Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εστίαση: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

Ημέρα:

spot_img

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, χαρακτηρίζει ο γραμματέας του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Μιχάλης Μεταξάς, το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι κάποια από αυτά δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν, είτε αυτό γίνει την 1η Ιουνίου, είτε νωρίτερα.

«Τώρα αρχίζει ένα μεγάλο στοίχημα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την Κυβέρνηση, το πως θα τα πάμε στο οικονομικό σκέλος της πανδημίας, γιατί μέχρι τώρα στο υγειονομικό τα πήγαμε καλά», υπογραμμίζει ο Μιχάλης Μεταξάς.

«Δεν έχουμε ζήσει ξανά τέτοια περίπτωση και προσωπικά πιστεύω ότι θα έχουμε έκρηξη ανεργίας»

 «Αν δεν υπάρξει αύριο για τις επιχειρήσεις της εστίασης που αποτελούν σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της χώρας, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Η Ελλάδα δεν έχει βαριά βιομηχανία, παρά μόνο παροχή υπηρεσιών και τουρισμό. Πρέπει οι πολίτες να βγουν, να στηρίξουν τα καταστήματα, η Κυβέρνηση να βοηθήσει από τη μεριά της και οι επιχειρηματίες με το κουράγιο που μας έμεινε, να αντέξουμε για να βγούμε από τη δυσκολία αυτή. Είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση, ένα σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες. Δεν έχουμε ζήσει ξανά τέτοια περίπτωση και προσωπικά πιστεύω ότι θα έχουμε έκρηξη ανεργίας», τονίζει με έμφαση ο γραμματέας του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας.

«Πρέπει οι αρμόδιοι να δουν πως μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν την επόμενη μέρα, γιατί ακούω ότι πολλά πράγματα για τους εξωτερικούς χώρους, τα οποία είναι πιστεύω παρατραβηγμένα»

 «Η εξίσωση αυτή πρέπει να λυθεί, ώστε να μην ξανακλείσουμε τις επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να  πεθάνουν οι επιχειρήσεις γιατί και καλά να είμαστε από υγεία, θα πεθάνουμε από οικονομικής πλευράς. Πρέπει οι αρμόδιοι να δουν πως μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν την επόμενη μέρα, γιατί ακούω ότι πολλά πράγματα για τους εξωτερικούς χώρους, τα οποία είναι πιστεύω παρατραβηγμένα. Το θέμα μας δεν είναι να δώσουμε χώρο σε πλατείες, αλλά να μην το παραταραβάμε. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα ανοίξουμε πριν την 1η Ιουνίου παρά τα όσα ακούγονται ότι με βάση τα αποτελέσματα στις 20 Μαΐου θα ανοίξουμε πιο νωρίς. Ακόμη και μια μέρα πιο νωρίς να ανοίξουμε είναι κέρδος, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εύκολα βάζεις το κλειδί σε μια επιχείρηση να την κλείσεις, αλλά δύσκολα γίνεται η επανεκκίνηση», αναφέρει ακόμη ο Μιχάλης Μεταξάς.

«Ακούω από πολλούς συναδέλφους ότι ενδέχεται να μην ανοίξουν καν…»

 «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την εστίαση στην Καβάλα, είμαστε σε αναμονή. Ακούω από πολλούς συναδέλφους ότι ενδέχεται να μην ανοίξουν καν, διότι οι χώροι οι εξωτερικοί στην Καβάλα δεν είναι τεράστιοι, δεν έχουμε εκτάσεις για να απλώσουμε καρέκλες και τραπέζια. Δεν έχω εικόνα πόσοι και ποιοι, αλλά πολλοί θα προτιμήσουν να μην ανοίξουν για να δουν πως θα πάνε αυτοί που άνοιξαν, άλλοι γιατί φοβούνται να ρισκάρουν, γιατί δεν θα βγουν οικονομικά», επισημαίνει καταληκτικά ο Μιχάλης Μεταξάς.

Η δυνατότητα επέκτασης του χώρου των καταστημάτων εστίασης με βάση το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης

Το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει τη δυνατότητα επέκτασης του χώρου, τον οποίο θα καταλαμβάνουν με τα τραπεζοκαθίσματα τα καταστήματα εστίασης, ανέπτυξε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι εντός των επομένων ημερών θα καταβληθεί η πρώτη δόση νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους δήμους. Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τα καταστήματα εστίασης, που θα κατατεθούν στη Βουλή την Τετάρτη (13/5), είπε ότι θα προβλέπονται τα εξής:

1.Τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων έχουν τη δυνατότητα, σε συνεργασία με τον δήμο, να διπλασιάσουν τον χώρο που χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

  1. Εάν είναι εφικτή η πεζοδρόμηση χώρων, οι δήμοι θα την αποφασίζουν σε συνεργασία με την αστυνομία, χωρίς όμως να υπάρχουν πρόσθετες κατασκευές ή ηχορύπανση.
  2. Ο επιπλέον χώρος στα καταστήματα εστίασης θα δίνεται χωρίς να χρεώνονται με επιπλέον δημοτικά τέλη.
  3. Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να υπάρχει ανοιχτός διάδρομος για τους πεζούς (τουλάχιστον 1.80 μ.) και να μην παρεμποδίζονται η πρόσβαση και η διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  4. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η επέκταση χώρου, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να μειώσουν τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Καθοριστική η συμβολή της αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της κρίσης

«Μας ενδιαφέρει να ανοίξουν τα καταστήματα, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να υπάρχει τζίρος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και σημείωσε ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν αυθαιρεσίες σε πρώτη φάση θα υπάρξουν πρόστιμα και σε δεύτερη αφαίρεση αδειών. «Θα είμαστε κατηγορηματικοί στη νομοθετική παρέμβαση που θα κάνουμε», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών. Επίσης, αναφέρθηκε και στην καθοριστική συμβολή της αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αναγνώρισε ότι στη συγκεκριμένη περίοδο οι δήμοι έχουν μειωμένους πόρους και πρόσθεσε ότι «το κράτος είναι εδώ για να στηρίξει την αυτοδιοίκηση». Ανακοίνωσε τέλος ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί η πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής στήριξης για τους ΟΤΑ για να καλύψουν τις οικονομικές απώλειες.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...