Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χριστόδουλος Τοψίδης: «Τα τελευταία 3 χρόνια πήγαμε πολλά βήματα πίσω»

Ημέρα:

spot_img

«Τα τελευταία 3 χρόνια η Περιφέρεια ΑΜΘ πήγε πολλά βήματα πίσω. Οι ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες είναι πολλές και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης», αναφέρει σε δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το kavalawebnews.gr, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ και επικεφαλής του συνδυασμού «Περιφερειακή Σύνθεση» Χριστόδουλος Τοψίδης.

Σχετικά με την συνεργασία ανάμεσα στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Τοψίδης εκτιμά ότι δεν έχει μπει σε στέρεες βάσεις και αυτό αποδεικνύεται από τους χαμηλούς δείκτες στην οικονομία, στην ανάπτυξη και στην απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων. Προτείνει επίσης την σύσταση μιας Επιτροπής που θα διευθετεί ζητήματα επιβατικών και εμπορικών μεταφορών, όπως τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς Θάσο και Σαμοθράκη. Τέλος δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί μετεκλογικά με όλες τις υγιείς και δημοκρατικές δυνάμεις.

Ειδικότερα ο κ. Τοψίδης, μιλώντας στον «Ενήμερο» και το kavalawebnews.gr αναφέρει τα ακόλουθα:

-Τι έχετε αποκομίσει μέχρι σήμερα από τις επαφές σας με τους δημάρχους της περιφέρειας Α.Μ.Θ.; Θεωρείτε εύκολη τη συνεργασία ανάμεσα στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης;

Η διαβαθμική συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων είναι αναγκαία για την διεκδίκηση και την από κοινού επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την περιοχή μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, όπως συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και να απαλλαγούμε οριστικά από διακρίσεις και αποκλεισμούς. Ειδικότερα, στη δική μας Περιφέρεια, διαπιστώνω ότι δεν έχουν μπει στέρεες βάσεις συνεργασίας και ουσιαστικής δουλειάς, γεγονός που αποδεικνύεται από τους χαμηλούς δείκτες στην οικονομία, στην ανάπτυξη και στην απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων. Μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δυο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που θα εκλεγούν στις επερχόμενες εκλογές θα διακατέχονται από πνεύμα συνεργασίας και διαλόγου αλλά και διάθεση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας που υποφέρουν και όχι να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικά συμφέροντα.

-Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποια περιφερειακή ενότητα που έχει μείνει πιο πίσω από τις υπόλοιπες; Αν ναι, μπορεί αυτή η κατάσταση να ανατραπεί;

Η πραγματικότητα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είναι σκληρή. Οι στατιστικοί δείκτες σε καίριους τομείς της οικονομίας και της απασχόλησης κατατάσσουν την ΠΑΜΘ στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. Δυστυχώς, τα τελευταία 3 χρόνια πήγαμε πολλά βήματα πίσω. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Οι ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες είναι πολλές και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Για παράδειγμα στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας έχουμε το ζήτημα της έλλειψης σύνδεσης με την Εγνατία Οδό που έχει κοστίσει στην οικονομία της περιοχής και προφανώς την αδικεί σε σχέση με τις άλλες περιοχές. Από την άλλη μεριά σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες υπάρχουν επίσης σοβαρά προβλήματα και καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στην περιφέρειά μας, μπορεί να ανατραπεί μόνο με αποτελεσματική διοίκηση που θα στοχεύσει στην υλοποίηση έργων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Για το λόγο αυτό εκπονήσαμε το πρόγραμμα του συνδυασμού μας στη βάση της ισόρροπης και ισότιμης ανάπτυξης όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων. Η «Περιφερειακή Σύνθεση» μπορεί να περάσει με πράξεις πάνω σε σωστό σχεδιασμό, με όραμα και χρονοδιαγράμματα, δομικά στοιχεία για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Το πρόγραμμά μας στοχεύει στην ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση του παραγωγικού της προτύπου, ώστε να μετασχηματιστεί η Περιφέρειά μας σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια με αναπτυξιακή πορεία.

