Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μην αφήνετε για το τέλος την φορολογική δήλωση

Ημέρα:

spot_img

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά άνοιξε την Πέμπτη (31/3) το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021.

Με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο φοροτεχνικός, Γιάννης Παναγιωτίδης, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η διαδικασία φέτος ξεκίνησε νωρίτερα, ενώ προέτρεψε τους συμπολίτες μας να προγραμματίσουν σιγά σιγά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης και να μην την αφήσουν έως και τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία.

«Δίνεται πλέον ένα διάστημα τριών μηνών στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους»

«Για πρώτη φορά άνοιξε τόσο νωρίς το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ο νομοθέτης προβλέπει ότι η υποβολή φορολογικών δηλώσεων αρχίζει από την 1η Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου κάθε έτους, όμως αυτό ποτέ δεν τηρήθηκε, καθώς η έναρξη καθυστερούσε, ενώ πάντα υπήρχε παράταση, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας ή γραφειοκρατικών φαινομένων. Είναι πολύ θετικό τον γεγονός ότι φέτος ξεκινάμε σχετικά νωρίς και δίνεται πλέον ένα διάστημα τριών μηνών στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο Γιάννης Παναγιωτίδης.

 «Φέτος πρέπει να τονίσουμε ότι έχουμε νωρίτερα την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Είναι μεγάλη ανάσα και ανακούφιση το «άπλωμα» σε περισσότερες δόσεις, συν το ότι θα υπάρχει και μια σημαντική μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.»

Παράλληλα, ο γνωστός Καβαλιώτης φοροτεχνικός υπογράμμισε ότι «ανεξάρτητα από το πότε θα υποβληθεί η φορολογική δήλωση, αυτό δεν καθορίζει και την αμεσότητα της πληρωμής του φόρου. Επίσης φέτος πρέπει να τονίσουμε ότι έχουμε νωρίτερα την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α., οπότε εντός του Μαΐου θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες σε 8 δόσεις να τον πληρώσουν. Είναι μεγάλη ανάσα και ανακούφιση το «άπλωμα» σε περισσότερες δόσεις, συν το ότι θα υπάρχει και μια σημαντική μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κυρίως για την μεσαία περιουσία. Ο φετινός ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα ελαφρύνει κάπως τα ήδη επιβαρυμένα πορτοφόλια των πολιτών από την ακρίβεια».

«Προτρέπω τους πολίτες και κυρίως τα φυσικά πρόσωπα να κάνουν τη δήλωσή τους ή να την προγραμματίσουν σιγά σιγά και να μην την αφήσουν στο τέλος, γιατί δεν έχει καμιά ουσιαστική διαφοροποίηση…»

«Όποιος θέλει μπορεί να υποβάλει την φορολογική του δήλωση. Πρέπει να πούμε ότι έχουν υπάρξει κάποιες βελτιώσεις όσον αφορά τα πληροφοριακά στοιχεία που διευκολύνουν κυρίως τη σύνταξη της δήλωσης και την πληροφόρηση του υπόχρεου φορολογουμένου. Φέτος είναι πιο ευανάγνωστα, πιο εύκολα να τα κατανοήσει ο πολίτης κι αυτό είναι μια θετική εξέλιξη του συστήματος. Προτρέπω τους πολίτες και κυρίως τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν κάποια ιδιαιτερότητα και δυσκολία στη δήλωσή τους να την κάνουν ή να την προγραμματίσουν σιγά σιγά και να μην την αφήσουν στο τέλος, γιατί δεν έχει καμιά ουσιαστική διαφοροποίηση. Αντίθετα καλό θα τους κάνει με τη λογική του ότι θα τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα. Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερούν», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Γιάννης Παναγιωτίδης.

«Τα λογιστικά γραφεία θα έλεγα ότι δεν είναι σε μεγάλη ετοιμότητα, διότι αυτή την περίοδο υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που απασχολούν τους λογιστές…»

Σε ερώτηση για το αν τα λογιστικά γραφεία της Καβάλας είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Παναγιωτίδης απάντησε: «Τα λογιστικά γραφεία θα έλεγα ότι δεν είναι σε μεγάλη ετοιμότητα, διότι αυτή την περίοδο υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που απασχολούν τους λογιστές, όπως η προσαρμογή της ηλεκτρονικής διαβίβασης των τιμολογίων που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά την τιμολόγησή τους σχεδόν σε άμεσο χρόνο. Ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί και η Α.Α.Δ.Ε., όπως και η σύνδεση των ταμειακών μηχανών. Έχουμε αρκετά προβλήματα στη διαβίβαση των δεδομένων, υπάρχουν καθημερινά τεχνικά προβλήματα που θα αντιμετωπιστούν θεωρώ. Γενικά τα τελευταία χρόνια τα λογιστικά γραφεία έχουν επωμιστεί αρκετά ζητήματα. Πρέπει βέβαια να πούμε ότι έχουν ενισχυθεί οι servers στην Α.Α.Δ.Ε. και βρίσκονται σε σύγχρονο περιβάλλον. Τώρα αν θα έχουμε τα προβλήματα των προηγούμενων ετών και τα «κολλήματα» στο σύστημα, αυτό θα φανεί στην πράξη. Έχουν γίνει σοβαρές και σημαντικές βελτιώσεις αυτό το διάστημα».

 Σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις θα γίνει η πληρωμή του φόρου

Να σημειωθεί ότι η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να είναι προγραμματισμένη να πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου και οι τελευταίες στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023. Προβλέπεται επίσης ότι σε περίπτωση πληρωμής εφάπαξ του φόρου θα χορηγείται έκπτωση 3%. Φέτος παραμένει «παγωμένη» η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα και μερίσματα, αλλά και η πλήρης επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης και του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων για όλους τους φορολογούμενους.

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση φέτος

1) Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχε την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα 2) Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση 3) Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος 4) Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων 5) Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα 6) Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση 7) Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Είμαστε η Κυβέρνηση της μείωσης των φόρων και της αύξησης μισθών και συντάξεων»

Τη σημαντικότητα του νέου κώδικα φορολογικής διαδικασίας για τον...

Τι ζήτησαν οι Επαγγελματίες της Περάμου από τον δήμαρχο Παγγαίου

Από το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Επαγγελματιών Νέας Περάμου...

«Ρωμαίος και Αννέτα» στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και...