Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δύσκολες εποχές και για τους δικηγόρους

Ημέρα:

spot_img

Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζει η πλειονότητα των δικηγόρων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ. τόνισε με έμφαση ότι η Πολιτεία έχει απαξιώσει και εγκαταλείψει πλήρως τον κλάδο των δικηγόρων, ενώ επισήμανε ότι δεν αποκλείονται κάποιες μορφές αντίδρασης στο μέλλον, ώστε να δοθεί μια στοιχειώδης προσοχή στον πληττόμενο κλάδο τους.

«Πολλά λέγονται εναντίον του κλάδου μας και νομίζουν ότι οι δικηγόροι είναι μια τάξη που ζει πλουσιοπάροχα. Σε κάθε διαμαρτυρία μας αντιμετωπίζουν μέχρι και με ειρωνεία, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα…»

«Όλοι οι δικηγόροι έχουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Στην Καβάλα είμαστε 340 δικηγόροι, από τους οποίους η συντριπτική πλειονότητα αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και δεν υπερβάλω καθόλου! Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες, διότι πολλά λέγονται εναντίον του κλάδου μας και νομίζουν ότι οι δικηγόροι είναι μια τάξη που ζει πλουσιοπάροχα και δεν έχει κανένα απολύτως οικονομικό πρόβλημα. Σε κάθε διαμαρτυρία μας αντιμετωπίζουν μέχρι και με ειρωνεία, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είμαστε κι εμείς ένας κρίκος της αλυσίδας της οικονομικής ζωής του τόπου κι όταν η αλυσίδα αντιμετωπίζει πρόβλημα, όλος αυτός ο κύκλος σαφώς μας κάνει να έχουμε το ίδιο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γραμμένος.

«Έχουμε πολλά παράπονα γενικά για την αντιμετώπισή μας από την Πολιτεία ως κλάδος»

«Πράγματι από τον Μάρτιο του 2020, οπότε και ξεκίνησε η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων, οι δικηγόροι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μέσα στο 2020, σχεδόν 7 μήνες ήμασταν ανενεργοί, ενώ επιτρέπονται μόνο κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες, ένας όγκος δουλειάς δηλαδή πολύ μικρός σε σχέση με αυτόν που έχουμε όταν τα Δικαστήρια είναι σε πλήρη λειτουργία. Έχουμε πολλά παράπονα γενικά για την αντιμετώπισή μας από την Πολιτεία ως κλάδος, διότι το 2020 είχαμε πάρει ένα βοήθημα των 600 ευρώ κι αφού είχε προκύψει εκείνο το θέμα με τα voucher. Είχε προβλεφθεί ένα επίδομα από τον ΟΑΕΔ ύψους 400 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που εμείς το είχαμε ξεκινήσει ως δικηγόροι, από χρήματα τα οποία κρατούνται από εμάς και αποταμιεύονται μέσω του ΕΦΚΑ στον λογαριασμό που έχουμε στον ΟΑΕΔ. Ήταν να τα πάρουμε πριν από τα Χριστούγεννα, δεν προχώρησε η διαδικασία, μπήκαν κάποια κριτήρια με αποτέλεσμα να το πάρουν, όταν το πάρουν, ελάχιστοι δικηγόροι», επισήμανε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι νέοι δικηγόροι κυρίως, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό πρόβλημα βιοποριστικό και κάλυψης των παγίων εξόδων τους»

«Γενικά βλέπω ότι δεν υπάρχει μια θετική αντιμετώπιση από την Πολιτεία απέναντι στον κλάδο μας. Έχουμε πολλά προβλήματα με τις ασφαλιστικές και φορολογικές μας υποχρεώσεις, αλλά δεν έχει διαταχθεί καμιά αναστολή τους. Ήδη τους δυο πρώτους μήνες του 2021 είμαστε στην ίδια κατάσταση, αναστολής δηλαδή λειτουργίας των Δικαστηρίων, κάτι που θα πάει μέχρι την 1η Μαρτίου και φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί 1 με 2 μήνες ακόμη τουλάχιστον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι αντιληπτό ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι νέοι δικηγόροι κυρίως, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό πρόβλημα βιοποριστικό και κάλυψης των παγίων εξόδων τους», υπογράμμισε ακόμη ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση ετοίμαζε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, αλλά τους πρόλαβε το lock down στην Αττική

 Ο κ. Γραμμένος αναφέρθηκε ακόμη και στις κινήσεις που γίνονται στο πλαίσιο του Πανελληνίου Δικηγορικού Συλλόγου, επισημαίνοντας σχετικά: «Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας συνεδρίασε πριν από μια εβδομάδα περίπου και εντοπίσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Αποφασίσαμε και οι 63 πρόεδροι να επιδώσουμε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με τα ζητήματα που μας απασχολούν. Είχε προγραμματιστεί να επιδοθεί αυτόν τον μήνα, όμως στη συνέχεια είχαμε το οριστικό lock down στην Αθήνα, με αποτέλεσμα κι αυτή η κίνησή μας να είναι στον αέρα. Περιμένουμε από τη συντονιστική επιτροπή μας να μας ενημερώσει για το πότε θα είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας. Θα είναι μια ήπια διαμαρτυρία σε πρώτη φάση, δεν ξέρω όμως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που θα καταλήξει και ποια θα είναι η μορφή αντίδρασης μας στο μέλλον».

«Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Οικονομία, δεν είμαστε παράλογοι, αλλά ζητάμε μια στοιχειώδη προσοχή, διότι αισθανόμαστε μια πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωση…»

Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, ζήτησε από την Πολιτεία να σκύψει στα προβλήματα του δικηγορικού κόσμου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες πλέον με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δεν προσφεύγουν εύκολα στα Δικαστήρια. Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας έχει γίνει πλέον πολύ ακριβή. Αυτό έχει επιφέρει μείωση της ύλης κι ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος της οικονομικής ευμάρειας των δικηγόρων. Πρέπει να μας βοηθήσουν κι εμάς στο μέτρο του δυνατού. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Οικονομία, δεν είμαστε παράλογοι, αλλά ζητάμε μια στοιχειώδη προσοχή, διότι αισθανόμαστε μια πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωση από την Πολιτεία κι αυτό μας στεναχωρεί ιδιαίτερα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...