, καθώς η νέα άνοδος της θερμοκρασίας από την Δευτέρα (10/6) και μετά, σε συνδυασμό με την ξηροθερμική περίοδο που έχει προηγηθεί, δημιουργούν ένα επικίνδυνο συνδυασμό.

Μιλώντας στην τοπική ΕΡΑ, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας. της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης, εφιστά την προσοχή όλων των πολιτών, αλλά και των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόληψη των πυρκαγιών, ενώ αναφερόμενος στις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν δίνει οδηγίες στους πολίτες, ώστε να αποφύγουν μια πιθανή θερμοπληξία. 

«Η άνοδος της θερμοκρασίας που θα αρχίσει από την Δευτέρα (10/6) δεν φαίνεται να κρατάει πολλές μέρες, το πολύ τρεις…»

«Πράγματι αυτό που μπορούμε να πούμε, χωρίς να μας πιάνει πανικός, είναι ότι το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και στην περιοχή μας, με θερμοκρασίες λίγο πάνω από τον μέσο όρο της εποχής. Την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα η θερμοκρασία θα ανέβει απ’ ό,τι φαίνεται ακόμη περισσότερο. Η νέα άνοδος της θερμοκρασίας που θα αρχίσει από την Δευτέρα (10/6) σταδιακά δεν φαίνεται να κρατάει πολλές μέρες, το πολύ τρεις, όμως είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το προδιαγράψουμε από τώρα. Για εμάς στην Πολιτική Προστασία, λαμβάνοντας υπόψη όλη την προηγούμενη ξηροθερμική περίοδο, αυτό συνιστά μια πολύ επικίνδυνη συνθήκη που μας κάνει να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια μας, κυρίως στο κομμάτι της πρόληψης και αναφέρομαι στους πολίτες και σε όλους όσοι εμπλέκονται με τα θέματα των δασικών πυρκαγιών. Δεν περισσεύει κανένας και μπορούμε σε αυτό το κομμάτι να δουλέψουμε, ώστε να μην γίνουμε αίτιοι πρόκλησης μιας εστίας, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο συμβάν, όπως έγινε και πέρυσι στην περιοχή του δήμου Νέστου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Κιβράκης. 

Οδηγίες για την αποφυγή θερμοπληξίας – Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδα το κύμα ζέστης φαίνεται ότι θα αποκλιμακωθεί

«Όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες γνωρίζουν ότι φοράμε ελαφριά ρούχα, κάνουμε ελαφρά γεύματα, δροσιζόμαστε όσο μπορούμε περισσότερο, αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις θερμές ώρες της ημέρας. Λόγω της κλιματικής κρίσης παρατηρούμε ότι αυξάνεται ο μέσος όρος θερμοκρασίας της γης, που σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουμε ακόμα περισσότερο, να προστατέψουμε ευπαθείς ομάδες και παιδιά και γενικά να προσαρμόσουμε έτσι την δραστηριότητά μας, τη ζωή μας και τον τρόπο διατροφής μας, αποφεύγοντας και το αλκοόλ, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδα το κύμα ζέστης φαίνεται ότι θα αποκλιμακωθεί, αν και είναι μακριά ακόμη για να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Κιβράκης. 

«Από τους πολίτες περιμένουμε σε αυτή την προσπάθεια, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να συμβάλουν κυρίως τις ημέρες υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί…»

Επανερχόμενος τέλος στο θέμα των πυρκαγιών, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας τόνισε: «Την Πέμπτη (6/6) είχαμε μια σύσκεψη με τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συζητήσαμε στο περιθώριο και της άσκησης που πραγματοποιήθηκε, όπου αναδείχθηκαν κάποια προβλήματα. Από τους πολίτες περιμένουμε σε αυτή την προσπάθεια, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να συμβάλουν κυρίως τις ημέρες υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αναφέρομαι στον δείκτη επικινδυνότητας που εκδίδεται κάθε μεσημέρι από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να το δούμε μέσα από το διαδίκτυο, από το site της Γ.Γ.Π.Σ. και τα δικά μας site. Όταν ο δείκτης είναι ψηλά, δηλαδή από 3 και πάνω, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνδράμουμε και εμείς από την πλευρά μας στον μηχανισμό κυρίως και στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε εάν τυχόν δούμε κάτι στον ορίζοντα αμέσως να το αναφέρουμε, γιατί ο χρόνος ανταπόκρισης είναι το στοιχείο της επιτυχίας αντιμετώπισης μιας δασικής πυρκαγιάς».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Αλιεία ως κλειδί για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών

Άρθρο του Αντώνη Φραντζή, Συμβούλου Αλιείας της Περιφέρειας ΑΜΘ Η...

Καβάλα: Μαχαίρωσε τον φίλο του μετά από καβγά

Ένας άντρας νοσηλεύεται από το βράδυ της Τρίτης στο...

Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Με αφορμή την πρόθεση της εταιρείας Gastrade να προχωρήσει...

Λεωνίδας Παππάς: Η άνοδος μας είναι αργή, δεν είναι αυτό που θέλαμε

«Το 60% των εκλογέων δεν πήγε στην κάλπη /...

Δεκτή η προσφυγή του ΟΛΚ για τον χώρο στάθμευσης βαρέων οχημάτων στο λιμάνι

Για την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης,...

Συνεχίζεται με προβλήματα η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα εφαρμογής του μέτρου της...

«Το ΤάΒΛΙ» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα στο Ακόντισμα

Το ιστορικό θεατρικό έργο «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη,...