Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πιθανόν να κάνουμε «λευκά» Χριστούγεννα

Ημέρα:

spot_img

Τσουχτερό κρύο, αλλά και υπαρκτή πιθανότητα για «λευκά» Χριστούγεννα επιφυλάσσουν οι επόμενες ημέρες για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, στην οποία σημειώθηκαν και οι πρώτες χιονοπτώσεις, ενώ τις πρωινές ώρες έκανε την εμφάνιση του και ο παγετός, ειδικά στις ορεινές περιοχές.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως και οι δήμοι, θα βρίσκονται το επόμενο διάστημα σε πλήρη ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση των περιστατικών παγετού ή ακόμη και χιονοπτώσεων, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν και οι απαιτούμενες ποσότητες σε αλάτι, αν και εφόσον χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν.

«Ειδικά μετά το σαββατοκύριακο οι τιμές θα έχουν και αρνητικό πρόσημο, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί…»

«Σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μπαίνουμε και στην περιοχή μας σε μια περίοδο, κατά την οποία θα επικρατήσουν φυσιολογικές για την εποχή που βρισκόμαστε καιρικές συνθήκες, με κύριο χαρακτηριστικό τις χαμηλές θερμοκρασίες. Σταδιακά και καθημερινά από την Πέμπτη (15/12) και μετά θα καταγράφεται πτώση της θερμοκρασίας. Ειδικά μετά το σαββατοκύριακο οι τιμές θα έχουν και αρνητικό πρόσημο, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Π.Ε. Καβάλας, αλλά πολύ πιθανόν και εντός της πόλης της Καβάλας. Δεν φαίνεται πάντως να υπάρχει υετός αυτές τις ημέρες, όμως πρέπει να τονίσουμε ότι αν υπάρξει υγρασία, αυτή θα εκδηλώνεται με τη μορφή χιονιού», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο Σταύρος Κιβράκης.

«Χιόνι είχαμε στη Λεκάνη και στο Βουνοχώρι, όπου συνήθως έχουμε και τα πρώτα χιόνια για την περιοχή μας, που δεν μας δημιούργησαν όμως ιδιαίτερα προβλήματα»

 «Κάθε χρόνο ξεκινάμε την προετοιμασία μας περίπου στις 15 Δεκεμβρίου, φέτος όμως το χιόνι μας ήρθε από τις 14 του μήνα. Υπάρχει ετοιμότητα, αλλά δεν είναι σε πλήρη ανάπτυξη τα εργαλεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, όσον αφορά την Π.Ε. Καβάλας. Την Τετάρτη (15/12) αναμένονταν τα μισθωμένα οχήματα. Η υπηρεσία μας διαθέτει ήδη πέντε οχήματα. Το πρωί της Τετάρτης (15/12) μάλιστα έγινε ρίψη αλατιού στο οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου της Π.Ε. Καβάλας, όπου καταγράφηκαν φαινόμενα παγετού. Χιόνι είχαμε στη Λεκάνη και στο Βουνοχώρι, όπου συνήθως έχουμε και τα πρώτα χιόνια για την περιοχή μας, που δεν μας δημιούργησαν όμως ιδιαίτερα προβλήματα», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας.

«Οι δήμοι έχουν προετοιμαστεί, είμαστε σε ετοιμότητα, μπορώ να πω σε ικανοποιητικό βαθμό».

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού μέρα με την ημέρα, αλλά και σχετικά με την επάρκεια ποσοτήτων αλατιού, ο κ. Κιβράκης επισήμανε: «Πέμπτη και Παρασκευή δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή του καιρού, καθώς θα έχουμε συνθήκες παγετού ειδικά στα ορεινά, όμως από το σαββατοκύριακο φαίνεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Ο κύριος φορέας που διαχειρίζεται τις χιονοπτώσεις είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καβάλας που έχει την ευθύνη στο σύνολο του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Οι δήμοι έχουν προετοιμαστεί, έχουν προμηθευτεί και συνεχίζουν να προμηθεύονται με αλάτι για να το χρησιμοποιήσουν ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα. Είμαστε σε ετοιμότητα, μπορώ να πω σε ικανοποιητικό βαθμό».

«Λευκά» Χριστούγεννα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε, λόγω των τιμών που θα έχουν οι θερμοκρασίες – Δευτέρα με Τρίτη θα έχουμε την τάση – Θα είναι πάντως κρύα τα φετινά Χριστούγεννα, όπως όλα δείχνουν…»

Ερωτηθείς για το αν μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια αν τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «λευκά», ο κ. Κιβράκης απάντησε: «Λευκά» Χριστούγεννα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε, λόγω των τιμών που θα έχουν οι θερμοκρασίες. Μια απαραίτητη προϋπόθεση για χιονόπτωση όπως είναι γνωστό είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτή η συνθήκη θα ισχύσει και μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και αρνητικές τιμές. Ο όποιος υετός, θα είναι σε μορφή χιονιού και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Είναι ωστόσο νωρίς ακόμη να ξέρουμε με ακρίβεια για τις επόμενες ημέρες. Θα δούμε τα δελτία της Ε.Μ.Υ. και Δευτέρα με Τρίτη θα έχουμε την τάση. Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να υπάρχει μια πιθανότητα που θα γίνει σαφέστερη τις επόμενες ημέρες. Θα είναι πάντως κρύα τα φετινά Χριστούγεννα, όπως όλα δείχνουν. Οι θερμοκρασίες είναι φυσιολογικές για την εποχή μετά από πολλά χρόνια. Είχαμε συνηθίσει τέτοια περίοδο να έχουμε φθινοπωρινές θερμοκρασίες τον Δεκέμβριο. Οι μέγιστες τιμές θα είναι μονοψήφιες τις επόμενες ημέρες».

«Οι πολίτες πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες…»

Τέλος, ο κ. Κιβράκης απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε με έμφαση: «Οι πολίτες πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες. Μπήκαμε στον χειμώνα, πρέπει να έχουμε καλά συντηρημένα τα αυτοκίνητά μας, να είμαστε όλοι εφοδιασμένοι με τις αντιολισθητικές αλυσίδες, να ασφαλίσουμε δίκτυα που μπορεί να έχουν διαρροές κι αυτό αφορά και τις υπηρεσίες και τους δήμους. Τα νερά το πρωί μπορεί να δημιουργήσουν επικίνδυνες συνθήκες και για τους οδηγούς, αλλά και για τους πεζούς κυρίως».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...