Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αντιμέτωποι με τις αυξήσεις οι βιβλιοπώλες της Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Με αυξήσεις που σε μερικές περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 100%, είναι αντιμέτωποι τους τελευταίους μήνες οι βιβλιοπώλες της Καβάλας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Κύβος», Γιώργος Ζοπόγλου.

Χαρακτηριστική είναι η αύξηση της τιμής στο φωτοτυπικό χαρτί, καθώς από τα 4 με 4,40 ευρώ το πακέτο, έχει φτάσει να πωλείται μέχρι και 7,40 ευρώ, ενώ το αρίστης ποιότητας αγγίζει τα 8,50 ευρώ το πακέτο!

Το πρώτο «καμπανάκι» για το τι θα ακολουθούσε με τις αυξήσεις των τιμών χτύπησε για τους βιβλιοπώλες από τον περασμένο Δεκέμβριο

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ζοπόγλου, το πρώτο «καμπανάκι» για το τι θα ακολουθούσε με τις αυξήσεις των τιμών χτύπησε για τους βιβλιοπώλες από τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Οι κεντρικοί μας προμηθευτές, μας προέτρεπαν να πάρουμε προϊόντα, γιατί δεν θα βρίσκουμε, μας έλεγαν ότι οι τιμές θα εκτιναχθούν στα ύψη, αλλά μας φαινόταν μάλλον αστείο. Πολλοί έσπευσαν και εφοδιάστηκαν, όσοι όμως δεν το έκαναν εντυπωσιάστηκαν με τις νέες τιμές. Η αγορά βέβαια κινείται, όσα και να έχεις πάρει τελειώνουν και πρέπει να αγοράσεις με νέες τιμές, κάτι που γίνεται φυσικά και κάθε φορά είναι σε διαφορετική τιμή πολύ πιο αυξημένη», σημείωσε σχετικά ο κ. Ζοπόγλου.

Οι ανατιμήσεις δεν γίνονται πλέον μήνα με τον μήνα, αλλά βδομάδα με τη βδομάδα. Σε κάθε νέα παραγγελία υπάρχει και νέα αυξημένη τιμή

Ειδικότερα για τις αυξήσεις στο φωτοτυπικό χαρτί, αλλά και στα υπόλοιπα προϊόντα ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Κύβος» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ντρεπόμαστε να πουλήσουμε το φωτοτυπικό χαρτί στους πελάτες μας! Επίσης έχουμε αυξήσεις σε τετράδια, μολύβια κλπ. που έχουν πάρει 10 με 15% πάνω. Οι διαφάνειες, που είναι προϊόν πετρελαίου, έχουν εκτιναχθεί. Η αύξηση είναι στο 50%. Ιδιαίτερα για το φωτοτυπικό χαρτί τον Δεκέμβριο πωλούσαμε προς 4,40 ευρώ το πολύ το πακέτο και πλέον πωλείται από 6,50 ευρώ, έχει φτάσει μέχρι και 7,40 ευρώ, ενώ καλής ποιότητας χαρτί έχει φτάσει μέχρι και 8,50 ευρώ το πακέτο! Στην ουσία έχει διπλασιαστεί η τιμή. Οι ανατιμήσεις δεν γίνονται πλέον μήνα με τον μήνα, αλλά βδομάδα με τη βδομάδα. Σε κάθε νέα παραγγελία υπάρχει και νέα αυξημένη τιμή».

Σοκαρισμένοι από τις αυξήσεις οι επαγγελματίες που ψωνίζουν από τα βιβλιοπωλεία, υποψιασμένοι όμως για να ακούσουν κάθε φορά τη νέα τιμή!

Ερωτηθείς σχετικά με το πως αντιμετωπίζουν τις αυξήσεις αυτές οι επαγγελματίες που αγοράζουν από τα βιβλιοπωλεία αναλώσιμα, απάντησε: «Έχουν σοκαριστεί οι πάντες κυριολεκτικά. Είναι έτοιμοι να ακούσουν το οτιδήποτε. Όταν τη μια μέρα ψωνίσουν με Α τιμή και την επόμενη έχει αλλάξει, δεν εκπλήσσονται. Είναι υποψιασμένοι. Μετράνε φυσικά τις αγορές τους, αλλά γενικά έχουν σοκαριστεί με όλο αυτό που συμβαίνει. Γενικότερα ζητάμε από τους προμηθευτές μας τα πράγματα όσο το δυνατόν νωρίτερα για να τιμολογηθούν με χαμηλότερες τιμές, για να μπορέσουμε να πουλήσουμε στους πελάτες μας με παλιές τιμές κι όχι με τις νέες».

