Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Καβάλα: Ανατράπηκε αυτοκίνητο στην Καλαμίτσα

Ένα ΙΧ αυτοκίνητο ανατράπηκε στην περιοχή της...

Τροχαίο ατύχημα στη διασταύρωση της Νέας Ηρακλείτσας

Οδηγός μοτοσικλέτας τραυματίστηκε ελαφρά όταν το δίκυκλο...

Η αγορά ακινήτων άντεξε στην πανδημία

Ιορδάνης Αγγελιάδης: Υπάρχει έναρξη ανοικοδόμησης σε Ηρακλείτσα και Νέα Πέραμο, η πλειονότητα των ενδιαφερομένων αγοραστών είναι πια Έλληνες κι όχι ξένοι

Ακολούθησε μας

Παρά τη σφοδρότητα με την οποία πλήττει εδώ και έναν χρόνο πολλούς από τους κλάδους της Οικονομίας η πανδημία του κορωνοϊού, η κτηματαγορά είναι ένας από τους κλάδους που φαίνεται να καταγράφει τις λιγότερες απώλειες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο κτηματομεσίτης και διαχειριστής ακίνητης περιουσίας, Ιορδάνης Αγγελιάδης, το πρόσημο για την κτηματαγορά τείνει οριακά προς το να είναι θετικό, ενώ άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι η πλειονότητα των ενδιαφερομένων αγοραστών είναι πια Έλληνες κι όχι ξένοι.

«Ξεκρέμαστοι» οι ιδιοκτήτες που νοίκιαζαν τα σπίτια τους σε φοιτητές – Κάλυψαν τη «χασούρα» τους σε μεγάλο ποσοστό οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν τα καταστήματά τους για εμπορική χρήση  

 Αναφερόμενος αρχικά στο αρνητικό αποτύπωμα της πανδημίας στον κλάδο της κτηματαγοράς στην Π.Ε. Καβάλας, ο κ. Αγγελιάδης επισήμανε ότι αυτή επέδρασε αρνητικά, κατά βάση στις φοιτητικές ενοικιάσεις, καθώς με την εξ αποστάσεως διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πολλοί φοιτητές στην πόλη μας ακύρωσαν ενοικιάσεις, κάτι που σημαίνει πως ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών έμειναν επί της ουσίας «ξεκρέμαστοι» και είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί ένα σημαντικό πλήγμα στις φοιτητικές μισθώσεις.

Όσον αφορά τις εμπορικές ενοικιάσεις, δηλαδή για καταστήματα, καφετέριες κλπ, που έκλεισαν με κρατική εντολή, ο κ. Αγγελιάδης τόνισε πως υπήρξε κι εκεί θέμα, όμως σε αυτό το κομμάτι η πολιτεία αποζημίωσε σε ποσοστό 80% τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο κάλυψαν τη «χασούρα» τους.

«Μπορούμε να πούμε ότι άλλαξε το προφίλ του αγοραστή που δεν είναι πλέον οι ξένοι, αλλά η πλειονότητα τους είναι Έλληνες υποψήφιοι αγοραστές»

«Ήταν γενικότερα μια δύσκολη χρονιά, όμως μέσα από αυτή προέκυψαν και πολύ μεγάλες ευκαιρίες, καθώς επίσης και σημαντική ζήτηση δυσανάλογη με την υγειονομική κρίση. Επί της ουσίας μπορούμε να πούμε ότι άλλαξε το προφίλ του αγοραστή που δεν είναι πλέον οι ξένοι, αλλά η πλειονότητα τους είναι Έλληνες υποψήφιοι αγοραστές, κάτι που συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτό το αγοραστικό ενδιαφέρον αφορούσε κυρίως ακίνητα πόλης, αλλά και τουριστικά ακίνητα στις παραλιακές περιοχές της Π.Ε. Καβάλας, όπως στο Παλήο, την Νέα Ηρακλείτσα, αλλά και την Νέα Πέραμο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο Ιορδάνης Αγγελιάδης.

«Στις περιοχές Νέας Ηρακλείτσας και Νέας Περάμου παρατηρούμε ότι υπάρχει έναρξη ανοικοδόμησης…»

 Παράλληλα, σημείωσε ότι «ειδικά στις περιοχές Νέας Ηρακλείτσας και Νέας Περάμου παρατηρούμε ότι υπάρχει έναρξη ανοικοδόμησης, είτε μιλάμε για ιδιωτικές κατοικίες, είτε ακόμη και για εργολαβίες. Δειλά δειλά βέβαια, αλλά ωστόσο αρχίζουν να «σηκώνονται» οικοδομές και σε αυτό βοήθησε πολύ το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει Φ.Π.Α. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε η οικοδομή με αυτό το κίνητρο λόγω της πανδημίας, αλλά υπό άλλες συνθήκες θεωρώ ότι η έκρηξη της κτηματαγοράς θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη».

Ο κ. Αγγελιάδης στάθηκε επίσης και στο μεγάλο πρόβλημα της πόλης της Καβάλας, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη γης που ευθύνεται εν πολλοίς για τις υψηλές τιμές που υπάρχουν εδώ και χρόνια.

«Σίγουρα θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση και στην κτηματαγορά, όπως και σε πολλούς άλλους κλάδους της Οικονομίας. Το επόμενο χρονικό διάστημα, για όσους διαθέτουν το πορτοφόλι βέβαια, θα υπάρξει μια σημαντική κινητικότητα…»

 «Γενικότερα, δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω χαμένη την χρονιά αυτή, αντίθετα μπορώ να πω ότι το τελικό πρόσημο είναι θετικό», τόνισε σχετικά ο κ. Αγγελιάδης.

Κληθείς να εκτιμήσει το αν θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων μετά το τέλος της πανδημίας, ο κ. Αγγελιάδης ανέφερε: «Σίγουρα θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση και στην κτηματαγορά, όπως και σε πολλούς άλλους κλάδους της Οικονομίας. Το επόμενο χρονικό διάστημα, για όσους διαθέτουν το πορτοφόλι βέβαια, θα υπάρξει μια σημαντική κινητικότητα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι υπήρξαν δυο κατηγορίες πολιτών τα οικονομικά των οποίων δεν επηρεάστηκαν καθόλου από την πανδημία, δηλαδή συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αποταμίευση, φαίνεται και από την αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων και από την αύξηση καταθέσεων στις τράπεζες, άρα θεωρώ ότι θα έχουμε σημαντική διοχέτευση χρημάτων και στην αγορά ακινήτων».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα