Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Απόστολος Παυλίδης: Το μεγάλο στοίχημα είναι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια

Ημέρα:

spot_img

Συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργο Στασινό, στα κεντρικά γραφεία του Τ.Ε.Ε. στην Αθήνα, είχε την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τ.Ε.Ε., Απόστολος Παυλίδης.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση και συζήτηση για σειρά θεμάτων που απασχολούν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τον κλάδο των μηχανικών. Λεπτομέρειες για τη συνάντηση του με τον κ. Στασινό, αλλά και για την επίσκεψη του στο υπουργείο Υποδομών, έδωσε στο πλαίσιο δηλώσεων του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ., Απόστολος Παυλίδης.

Δρομολογημένη η ενίσχυση του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ., μέσω Α.Σ.Ε.Π., με δύο ακόμη άτομα

 «Ήταν ένα προγραμματισμένο ταξίδι με πυκνές συναντήσεις. Η πρώτη και κύρια συνάντησή μου ήταν με τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ε., τον κ. Στασινό, με τον οποίο είδαμε διάφορα υπηρεσιακά θέματα που σχετίζονται με τον οργάνωση του Τ.Ε.Ε., την λειτουργία των οργάνων και το ότι περιμένουμε ενίσχυση του προσωπικού μας με μια νέα προκήρυξη Α.Σ.Ε.Π. Είναι δρομολογημένη και το επόμενο διάστημα πιθανότατα θα «τρέξει», ώστε να ενισχυθεί και το δικό μας τμήμα με δυο άτομα που θα βοηθήσουν σημαντικά στην καλύτερη λειτουργία των πραγμάτων στο Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. Από εκεί και πέρα συζητήσαμε πολλά τεχνικά θέματα», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Απόστολος Παυλίδης.

Περιθώριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023 να εκδώσουν άδεια οικοδομής, μετά τη λήξη της προθεσμίας για την κατά παρέκκλιση δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές

 «Την περασμένη Παρασκευή (9/12) είχαμε τη λήξη της προθεσμίας για την κατά παρέκκλιση δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές. Δηλαδή για οικόπεδα που είναι μικρότερα από 4 στρέμματα και που είναι εκτός σχεδίου δεν θα επιτρέπεται να γίνεται οικοδόμηση. Είχαμε ενημερώσει τα μέλη μας, επειδή το υπουργείο δεν είχε πρόθεση να δοθεί παράταση, ότι θα έπρεπε να φροντίσουν να κάνουν έγκαιρα τις απαραίτητες ενέργειες, δηλαδή να υποβάλλουν αίτηση έκδοσης προέγκρισης με κάποιο τοπογραφικό διάγραμμα που θα έπρεπε να ανεβάσουν. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή, αυτό μου είπε ο πρόεδρος και από εκεί και πέρα θα έχουν περιθώριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023 να εκδώσουν την άδεια οικοδομής», επισήμανε στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ε» ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Πρόθεση παράτασης για την υποβολή των δικαιολογητικών για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων

 Ένα ακόμη από τα θέματα που συζήτησαν οι κύριοι Παυλίδης και Στασινός, αφορούσε τις υποβολές των δικαιολογητικών για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων που έχουν γίνει στο προηγούμενο διάστημα.

«Υπάρχει μια προθεσμία που λήγει στο τέλος του έτους. Δεδομένου ότι υπάρχει πολύ μεγάλο αντικείμενο και φόρτος εργασίας και στους μηχανικούς, έχει ζητηθεί από πολλούς συναδέλφους η παράταση της προθεσμίας αυτής. Μετά από επαφές που κάναμε στην Αθήνα διαπιστώσαμε ότι τελικά το υπουργείο, καθώς φαίνεται, προτίθεται να ανακοινώσει παράταση της συγκεκριμένης προθεσμίας, όμως δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω δημόσια. Είναι το υπουργείο εκείνο, το οποίο έχει την ευθύνη για να ανακοινώσει κάτι σχετικό. Πάντως είναι σε καλή κατεύθυνση αυτή η υπόθεση», ανέφερε σχετικά ο κ. Παυλίδης.

