Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διοικητική αναβάθμιση των ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α ζητά η Ένωση Αξιωματικών ΕΛΑΣ της ΑΜΘ

Ημέρα:

spot_img

Η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας της ΑΜΘ απέστειλε προς τα συναρμόδια υπουργεία και την ηγεσία της ΕΛΑΣ την παρακάτω επιστολή:

Με σχετικές υπουργικές αποφάσεις ιδρύθηκαν και λειτουργούν ειδικές εγκαταστάσεις κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης ή επιστροφής και κρατούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3386/2005 και του Ν.3907/2011. Τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών [ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α] όπως ονομάζονται αυτές οι υπηρεσίες ιδρύθηκαν και λειτουργούν ως Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, παραδόξως σε επίπεδο Αστυνομικού Σταθμού!

Τούτο ομολογουμένως αποτελεί σχήμα οξύμωρο αφού οι πλέον πολυδύναμες, αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας [και δικαιολογημένα λόγω ειδικού αντικειμένου], οι οποίες συγκρίνονται σε δυναμικότητα προσωπικού με αντίστοιχες υπηρεσίες επιπέδου Υποδιεύθυνσης, λειτουργούν σε επίπεδο Αστυνομικού Σταθμού! Στη περιφέρεια Α.Μ&Θ λειτουργούν τρία (3)ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ [Παρανέστι ΔΡΑΜΑΣ-ΞΑΝΘΗΣ-ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ], με πολλαπλάσια αστυνομική δύναμη των τοπικών Αστυνομικών Τμημάτων της περιοχής τους (οικείες και ενισχυτικές δυνάμεις άλλων Διευθύνσεων). Περισσεύει δε να πούμε ότι αυτός είναι ο γενικός κανόνας στην επικράτεια και όχι κάποια εξαίρεση στην περιφέρεια ΑΜΘ.

Πέρα από το ορθολογικό ζήτημα της υπόθεσης, υπάρχουν και συγκεκριμένοι πρακτικοί λόγοι που επιβάλουν την ΑΜΕΣΗ αλλαγή της ιεραρχικής, διοικητικής διαβάθμισης των ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ σε επίπεδου Υποδ/νσεων ή Αστυν. Τμημάτων (κατά περίπτωση). Για παράδειγμα, ένας Διοικητής οποιουδήποτε ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ της χώρας εξαιρείται – ΔΕΝ μπορεί καν να προταθεί – για ηθική αμοιβή μετάλλιο ευδόκιμου διοικήσεως στα τρία (3) χρόνια που ασκεί διοίκηση, καθώς αυτό αφορά αποκλειστικά τη διοίκηση υπηρεσιών επιπέδου τουλάχιστον Αστυν. Τμήματος και όχι Αστυν. Σταθμών, μολονότι στη πράξη διοικεί πολλαπλάσιο αστυνομικό προσωπικό. Κατά συνέπεια αυτού, πέραν των άλλων συνεπειών, στερείται και ορισμένων βασικών, ηθικών κινήτρων που θα συνέβαλαν στην αναγνώριση του έργου του.

Εν κατακλείδι οι αστυνομικοί που πλαισιώνουν αυτό το πολύ βασικό έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και έχουν επιδοθεί στη κράτηση και περαιτέρω τη διαχείριση των εκατοντάδων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, ΔΕΝ μπορεί να στερούνται σημαντικών κινήτρων παραμονής. Για αυτό και για όλους τους προαναφερόμενους και δίκαιους λόγους αιτούμαστε την διοικητική αναβάθμιση των ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α της χώρας, στο διοικητικό οργανόγραμμα τους Σώματος, προκειμένου λειτουργούν σε επίπεδο Υποδ/νσης ή Αστυν. Τμήματος , κρινόμενο κατά περίπτωση.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...