«Όπως έχει δείξει η ιστορία, στη χώρα μας ό,τι ανεβαίνει δεν κατεβαίνει. Αυτό πιστεύω εγώ. Δύσκολα θα γυρίσουμε πίσω στις παλιές τιμές…»

 Για το αν υπάρχει ελπίδα οι τιμές να πέσουν στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου, αν φυσικά τελειώσει κάποια στιγμή η παγκόσμια αναστάτωση που προκλήθηκε από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γιώργος Ζοπόγλου ανέφερε: «Όπως έχει δείξει η ιστορία, στη χώρα μας ό,τι ανεβαίνει δεν κατεβαίνει. Αυτό πιστεύω εγώ. Δύσκολα θα γυρίσουμε πίσω στις παλιές τιμές. Πιστεύω ότι όλο αυτό που ζούμε θα πάει μέχρι το τέλος του χρόνου».

«Όλοι οι εκδοτικοί οίκοι μας αποστέλλουν e mails για αλλαγές στις τιμές των βιβλίων που ήδη μας έχουν πουλήσει…»

Σε ερώτηση για το αν έχουν αυξηθεί οι τιμές των βιβλίων, αλλά και για το αν θα υπάρξουν ανατιμήσεις στις σχολικές τσάντες από Σεπτέμβριο απάντησε: «Όλοι οι εκδοτικοί οίκοι μας αποστέλλουν e mails για αλλαγές στις τιμές των βιβλίων που ήδη μας έχουν πουλήσει. Για παράδειγμα ένα βιβλίο κόστους 20 ευρώ, μας ζητούν να το ανεβάσουμε στα 22,90 ευρώ. Το επόμενο βιβλίο που θα πάρω από αυτόν τον εκδότη πρέπει να έχει τη σωστή στιγμή. Όσον αφορά τις σχολικές τσάντες από τις παραγγελίες που έχουμε κάνει τον Φεβρουάριο δεν είδαμε κάτι τρομερό σε ανατίμηση. Το πολύ πολύ να πήραν 1 με 1,5 ευρώ παραπάνω».

«Εφοδιαζόμαστε προϊόντα και προετοιμαζόμαστε για τον Σεπτέμβριο. Όσο θα προχωράμε προς το καλοκαίρι και τις διακοπές θα υπάρξει θέλω να πιστεύω αύξηση στην κίνηση – Θα προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές μας, ειδικά από Σεπτέμβριο και μετά…»

 Τέλος, σε ερώτηση για το αν αναμένεται αύξηση της κίνησης στα βιβλιοπωλεία της Καβάλας στη διάρκεια της θερινής περιόδου, ο κ. Ζοπόγλου απάντησε: «Τα βιβλιοπωλεία δουλεύουν με περιόδους. Ο Μάιος είναι κατά παράδοση ο πιο χαλαρός μήνας για τα βιβλιοπωλεία, καθώς κλείνουν τα σχολεία, φροντιστήρια κλπ. Δεν είναι ο απόλυτος προορισμός ένα βιβλιοπωλείο αυτή την περίοδο. Για εμάς τώρα είναι περίοδος δουλειάς, καθώς εφοδιαζόμαστε προϊόντα και προετοιμαζόμαστε για τον Σεπτέμβριο. Όσο θα προχωράμε προς το καλοκαίρι και τις διακοπές θα υπάρξει θέλω να πιστεύω αύξηση στην κίνηση, με λογοτεχνικά βιβλία, παιδικά βιβλία, ξενόγλωσσα για φροντιστήρια. Εμείς από τη μεριά μας θα προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές μας, ειδικά από Σεπτέμβριο και μετά. Απορροφούμε όσο μπορούμε τις αυξήσεις για να μην τις επωμιστούν οι καταναλωτές».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...