Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Έρχονται βροχές, παγετός και χιόνια

Ημέρα:

spot_img

Στα λευκά θα ντυθούν όλες οι ορεινές και πιθανόν οι ημιορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, εξαιτίας της σημαντικής μεταβολής του καιρού από την Πέμπτη (14/1) και μετά.

Εκτός από τις χιονοπτώσεις όμως θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες, αλλά και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υδράργυρο σε αρκετές περιοχές της Π.Ε. Καβάλας να κάνει «βουτιά» κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου!

Για ουσιαστική αλλαγή του καιρού έκανε λόγο με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο Σταύρος Κιβράκης

«Πράγματι θα υπάρξει μια ουσιαστική μεταβολή του καιρού, με συνθήκες κανονικές για την εποχή που διανύουμε. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από την Πέμπτη (14/1) και μετά, οι βροχές στα πεδινά και οι χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά και πιθανόν σε ημιορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας», τόνισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης.

Βροχές Τρίτη και Τετάρτη, χιόνια από την Πέμπτη και ιδιαίτερα την Παρασκευή

«Υπάρχει ένα σύστημα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με βάση το οποίο οι βροχές θα συνεχιστούν Τρίτη (12/1), το πρωί της οποίας δεν αποκλείεται να είναι ισχυρές, Τετάρτη (13/1) και μέχρι το πρωί της Πέμπτης (14/1), ενώ από το βράδυ της ίδιας ημέρας θα επικρατήσει ένα ισχυρό βόρειο ρεύμα που θα ρίξει τη θερμοκρασία σημαντικά. Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης και σταδιακά θα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα χιόνια, κυρίως στον ορεινό όγκο της Π.Ε. Καβάλας, ενώ η χιονόπτωση θα ενταθεί από το βράδυ και μετά», σημείωσε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Κιβράκης.

«Θα πρόκειται για μια κλασική μεταβολή του καιρού, που μπορούμε να πούμε ότι άργησε κιόλας, καθώς δεν ήταν φυσιολογικές οι συνθήκες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα…»

Σύμφωνα πάντα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, το σύστημα αυτό θα κρατήσει μέχρι και το πρωί της Παρασκευής (15/1), ωστόσο θα προλάβει να «δώσει» αρκετή ποσότητα χιονιού στον ορεινό όγκο, χωρίς όμως τα φαινόμενα να είναι ακραία.

«Θα πρόκειται για μια κλασική μεταβολή του καιρού, που μπορούμε να πούμε ότι άργησε κιόλας, καθώς δεν ήταν φυσιολογικές οι συνθήκες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα με υψηλές θερμοκρασίες και με φθινοπωρινές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Κιβράκης.

«Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί με το χιόνι δεν παίζουμε. Ίσως να δούμε χιόνια και στην περιοχή του Αγίου Σίλα!»

Σε ερώτηση για πόσο χαμηλά θα καταγραφούν χιονοπτώσεις, ο κ. Κιβράκης απάντησε: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε από τώρα πόσο χαμηλά θα κατέβουν τα χιόνια. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί με το χιόνι δεν παίζουμε. Ίσως να δούμε χιόνια και στην περιοχή του Αγίου Σίλα! Μένει να το δούμε το πρωί της Παρασκευής. Το σίγουρο είναι ότι αμέσως μετά από αυτό το σύστημα αλλάζουν οι συνθήκες και ο χειμώνας έρχεται κανονικά».

Σε ορισμένες περιοχές της Π.Ε. Καβάλας θα έχουμε πιθανά ολικό παγετό – Δεν αποκλείεται το πρωί του Σαββάτου (16/1) να έχουμε ασθενή χιονόπτωση ακόμη και μέσα στην πόλη της Καβάλας

 «Οι θερμοκρασίες που έρχονται από την Παρασκευή (15/1) και μετά θα είναι αρκετά χαμηλές, αρνητικές σε πολλές περιοχές και τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Σε ορισμένες περιοχές της Π.Ε. Καβάλας θα έχουμε πιθανά ολικό παγετό, αλλά και γενικότερα παγετό, μετά από βραδιές με ξαστεριά.

Στις πεδινές περιοχές θα έχουμε βροχοπτώσεις, ενώ δεν αποκλείεται το πρωί του Σαββάτου (16/1) να έχουμε ασθενή χιονόπτωση ακόμη και μέσα στην πόλη της Καβάλας», συμπλήρωσε ακόμη στα όσα είπε στον «Ε» ο κ. Κιβράκης.

Υπάρχει επάρκεια σε αλάτι – Σε ετοιμότητα και τα εκχιονιστικά μηχανήματα

 Να σημειωθεί ότι για την Τετάρτη (13/1) έχει προγραμματιστεί συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων για να εξεταστούν τα νέα δεδομένα ενόψει της αλλαγής του καιρού, ώστε να υπάρξει η κατά το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση των φαινομένων που θα εκδηλωθούν.

Σύμφωνα πάντα με τον Σταύρο Κιβράκη, υπάρχει επάρκεια σε αλάτι και μάλιστα υπάρχουν σημαντικές ποσότητες και από πέρυσι. Επίσης και τα εκχιονιστικά μηχανήματα είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Προσοχή σε όλους όσοι κινηθούν στο οδικό δίκτυο που ενδεχομένως θα επηρεαστεί από τη χιονόπτωση – Απαραίτητο να φέρουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες

 Τέλος, ο κ. Κιβράκης συνέστησε προσοχή σε όλους όσοι κινηθούν στο οδικό δίκτυο που ενδεχομένως θα επηρεαστεί από τη χιονόπτωση τις επόμενες ημέρες.

«Ο εφοδιασμός με αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα είναι αυτονόητος, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Θα υπάρξει πρόβλημα σε σημεία του οδικού δικτύου όπου υπάρχουν συγκεντρωμένα νερά, τα οποία θα μετατραπούν τις επόμενες ημέρες σε πάγο. Όλοι θα πρέπει να έχουν καλά συντηρημένα τα οχήματά τους, να φέρουν αλυσίδες και να κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή στα επικίνδυνα σημεία. Να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες και να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις», επισήμανε σχετικά ο  προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ικανοποίηση από την σύσκεψη με τον Χρήστο Σταϊκούρα

Έχουν δρομολογηθεί συνολικά 50 έργα σε όλες τις περιφερειακές...

Υποδοχή της νέας εικόνας της Παναγίας της Χαλκεριώτισσας

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο...

Απάντηση της διοίκησης του Νοσοκομείου Καβάλας επί καταγγελίας της ΟΕΝΓΕ

Από την Διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο...

Μεγάλες οι ζημιές στα ακτινίδια του Νέστου

Την Πέμπτη 09/05/2024 στην Χρυσούπολη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Συνεταιρισμών,...

Το πρώτο τρίμηνο του 2026 θα παραδοθεί το τμήμα 8,5 χλμ της οδού Δράμας- Καβάλας

O Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, υποδέχτηκε στο γραφείο του...

Εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Καβάλας

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους γονείς και κηδεμόνες ότι οι εγγραφές...

Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών στη Θάσο

Σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε στον Δήμο της...

Εορτασμός των εθνικών αγώνων κατά του ναζισμού και του φασισμού

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, κατέθεσε...