Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φυσικό αέριο σε έξι πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ημέρα:

spot_img

Κορυφαίο γεγονός, το οποίο θα μείνει στην ιστορία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χαρακτηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, τη σύνδεση έξι πόλεων της με φυσικό αέριο για οικιακή και επαγγελματική χρήση.

Ήδη η συμφωνία μεταξύ της περιφέρειας Α.Μ.Θ. και της Δ.ΕΠ.Α. έχει επιβεβαιωθεί και αφορά τη σύνδεση των πέντε πρωτευουσών των περιφερειακών ενοτήτων της Π.Α.Μ.Θ. με το φυσικό αέριο, καθώς επίσης και της Ορεστιάδας. Το κόστος του έργου ανέρχεται συνολικά στα 63 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέσω του νέου Ε.Σ.Π.Α. η περιφέρεια Α.Μ.Θ. θα συνδράμει με ποσό της τάξης των 32 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίτευγμα της διοίκησης του Γιώργου Παυλίδη

«Το φυσικό αέριο για οικιακή και επαγγελματική χρήση είναι ένα επίτευγμα της διοίκησης του Γιώργου Παυλίδη και πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα μείνουν στην ιστορία της περιφέρειας μας. Είναι πολύ σημαντικό θέμα και λύνει ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την οικονομία των νοικοκυριών, λύνει ζητήματα που σχετίζονται με την αυτονόμηση της θέρμανσης σε πολυκατοικίες, λύνει το πρόβλημα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που αφήνουμε, ενώ θα εξοικονομηθούν χρήματα που θα πέσουν στην αγορά. Επίσης όσοι το χρησιμοποιήσουν για επαγγελματικούς λόγους θα μπορέσουν να είναι πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά», επισήμανε στις δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Από το 2017 θα αρχίσουν οι εργασίες – Αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το 2022

«Όλα αυτά κανείς δεν τα πίστευε, κανείς δεν τα περίμενε, κανείς δεν τα συζητούσε για πολύ καιρό πριν την διοίκηση του Γιώργου Παυλίδη. Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με ένα σύγχρονο συνδυασμό χρηματοδοτικών εργαλείων καταφέρνει να εισαγάγει αυτό το θέμα. Είναι σαφές ότι η περιφέρεια επενδύει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να μπορέσει να έρθει εις πέρας αυτό. Δεν είναι κάτι που γίνεται αβρόχοις ποσί, κάτι που γίνεται ανέξοδα. Ποσό της τάξης των 32 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για αυτή τη δουλειά. Εκτιμώ ότι από το 2017 θα ξεκινήσουν τα έργα και ελπίζουμε μέχρι το 2022 να έχουν τελειώσει, ώστε μετά να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την παραπέρα επέκταση της σύνδεσης με το φυσικό αέριο, πέραν του δικτύου των έξι πόλεων», συμπλήρωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Θα συνδεθούν 55.000 καταναλωτές

Η ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με τις περιφέρειες της χώρας και με την οικονομική ενίσχυση από το ΕΣΠΑ, θα προχωρήσει στην κατασκευή των νέων δικτύων φυσικού αερίου στις κυριότερες πόλεις της Κεντρικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Η αρχή εφαρμογής του νέου μοντέλου ανάπτυξης των δικτύων πόλης γίνεται στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ο περιφερειάρχης της οποίας Γιώργος Παυλίδης ανακοίνωσε την προκήρυξη για την ένταξη των δικτύων πόλης στο ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση 32 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση μέχρι τον Οκτώβριο του 2016, ενώ οι πόλεις στις οποίες θα αναπτυχθούν δίκτυα περίπου 500 χιλιομέτρων (σε βάθος 20ετίας) είναι οι Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Ορεστιάδα.

Για την τελευταία προβλέπεται η δημιουργία «μικροδικτύου», το οποίο θα τροφοδοτείται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Στην εικοσαετή περίοδο, το συνολικό ύψος των επενδύσεων στα δίκτυα της συγκεκριμένης περιφέρειας έχει υπολογιστεί από τη ΔΕΠΑ σε περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αριθμός των καταναλωτών που θα συνδεθούν σε περίπου 55.000.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...