Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πολικές θερμοκρασίες και λίγες χιονοπτώσεις

Ημέρα:

spot_img

Με κύριο χαρακτηριστικό τις πολικές θερμοκρασίες και λιγότερο τις χιονοπτώσεις, θα πλήξει την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας η κακοκαιρία «Ελπίδα», σύμφωνα με όσα τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Κ., Σταύρος Κιβράκης.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα σημειωθούν από το πρωί του Σαββάτου (22/1), θα διαρκέσουν στην περιοχή μας τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ στα ορεινά της Π.Ε. Καβάλας θα επικρατούν συνθήκες ολικού παγετού στη διάρκεια της ημέρας, με τις ελάχιστες θερμοκρασίες να πέφτουν ακόμη και κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Δευτέρα (24/1) μέχρι και την Τετάρτη (26/1) θα καταγραφούν οι πιο ακραίες τιμές, όσον αφορά τις αρνητικές θερμοκρασίες

«Το κύριο στοιχείο που θα πρέπει να κρατήσουμε για όλο αυτό το διάστημα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Πολλές περιοχές της Π.Ε. Καβάλας θα έχουν συνθήκες ολικού παγετού, δηλαδή το θερμόμετρο δεν θα ανέβει πάνω από το 0 καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασία θα αρχίσει από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (22/1) και από τη Δευτέρα (24/1) μέχρι και την Τετάρτη (26/1) θα καταγραφούν οι πιο ακραίες τιμές, όσον αφορά τις αρνητικές θερμοκρασίες. Στις ορεινές περιοχές της Π.Ε. Καβάλας θα έχουμε διψήφια αρνητικά νούμερα, από -10 βαθμούς και κάτω, ενώ οι μέγιστες θερμοκρασίες στη διάρκεια της ημέρας στις πεδινές περιοχές θα κυμαίνονται από 2 μέχρι και 4 βαθμούς πάνω από το μηδέν», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας.

Το πρώτο σύστημα θα εκδηλωθεί από το βράδυ της Παρασκευής (21/1) με μέτριας έντασης χιονοπτώσεις και θα συνεχιστούν μέχρι το ξημέρωμα του Σαββάτου (22/1)

Αναφορικά με τα φαινόμενα που αναμένεται να εκδηλωθούν στην περιοχή μας, ο Σταύρος Κιβράκης υπογράμμισε: «Ως προς τα φαινόμενα το πρώτο σύστημα θα εκδηλωθεί από το βράδυ της Παρασκευής (21/1) με μέτριας έντασης χιονοπτώσεις. Όμως υπό προϋποθέσεις και λίγο χιόνι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου, ειδικά στην περιοχή του Αγίου Σίλα, εκεί όπου βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Η χιονόπτωση θα αφορά κυρίως τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Π.Ε.Κ. και πολύ πιθανό και σε πεδινές περιοχές κυρίως στον δήμο Νέστου. Τα φαινόμενα θα εντοπίζονται μέχρι το ξημέρωμα του Σαββάτου (22/1) ίσως και μέχρι νωρίς το πρωί με ασθενή φαινόμενα όμως. Θα ακολουθήσει η πτώση της θερμοκρασίας και σε συνδυασμό με την ξαστεριά της Κυριακής (23/1) θα έχουμε εμφάνιση παγετού και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπολείμματα νερού στο οδικό δίκτυο και τα πεζοδρόμια, καθώς θα είναι επικίνδυνο για όσους μετακινούνται οδικώς ή πεζοί».

Ό,τι πέσει τη Δευτέρα (24/1) θα είναι χιόνι παντού, διότι θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών

 Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κιβράκη, το αμέσως επόμενο σύστημα ακολουθεί τη Δευτέρα (24/1), ωστόσο είναι νωρίς να προβλεφθεί με ακρίβεια το τι θα συμβεί. «Πρέπει να το δούμε βήμα βήμα. Μιλάμε για σενάρια, ωστόσο δεν αποκλείονται φαινόμενα χιονόπτωσης. Ό,τι πέσει τη Δευτέρα θα είναι χιόνι παντού, διότι θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Άρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή. Μέχρι Τετάρτη και Πέμπτη θα έχουμε τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στη συνέχεια κάπως βελτιώνεται η κατάσταση, όχι σημαντικά. Αμέσως μετά διαφαίνεται ότι μπορεί να έχουμε και πάλι φαινόμενα. Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Κιβράκης.

Οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να μην εκτίθενται στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Δεν χρειάζονται άσκοπες μετακινήσεις

Παράλληλα, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Όλη αυτήν την περίοδο είναι πολύ επικίνδυνη η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο, αλλά και για τους πολίτες που κινούνται πεζοί. Ιδιαίτερα στην πόλη της Καβάλας και σε περιοχές με ιδιαίτερο ανάγλυφο για τις ευπαθείς ομάδες η μετακίνηση θα είναι δύσκολη. Οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να μην εκτίθενται στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Δεν χρειάζονται άσκοπες μετακινήσεις. Κρύο και πανδημία είναι ένας κακός συνδυασμός, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Καλή συντήρηση οχημάτων, αλλά και προσοχή στις σωληνώσεις στα σπίτια μας».

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καβάλας, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα – Υπάρχει επάρκεια σε αλάτι – Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αλέξη Πολίτη, γίνονται συνεχείς συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Τέλος, σε ερώτηση για το επίπεδο ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αλλά και για το αν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες αλατιού, ο κ. Κιβράκης απάντησε:  «Εννοείται ότι με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αλέξη Πολίτη, γίνονται συνεχείς συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καβάλας, που είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας για εμάς, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Υπάρχουν διαθέσιμα μηχανήματα και αρκετές ποσότητες αλατιού μέσα από μια ανοιχτή εργολαβία, καθώς εφόσον πιεστούμε υπάρχει δυνατότητα να ανατροφοδοτηθεί η αποθήκη με νέες ποσότητες. Οπότε τέτοια φαινόμενα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα τα αντιμετωπίσουμε με μεγάλη επιτυχία».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...