Σωτήρης Λαζαρίδης: Μέσω κλήρωσης προκύπτουν οι μηχανικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους / Πολλά σχολεία, ανήκουν στην κατηγορία 5, δηλαδή στα μεγάλα αυθαίρετα / Η Π.Ε. Καβάλας έχει τον χαμηλότερο σεισμικό κίνδυνο
Εντός του 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος όλων των δημοσίων κτηρίων της χώρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, Σωτήρης Λαζαρίδης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ., αναφέρθηκε στο επίπεδο σεισμικού κινδύνου της Π.Ε. Καβάλας, μετά και τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό στο Άγιο Όρος που ταρακούνησε την περιοχή μας, αλλά και στο επίπεδο των νέων κτηρίων που κατασκευάζονται στην Π.Ε. Καβάλας με βάση τον νέο αντισεισμικό κανονισμό.
Μέσω κλήρωσης προκύπτουν οι μηχανικοί που αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν τους προσεισμικούς ελέγχους
«Ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτηρίων συνεχίζεται κανονικά και νομίζω ότι ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2025. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα ευρήματα, θα προχωρήσουμε στον δευτεροβάθμιο έλεγχο κ.ο.κ. Μιλάμε για δημόσια κτήρια, όπως σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, Πυροσβεστική, Αστυνομία, όλα αυτά τα κτήρια τα οποία είχαν προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τον προσεισμικό έλεγχο. Συνεχίζονται και τα σεμινάρια οι κληρώσεις των συναδέλφων μηχανικών, οι οποίοι παίρνουν κάθε φορά τις δουλειές που τους αντιστοιχούν κατόπιν κλήρωσης που γίνεται και εκτελούν τους προσεισμικούς ελέγχους», τόνισε σχετικά ο κ. Λαζαρίδης.
«Πολλά σχολεία, ανήκουν στην κατηγορία 5, δηλαδή στα μεγάλα αυθαίρετα που είναι κι αυτό ένα θέμα που πρέπει να τακτοποιηθεί στο άμεσο μέλλον…»
«Βρίσκω την ευκαιρία να πω ότι σε όλα αυτά τα δημόσια κτήρια όπου θα γίνουν οι επόμενοι έλεγχοι καλό είναι οι διευθυντές των σχολείων ή οι υπεύθυνοι των κτηρίων, να διευκολύνουν τους μηχανικούς παρέχοντάς τους την οικοδομική άδεια κτλ. Ξεκινάμε από τις οικοδομικές άδειες, εφόσον αυτές υπάρχουν, καθώς πολλά σχολεία, όπως έχω πει και στο παρελθόν, ανήκουν στην κατηγορία 5, δηλαδή στα μεγάλα αυθαίρετα που είναι και αυτό ένα θέμα που πρέπει να τακτοποιηθεί στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τ.Ε.Ε.
«Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έχει τον χαμηλότερο σεισμικό κίνδυνο, σ’ ότι αφορά τους συντελεστές…»
Ερωτηθείς αναφορικά με το επίπεδο σεισμικού κινδύνου της Π.Ε. Καβάλας, ο κ. Λαζαρίδης απάντησε: «Γενικά η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έχει τον χαμηλότερο σεισμικό κίνδυνο, σ’ ότι αφορά τους συντελεστές. Υπάρχουν κάποιοι συντελεστές που εκτιμούν τον σεισμικό κίνδυνο κάθε περιοχής. Είμαστε στον χαμηλότερο συντελεστή, αλλά σε κάθε περίπτωση κάνεις δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα που υπάρχουν, ιστορικά και επιστημονικά, η περιοχή μας έχει τη λιγότερη διακινδυνευση σε ό,τι αφορά έναν σεισμό που θα γίνει στο δικό μας υπέδαφος. Υπάρχουν βέβαια οι περιφερειακοί σεισμοί όπως αυτοί που έχουμε στο Άγιο Όρος, ειδικά αυτών των 5,3 Ρίχτερ, που τον καταλάβαμε όλοι πρόσφατα και μάλιστα ειδοποιηθήκαμε και μερικά δευτερόλεπτα πριν στα κινητά μας από ένα σύστημα εντυπωσιακό θα έλεγα».
«Όλα τα κτήρια της τελευταίας ίσως 20ετίας μπορούμε να πούμε ότι είναι σε πολύ υψηλά στάνταρς…»
Τέλος, όσον αφορά την κατασκευή νέων κατοικιών μετά την αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού που έγινε το 2013, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ., σημείωσε: «Όλα τα κτήρια της τελευταίας ίσως 20ετίας μπορούμε να πούμε ότι είναι σε πολύ υψηλά στάνταρς. Τα κτήρια που έχουν κάποιο θέμα είναι αυτά πριν από το 1987 και ακόμη πιο πίσω στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, για τα οποία δεν υπήρχε καν αντισεισμικός κανονισμός. Βέβαια αυτά τα κτήρια έχουν αντέξει σε μεγάλους σεισμούς ανά τη χώρα, το ιστορικό τους είναι καλό, αλλά η συνεχής καταπόνηση κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να επιφέρει εφόσον δεν έχουν εφαρμοστεί τα υψηλά στάνταρς. Γι’ αυτό και γίνεται εξάλλου ο προσεισμικός έλεγχος, στα δημόσια κτήρια τουλάχιστον».