Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ανεβαίνει η θερμοκρασία, αλλά δεν θα… καούμε

Ημέρα:

spot_img

Εβδομάδα υψηλών θερμοκρασιών αρχίζει ουσιαστικά από την Πέμπτη (21/7) για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, με τις μέγιστες τιμές κατά τόπους να αγγίζουν ακόμη και τους 37 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας Σταύρος Κιβράκης, η κατάσταση θα είναι σχετικά ανεκτή, σε αντίθεση με τον καύσωνα που θα κυριαρχήσει στις λεγόμενες «κλειστές» περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Κιβράκης κάλεσε τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας να μην εκτίθενται στις υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της ημέρας, αλλά και να είναι εφεξής ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών θα πολλαπλασιαστεί.

«Σε καθημερινή βάση από την Πέμπτη (21/7) και μετά η θερμοκρασία θα ανεβαίνει σταδιακά και θα διατηρηθεί ο υδράργυρος σε υψηλά επίπεδα για μια εβδομάδα τουλάχιστον…»

«Όσον αφορά τις προγνώσεις της Ε.Μ.Υ., πράγματι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αυξημένων τιμών, όσον αφορά τις θερμοκρασίες. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και θα πιάσει μέχρι και το τέλος του μήνα. Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι στην περιοχή μας δεν θα έχουμε τον καύσωνα που θα απασχολήσει την υπόλοιπη Ελλάδα και ειδικά τις «κλειστές» περιοχές. Θα έχουμε μεν υψηλές θερμοκρασίες, όχι όμως στο επίπεδο που θα βιώσουν άλλες περιοχές. Σε καθημερινή βάση από την Πέμπτη (21/7) και μετά η θερμοκρασία θα ανεβαίνει σταδιακά και θα διατηρηθεί ο υδράργυρος σε υψηλά επίπεδα για μια εβδομάδα τουλάχιστον», τόνισε σχετικά ο Σταύρος Κιβράκης.

«Θα συνιστούσα στους συμπολίτες μας να αποφεύγουν την έκθεση σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών. Ελαφρά γεύματα, πολλά υγρά, ελαφρά ρούχα και 12 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα να μην εκτίθενται στον ήλιο»

 Όσον αφορά τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας σημείωσε: «Θα έχουμε άνοδο και ως προς τις ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας, όμως δεν φαίνεται ότι θα μας δημιουργήσουν συνθήκες καύσωνα. Όπως ξέρουμε αν το θερμόμετρο δεν πέφτει κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της νύχτας, τότε έχουμε τον ορισμό του καύσωνα. Αυτό δεν φαίνεται ότι θα το ζήσουμε. Θα είμαστε σε επίπεδα ανεκτά θα έλεγα εγώ. Θα βιώσουμε το καλοκαίρι έντονα όπως ορίζει η εποχή που βρισκόμαστε, όχι όμως τραγικές καταστάσεις. Θα συνιστούσα στους συμπολίτες μας να αποφεύγουν την έκθεση σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών. Ελαφρά γεύματα, πολλά υγρά, ελαφρά ρούχα και 12 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα να μην εκτίθενται στον ήλιο».

«Απευθείας δίνουμε αναγγελία στην Π.Υ. για οποιοδήποτε ίχνος φωτιάς δούμε στον ορίζοντα, για να μπορούμε να συντομεύσουμε στο ελάχιστο την ανταπόκριση των επίγειων δυνάμεων της Π.Υ. με στόχο να προλάβουμε το κακό…»

Ο κ. Κιβράκης υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι «πρώτος γνώμονας μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Άρα οι συμπολίτες μας πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας για να διαφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα και την υγεία τους, αλλά και να συμβάλλουν στην αντιπυρική προστασία».

Ειδικότερα για την αντιπυρική περίοδο, ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας ανέφερε: «Θα πρέπει να εντείνουμε ακόμη περισσότερο την πρόληψη, γιατί δεν θα έχουμε βοήθεια μεγάλη από εναέρια μέσα, λόγω των πολλών πυρκαγιών πανελλαδικά, αν προκύψει κάποιο σοβαρό συμβάν. Άρα, απευθείας δίνουμε αναγγελία στην Π.Υ. για οποιοδήποτε ίχνος φωτιάς δούμε στον ορίζοντα, για να μπορούμε να συντομεύσουμε στο ελάχιστο την ανταπόκριση των επίγειων δυνάμεων της Π.Υ. με στόχο να προλάβουμε το κακό».

«Πρέπει να είμαστε όλοι σε συναγερμό, το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο…»

«Στην περιοχή μας έχουν καταγραφεί μεγάλα γεγονότα με πυρκαγιές, συνήθως την περίοδο του Αυγούστου. Φέτος τον Ιούνιο είχαμε πολλές βροχοπτώσεις, η βλάστηση είναι ακόμη σε πράσινη μορφή. Υπάρχει μια δυσκολία στην εκδήλωση της εστίας, αλλά το επόμενο διάστημα με τις ξηροθερμικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, μπορεί όλη αυτή η φυτική μάζα να μετατραπεί σε καύσιμη ύλη, πολύ επικίνδυνη, οπότε η απροσεξία μπορεί να αποβεί μοιραία. Πρέπει να είμαστε όλοι σε συναγερμό, το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο. Ειδικά όταν πιέζεται όλη η χώρα δεν μπορούν να μοιραστούν οι δυνάμεις όταν υπάρχουν πολλά συμβάντα. Μεγάλη σημασία στην πρόληψη», δήλωσε καταληκτικά ο Σταύρος Κιβράκης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...