-Όσον αφορά τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και ιδιαίτερα αυτά των γραμμών Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης και Πρίνου – Καβάλας, υπάρχει τρόπος αντιμετώπισής τους από την περιφέρεια;

Ήρθε ο καιρός να ξεπεράσουμε το σύνδρομο του υπερσυγκεντρωτισμού της δημόσιας διοίκησης. Ορισμένα ενδοπεριφερειακά θέματα, όπως ο ορισμός και η λειτουργία μιας Επιτροπής που θα διευθετεί ζητήματα επιβατικών και εμπορικών μεταφορών, εντός της χωρικής επικράτειας, πρέπει να γίνει πράξη. Θα απαιτήσουμε συγκροτημένα και με τεκμηριωμένα επιχειρήματα να περάσει μέρος της αρμοδιότητας για τον καθορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων σε επιτροπή της Περιφέρειας. Είναι μια ουσιαστική πρόταση που θα επιλύσει άμεσα προβλήματα στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των νησιών της ΑΜΘ. Η Περιφέρεια πρέπει να ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για τα νησιά της Σαμοθράκης και της Θάσου. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που λειτουργεί υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Ναυτιλίας, στο οποίο συμμετέχει ένας και μοναδικός εκπρόσωπος από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος. Αυτό δεν αρκεί. Κάθε νησί και κάθε περιφερειακή ενότητα έχει ιδιαιτερότητες και αντιμετωπίζει διαφορετικά ζητήματα στο τουρισμό ή στο εμπόριο. Μια τέτοια Επιτροπή με τη συμμετοχή του Λιμεναρχείου, των Δήμων και των φορέων των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως Επιμελητήρια, Εμπορικούς Συλλόγους ή φορείς του Τουρισμού θα ήταν σε θέση να δίνουν καλύτερες και ταχύτερες λύσεις, με τη συμβολή και τη συμμετοχή των ακτοπλοϊκών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

-Θεωρείτε ότι είναι επαρκής ο χρόνος που σας απομένει μέχρι τις εκλογές, όσον αφορά τις επαφές με πολίτες και φορείς;

Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου έχουμε ξεκινήσει τις επαφές με τους συμπολίτες μας αλλά και τους φορείς αρκετούς μήνες πριν. Επίσης στην «Περιφερειακή Σύνθεση» συμμετέχουν άνθρωποι από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους, ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας με σοβαρή εμπειρία σε συλλογικότητες και φορείς. Έχουμε γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας αλλά και οι επαγγελματίες, όπως η απομόνωση, οι ελλείψεις σε υποδομές, η υψηλή ανεργία, η γραφειοκρατία. Φυσικά, στον χρόνο που απομένει θα συνεχίσουμε τις καθημερινές επαφές με πολίτες και φορείς. Θα ακούσουμε τους πολίτες και θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμά της «Περιφερειακής Σύνθεσης» για να κρίνουν και να επιλέξουν με κριτήριο το όραμα, τους ανθρώπους και την αποτελεσματικότητα του κάθε συνδυασμού.

-Καθώς βαίνουμε προς την τελική ευθεία των εκλογών υπάρχει στο μυαλό του Χριστόδουλου Τοψίδη το ενδεχόμενο της συνεργασίας την επόμενη μέρα με κάποιον από τους υφιστάμενους συνδυασμούς;

Η νέα εκλογική νομοθεσία και ειδικότερα τα αναλογικά εκλογικά συστήματα εξασφαλίζουν την καλύτερη αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος στη διοίκηση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από την άλλη μεριά, είναι πιθανόν να υπάρξει αδυναμία λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα στη περίπτωση που τα πρόσωπα που θα εκλεγούν δεν κινηθούν προς τη κατεύθυνση της συνεργασίας με όλες τις παρατάξεις που θα προκύψουν. Προσωπικά, έχω δηλώσει ότι είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με όλες τις υγιείς και δημοκρατικές δυνάμεις να συνεργαστώ με όλες τις παρατάξεις που θα προκύψουν. Εξάλλου, η Περιφερειακή Σύνθεση είναι ένας ανεξάρτητος συνδυασμός που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...