Από το νέο έτος θα βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών

Επίσης στην ατζέντα της συνάντησης του προέδρου του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ., με τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. βρέθηκε και η κατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών, την ευθύνη λειτουργίας του οποίου έχει το Τ.Ε.Ε.

«Έχουν εκφραστεί παράπονα από καθυστερήσεις και είναι όντως διαπιστωμένο αυτό. Ειδικά τις ώρες αιχμής υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα, καθώς έχει ξεκινήσει διαφορετικά και εξελίσσεται σε κάτι άλλο, με δεδομένο ότι μπαίνουν πλέον πολλές διαδικασίες και υπηρεσίες μέσα σε αυτό με στόχευση να πάμε στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη. Θέλουμε δηλαδή τελικώς μέσα από αυτό το σύστημα να εκδίδονται όλων των τύπων οι άδειες και οι βεβαιώσεις. Να συνδέονται δηλαδή σε αυτό, εκτός από τις Υπηρεσίες Δόμησης, η Αρχαιολογία, η Πυροσβεστική, ώστε ο πολίτης να μπορεί εύκολα να δει σε κάθε σημείο τι ισχύει. Η υπερφόρτωση όμως του συστήματος επιβάλλει την αναβάθμιση. Ο πρόεδρος μου είπε ότι έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο για να γίνει η μετάβαση από τις παλιές στις νέες υποδομές χρειάζεται το σύστημα να κλείσει δυο με τρεις μέρες. Επειδή όμως είναι δύσκολο να γίνει αυτό, χρονικά αποφασίστηκε να γίνει μέσα στις γιορτές. Άρα εκτιμούμε ότι από το 2023 το σύστημα θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση», επισήμανε ακόμη ο Α. Παυλίδης.

Μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια

 Στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον κ. Στασινό, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. συζήτησε για την πορεία υλοποίησης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, τα οποία, όπως τόνισε ο κ. Παυλίδης συνιστούν ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

«Αφορούν τους δήμους όλης της Ελλάδας και της περιοχής μας φυσικά. Έχουμε την ευκαιρία μέσα από τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια όταν αυτά ολοκληρωθούν να βάλουμε άλλους κανόνες και να διαμορφώσουμε άλλες προοπτικές για την περιοχή προκειμένου το νομοθετικό πλαίσιο να μην είναι εμπόδιο στην υλοποίηση συγκεκριμένων σχεδίων. Πρέπει να προχωρήσουμε και τις επόμενες ημέρες θα αναλάβω πρωτοβουλία να δω ποια είναι τα προβλήματα στους δήμους και να δούμε πως μπορούμε να τα επιλύσουμε όλα αυτά πιο γρήγορα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Οι επαφές του Απόστολου Παυλίδη στο υπουργείο Υποδομών

Τέλος, για τις επαφές που είχε στο υπουργείο Υποδομών, ο κ. Παυλίδης δήλωσε: «Παράλληλα, στη διάρκεια του ταξιδιού μου στην Αθήνα, είχα τη δυνατότητα να βρεθώ στο υπουργείο Υποδομών, οπού είδα τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Υποδομών, του κ. Καραγιάννη, τον κ. Λέκκα, με τον οποίο συζητήσαμε για διάφορα τεχνικά θέματα της περιοχής μας, δηλαδή τους οδικούς άξονες Καβάλας – Δράμας και Δράμας – Αμφίπολης. Είδα στη συνέχεια στην γενική διεύθυνση δημοσίων έργων κάποια υπηρεσιακά στελέχη, τα οποία διαχειρίζονται μελέτες και έργα της περιοχής μας. Ήθελα να πληροφορηθώ την εξέλιξη κάποιων συγκεκριμένων έργων. Μεταξύ αυτών είναι η πορεία της μελέτης για τη διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων στα Τενάγη των Φιλίππων, ένα τεράστιο θέμα με μεγάλη σημασία για την περιοχή. Συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και μένει να το δούμε να συνεχίζεται. Επίσης και με την ΕΡΓΟΣΕ για την πορεία των έργων και γενικώς για όλα τα τεχνικά ζητήματα της περιοχής υπήρξε ενημέρωση. Θα δούμε όλα τα νεότερα για κάθε ένα έργο από αυτά στη Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. και θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε όλα να είναι πιο ομαλά και πιο γρήγορα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...