Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, 2025
Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, 2025
Περισσότερα

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας απαντά για τα ευρήματα στην οδό Βενιζέλου

    Ημέρα:

    spot_img

    Σχετικά με τα πρόσφατα, αλλά και παρελθόντα δημοσιεύματα, ως προς τη διαχείριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας εκτελούμενων έργων υποδομών παρέχονται οι κάτωθι διευκρινίσεις :

    Με βάση το νομικό πλαίσιο της χώρας, η σύγχρονη δραστηριότητα αδειδοτείται  με τήρηση νόμων και διαδικασιών σε αρμονία με το παρελθόν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εργασίες αυτές παρακολουθούνται και από υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, καθώς τα αστικά κέντρα (και όχι μόνο) της χώρας έχουν μακρά περίοδο κατοίκησης και  πολλά στρώματα με κατάλοιπα διαφόρων εποχών. Η απαξίωση και άκριτη καταστροφή του έχει ήδη κοστίσει πολύ στις πόλεις μας.

    Ο σχετικός νόμος 4858/2022 ορίζει τα ζητήματα διαχείρισης των ευρημάτων και τις διατάξεις του ακολουθεί και η κατά τόπον υπηρεσία του ΥΠΠΟ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας. Δεν είναι έργο της η προστασία και ανάδειξη του Λόφου Καστά. Εκεί υπάρχουν άλλοι, άξιοι συνάδελφοι.

    Στην εξέλιξη του έργου αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης η ΕΦ. Α. Καβάλας λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε και να τεκμηριώνονται όσα οικιστικά και άλλα κατάλοιπα ανευρίσκονται κατά τις εκσκαφές, αλλά και ταυτόχρονα να προχωρά το έργο. Σε πλείστες περιπτώσεις και σε άλλα έργα στην πόλη, η παρουσία ευρημάτων, ενίοτε και κρυφίως από την Υπηρεσία μας, χρησιμοποιήθηκε από τους αρμοδίους προσχηματικά για δικές τους καθυστερήσεις. Παρόλα αυτά, καθώς προτεραιότητα είναι η αποτελεσματική εκτέλεση των έργων, αντιμετωπίσαμε τα έργα αυτά, τόσο από επιστημονικής πλευράς, όσο και διαχείρισης, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και χωρίς εκπτώσεις, αλλά με ταχύτητα και ευελιξία.

    Στην οδό Βενιζέλου την Παρασκευή (13/01) το μεσημέρι εντοπίστηκαν οικοδομικά κατάλοιπα. Η πρώτη εκτίμηση ήταν πως πρόκειται για νεώτερα κτίσματα, αλλά όχι πάντως της περιόδου που υποδηλώνουν οι φωτογραφίες ερευνητών και άλλων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Πιθανότατα δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του παραπάνω Νόμου, αλλά θα πρέπει να καθαριστούν και τεκμηριωθούν (φωτογραφικά και τοπογραφικά). Αυτό και θα γινόταν αυτήν την εβδομάδα, αν οι καιρικές συνθήκες δεν ανέτρεπαν τον προγραμματισμό. Άλλωστε στο σχετικό ερώτημα προς τους κυρίους του έργου, αν οι στιβαρές κατασκευές και ο βράχος στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Δαγκλή θα οδηγήσουν σε επανασχεδιασμό της όδευσης, απάντηση δεν υπάρχει.

    Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά του αρχαιολογικού νόμου και των διαδικασιών του, οι εξελίξεις θα είναι πολύ γρήγορες, εφόσον ο καιρός επιτρέπει τις εργασίες υπαίθρου.

    Για τους κατοίκους της πόλης ελπίζουμε να αποφεύγονται οι ιαχές του διαδικτύου, που αναπαράγονται άκριτα και από παραδοσιακά μέσα, οι οποίες κατά βάση αποσκοπούν στο «ντόρο» της ημέρας και της στιγμής.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Καβάλα: Παρενοχλούσε γυναίκα μέσα στο υπεραστικό λεωφορείο

    Ένας άντρας συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση νεαρής γυναίκας σε...

    Ανησυχία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Λαυρίου–Λήμνου–Καβάλας

    Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο συγκαλεί ο Θ. Μουριάδης Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο...

    Να τι έκρυψε στα μπάζα ο Τριαντόπουλος

    Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Είμαστε παρέα τεσσάρων, στο Λουξεμβούργο σε...

    Το Μάλμε στην «αγκαλιά» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

    Μια εξαιρετικά σημαντική δράση τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ανατολικής...

    Άγγελος Βλάχος: Μας αιφνιδίασε η πρόταση του Λιμεναρχείου Καβάλας

    «Δεν μπορεί να γίνει μετεγκατάσταση της ακτοπλοΐας στο «Φίλιππος...

    Δύο μεγάλα σχολικά έργα στον δήμο Παγγαίου

    Γιώργος Καλλινικίδης: Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για νέο το...

    Μέχρι το Πάσχα θα ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας Καπνεργάτη

    Την εκτίμηση ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί...