Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

750 μερίδες φαγητού για τους πρόσφυγες παρασκευάζουν καθημερινά οι παιδικοί σταθμοί

Ημέρα:

Με 750 περίπου μερίδες φαγητού ημερησίως συνεχίζει να σιτίζει τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης», ο δήμος Καβάλας. Οι μερίδες αυτές παρασκευάζονται στα μαγειρεία των παιδικών σταθμών του δήμου, χάρη στην εθελοντική προσφορά των εργαζομένων, ακόμη και τα σαββατοκύριακα.

Όπως επισημαίνει με δηλώσεις της στον «Ενήμερο» η πρόεδρος του νομικού προσώπου «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή» του δήμου Καβάλας, Ευαγγελία Δρακονάκη, η συνεχόμενη εδώ και πάνω από δυο εβδομάδες σίτιση των προσφύγων μέσω των παιδικών σταθμών, έχει επιφέρει κάποιες δυσκολίες, οι οποίες κυρίως έχουν να κάνουν με την κόπωση του προσωπικού.

«Δουλεύουν εθελοντικά και τα σαββατοκύριακα και το πιο σημαντικό είναι ότι τηρούμε αδιάλειπτα και το πρόγραμμα σίτισης των παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας. Δεν έχει πάει πίσω σε κανένα σημείο το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Δρακονάκη.

«Είναι πάρα πολλά τα έξοδα και δεν ξέρω πόσο θα συνεχίσει ο δήμος να αντέχει…»

«Έχουμε εκπονήσει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα για να ξέρουμε περίπου τι θα πρέπει να μαγειρέψουμε. Οι πρώτες ύλες έρχονται κάθε φορά από το δήμο με τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέσω του κωδικού που έχει προϋπολογιστεί ως έκτακτο ποσό για τις δαπάνες που αφορούν τους πρόσφυγες, που δεν έχει να κάνει μόνο με τη σίτιση, αλλά και με την καθαριότητα και τη θέρμανση. Είναι πάρα πολλά τα έξοδα και δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχίσει ο δήμος να αντέχει να τα καλύπτει. Μιλάμε για 750 μερίδες φαγητού ημερησίως, μόνο για μεσημεριανό. Στην διαδικασία έχει μπει και το προσωπικό των Κ.Α.Π.Η. εκ περιτροπής. Χρειαζόμαστε πιστοποιημένα μαγειρεία γιατί έχουμε δεχθεί και τον έλεγχο της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας και περάσαμε το τεστ με πολλά εύσημα, γιατί ούτως ή άλλως οι κανόνες υγιεινής τηρούνται αυστηρά για τα μικρά παιδιά που φιλοξενούμε», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις της η Ευαγγελία Δρακονάκη.

Μέχρι και 60 μερίδες επιπλέον μαγειρεύονται καθημερινά σε καθένα από τους δέκα παιδικούς σταθμούς του δήμου Καβάλας

Να σημειωθεί ότι οι δέκα παιδικοί σταθμοί του δήμου Καβάλας έχουν επωμιστεί να μαγειρεύουν επιπλέον από 55 μέχρι 60 μερίδες ημερησίως, ενώ δεν έχει γίνει ενίσχυση τους με επιπλέον προσωπικό, πέρα από τον μάγειρα και τον βοηθό που υπάρχει σε κάθε έναν από αυτούς.

«Θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω το προσωπικό μας, το οποίο αγόγγυστα δέχτηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή, που όμως δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί εσαεί. Στενεύουν τα περιθώρια. Μπορεί να έχουμε προσφορές από εθελοντικά χέρια, όμως δεν μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε σε ένα πιστοποιημένο παιδικό σταθμό, γιατί πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του νομικού προσώπου «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή» του δήμου Καβάλας.

«Τηρούνται καλά οι ισορροπίες μέχρι στιγμής, αλλά και το κράτος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του…»

Τέλος, σε ερώτηση για την συμπεριφορά των ίδιων των προσφύγων και για το αν είναι ικανοποιημένοι από τα γεύματα που τους παρέχει ο δήμος, η κ. Δρακονάκη απάντησε: «Είναι ευγενικοί. Είναι ταλαιπωρημένοι κι αποδέχονται ό,τι τους πάμε. Υπάρχει βέβαια κι η αντίθετη άποψη που λέει γιατί τους ταΐζετε κλπ. Νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει για να προφυλαχθεί όλη η πόλη. Όποιος είναι γονέας καταλαβαίνει ότι αν το παιδί του πεινάει θα κάνει τα πάντα για να του βρει τροφή. Μιλάμε λοιπόν για πρόσφυγες ένα μεγάλο μέρος εκ των οποίων είναι παιδιά, μωρά και έφηβοι. Τηρούνται καλά οι ισορροπίες μέχρι στιγμής, αλλά θα πρέπει και το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί έχουμε καταντήσει να κάνει ο δήμος μεταναστευτική πολιτική. Ως νομικό πρόσωπο ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της δημάρχου να συμμετάσχουμε, ώστε να αντεπεξέλθει ο δήμος στις καταστάσεις αυτές».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τροχαίο ατύχημα στον δρόμο Καβάλας – Παληού

Τροχαίο ατύχημα με έναν τραυματία συνέβη στις 9.30 το...

Ενεργοποιείται ο πανθασιακός σύλλογος επαγγελματιών

Μαρία Πολυμέρου: Υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή από όλα τα...

Δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία stress echo και μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Εξετάσεις που σώζουν ζωές

Στον κλάδο της σύγχρονης ιατρικής, ο συνδυασμός τεχνολογίας αιχμής...

Sold out μέχρι και τον Μάιο όλες οι παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Sold out μέχρι και τον Μάιο είναι όλες οι...

820 αθλητές από 54 συλλόγους συμμετείχαν στο 16ο Kids Open Kavalas

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου  το...

«Πρωταθλήτρια» στη φτώχεια η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Είχε το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2022 Το...

Επιλέγοντας H4 CBD: Για τους λάτρεις του ατμίσματος και της κανναβιδιόλης

Καθώς το ενδιαφέρον για την CBD (κανναβιδιόλη) συνεχίζει να...