Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εστίαση: Περισσότεροι οι πελάτες μικρότεροι οι τζίροι…

Ημέρα:

spot_img

«Ο κόσμος που εξυπηρετήσαμε στα καταστήματα εστίασης της Π.Ε. Καβάλας τη φετινή θερινή περίοδο ήταν περισσότερος από το 2019, όμως οι τζίροι που καταγράψαμε στα ταμεία μας ήταν χαμηλότεροι».

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης, ο οποίος εκτίμησε ότι τα έσοδα άγγιξαν το 90% του 2019, ποσοστό που όπως είπε θα είχε ξεπεραστεί κατά πολύ αν οι επισκέπτες ξόδευαν τα ίδια χρήματα με το καλοκαίρι του ’19.

«Η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών ήταν μικρότερη από κάθε άλλη χρονιά. Ειδικά από το παραλιακό μέτωπο της Π.Ε. Καβάλας απουσίαζε ο Έλληνας ή ο Καβαλιώτης…»

 «Η κίνηση γενικότερα φέτος ήταν αρκετά ικανοποιητική για τον κλάδο της εστίασης. Υπήρξε μεν μεγάλος αριθμός επισκεπτών, αλλά όπως είχα πει μέσα στο καλοκαίρι, πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι κι αυτό επιβεβαιώθηκε, αφού οι τζίροι που καταγράψαμε ήταν χαμηλότεροι από το 2019. Ο αρχικός ενθουσιασμός δεν επιβεβαιώθηκε πλήρως, καθώς δεν πιάσαμε τα νούμερα του 2019. Η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών ήταν μικρότερη από κάθε άλλη χρονιά. Ειδικά από το παραλιακό μέτωπο της Π.Ε. Καβάλας απουσίαζε ο Έλληνας ή ο Καβαλιώτης», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Βαφείδης.

«Αν ο περισσότερος κόσμος που είχαμε φέτος ξόδευε τα ίδια με το 2019, φέτος θα ήταν η χρονιά – ρεκόρ για την εστίαση στην περιοχή μας…»

«Όλο αυτό είναι λογικό, τόσο για τους ξένους τουρίστες, όσο και για τους συμπατριώτες μας, αφού τα προβλήματα από την ακρίβεια και το ενεργειακό είναι κοινά για όλους. Επίσης σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των μετακινήσεων έπαιξαν οι υψηλές τιμές των καυσίμων που είχαμε μέσα στο καλοκαίρι. Για παράδειγμα το 2019 υπήρχαν τουρίστες που πηγαινοέρχονταν στην Π.Ε. Καβάλας. Αυτό δεν έγινε φέτος, αφού προτίμησαν να μας επισκεφθούν άπαξ. Γενικότερα με πολύ περισσότερο κόσμο δεν καταφέραμε να πιάσουμε τα νούμερα του 2019. Θεωρώ ότι πιάσαμε το 90% του 2019 σε τζίρους. Αν ο περισσότερος κόσμος που είχαμε φέτος ξόδευε τα ίδια με το 2019, φέτος θα ήταν η χρονιά – ρεκόρ για την εστίαση στην περιοχή μας», επισήμανε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας.

«Δεν είναι καλοί οι οιωνοί για την επόμενη ημέρα – Ωστόσο δεν μπορούμε να μην είμαστε ευχαριστημένοι από τη φετινή χρονιά, μετά τα όσα ζήσαμε το 2020 και το 2021…»

Ο Γιώργος Βαφείδης υπογράμμισε με έμφαση ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαν οι επαγγελματίες της εστίασης να μην είναι ευχαριστημένοι από την απόδοση της φετινής θερινής περιόδου, αφού μεσολάβησαν δυο χρονιές, το 2020 και το 2021 που ήταν πάρα πολύ κακές, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Βαφείδης εκτίμησε ακόμη πως αν όλα κυλήσουν ομαλά την επόμενη χρονιά, τότε ο κόσμος που θα βρεθεί στην περιοχή μας θα είναι ακόμη περισσότερος από φέτος, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να μιλάμε για χρονιά – ρεκόρ το 2023.

Ωστόσο με έμφαση σημείωσε ότι οι οιωνοί είναι κακοί για την επόμενη ημέρα.

«Παραδοσιακά αυτήν την περίοδο, ακόμη και τα καλά χρόνια όπως τα λέμε, στην εστίαση έχουμε μια «κοιλιά» – Το καλοκαίρι κάπως το παλεύαμε, τώρα τα προβλήματα θα βγουν μπροστά μας…»

 «Ήδη ο προβληματισμός για τις δικές μας επιχειρήσεις αρχίζει από τώρα, δεν περιμένουμε τον χειμώνα. Παραδοσιακά αυτήν την περίοδο, ακόμη και τα καλά χρόνια όπως τα λέμε, στην εστίαση έχουμε μια «κοιλιά». Σιγά σιγά θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες, τα σχολεία έχουν ανοίξει, αλλάζουν οι προτεραιότητες, φεύγουν και οι τελευταίοι τουρίστες, οι οποίοι έδιναν μια υπεραξία στον κλάδο μας. Είμαστε γενικότερα συγκρατημένοι και αρκετά αγχωμένοι για το επόμενο διάστημα. Ήδη βιώνουμε το πρόβλημα με το ενεργειακό. Το καλοκαίρι κάπως το παλεύαμε, τώρα τα προβλήματα θα βγουν μπροστά μας. Θα κληθούμε να κάνουμε έναν απολογισμό και να καλύψουμε δαπάνες των θερινών μηνών, των καλών μηνών. Το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα κανείς δεν μπορεί να το προεξοφλήσει. Εκεί κοντά στον Μάρτιο θα έχουμε σαφή εικόνα για το την πορεία της χειμερινής περιόδου», κατέληξε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Βαφείδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...