Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Άστατος ο καιρός μέχρι το Σάββατο

Ημέρα:

spot_img

Έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν να εκτίθενται στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που άρχισαν να εκδηλώνονται και στην Π.Ε. Καβάλας, από τη Δευτέρα (6/6) και θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο (11/6), απηύθυνε στο πλαίσιο δηλώσεών του στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Κ., Σταύρος Κιβράκης.

Τα έντονα φαινόμενα θα αφορούν κυρίως ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, κατά τόπους από πιθανές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους, ενώ θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της ημέρας.

«Οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές και για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ο Ιούνιος στατιστικά «δίνει» τέτοια φαινόμενα. Οι καταιγίδες συνοδεύονται συνήθως από κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις, δυο επικίνδυνα φαινόμενα γι’ αυτό πρέπει να απομακρυνόμαστε άμεσα από παραλίες ή την ύπαιθρο…»

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας (6/6) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να βρίσκεται στο «μάτι» αυτής της ραγδαίας αλλαγής του καιρού.

«Πράγματι οι προγνώσεις τα Ε.Μ.Υ. για την αλλαγή του καιρού τα λένε όλα. Οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές και για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ο Ιούνιος στατιστικά «δίνει» τέτοια φαινόμενα. Εκεί που πρέπει να σταθούμε είναι ότι οι καταιγίδες συνοδεύονται συνήθως από κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις, δυο επικίνδυνα φαινόμενα. Πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι και να αποφύγουν την έκθεση σε τέτοια φαινόμενα όταν αυτά εξελίσσονται. Πρέπει να είμαστε σε κλειστό χώρο και να απομακρυνόμαστε άμεσα από παραλίες ή την ύπαιθρο. Με την πρώτη βροντή και αστραπή πρέπει να αναζητούμε ασφαλές καταφύγιο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Κ.

«Η Πέμπτη (9/6) φαίνεται ότι θα είναι η πιο δύσκολη μέρα. Η αστάθεια που είδαμε το πρωί της Δευτέρας (6/6) δείχνει τα χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος, ότι δηλαδή εκτός από το μεσημέρι και το απόγευμα, μπορεί να έχουμε φαινόμενα σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου…»

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, θα έχουμε τέτοια φαινόμενα. Για αυτό απευθύνουμε σε όλους τους πολίτες το μήνυμα αυτές τις ημέρες να προσέξουν ιδιαίτερα. Μακάρι, αν έχουμε χαλαζοπτώσεις, αυτές να αφορούν περιοχές ορεινές για να μην έχουμε προβλήματα σε καλλιέργειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, η Πέμπτη (9/6) φαίνεται ότι θα είναι η πιο δύσκολη μέρα. Η αστάθεια που είδαμε το πρωί της Δευτέρας (6/6) δείχνει τα χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος, ότι δηλαδή εκτός από το μεσημέρι και το απόγευμα, μπορεί να έχουμε φαινόμενα σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Όσον αφορά το αν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο. Έχει να κάνει με τη ραγδαιότητα που θα εκδηλωθεί το φαινόμενο. Αν τα ύψη βροχής είναι μεγάλα κι έχουν διάρκεια, τότε θα έχουμε πρόβλημα», συμπλήρωσε στη συνέχεια όσων είπε στον «Ε» ο Σταύρος Κιβράκης.

«Οι κεραυνοί πάντοτε ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, ειδικά για τη Θάσο που έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά»

 Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι πιθανό να ξεσπάσει μια πυρκαγιά, λόγω του μεγάλου αριθμού κεραυνών που αναμένεται να «πέσουν» τις επόμενες ημέρες, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας απάντησε: «Οι κεραυνοί πάντοτε ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, ειδικά για τη Θάσο που έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά. Συνήθως έχουμε και βροχόπτωση όποτε υπάρχει πιθανότητα να σβήσει μια φωτιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι γίνεται πάντα, όποτε ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε πρόβλημα».

Καταληκτικά ο κ. Κιβράκης ζήτησε από τους πολίτες να είναι υπομονετικοί για τις επόμενες πέντε ημέρες, κρατώντας έξυπνη στάση έναντι των καιρικών φαινομένων.

 Τι αναφέρει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της Ε.Μ.Υ.

Την Τρίτη (7/6) καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο. Τις βραδινές ώρες προβλέπεται εξασθένηση των φαινομένων. Την Τετάρτη (8/6) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Στερεά. Ο άστατος καιρός με τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες θα συνεχιστεί την Πέμπτη (9/6) κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Την Παρασκευή (10/6) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα ηπειρωτικά, στις Σποράδες, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν τη βόρεια Εύβοια. Η έντονη αστάθεια θα σταματήσει το Σαββατοκύριακο.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυξημένες οι απαιτήσεις για νερό στη Θάσο φέτος

Κώστας Μανίτσας: Ο χειμώνας πέρασε χωρίς βροχές, ήταν μακράν...

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...