Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το ARΤutor του ΤΕΙ – ΑΜΘ σε διαγωνισμό της UNESCO

Ημέρα:

spot_img

Συνέντευξη Τύπου, με θέμα την επιλογή του ARΤutor, που δημιούργησε και εξέλιξε το Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ. στο τμήμα Computer Engineering, ως την μοναδική ελληνική πρόταση που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον διεθνή διαγωνισμό της UNESCO για την εκπαίδευση, δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (13/2) από τους υπεύθυνους του προγράμματος Αύγουστο Τσινάκο, ο οποίος είναι διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου ΕΤΜΑ και τον αντιπρύτανη του Ιδρύματος Δημήτρη Εμμανολούδη.

«Ανακοινώνουμε μια ακόμη πρωτοβουλία του Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ. που προέκυψε από τη συνεργασία της έδρας Unesco Connect, η οποία εδρεύει στο δικό μας Ίδρυμα και του εργαστηρίου ΕΤΜΑ πρότυπων εφαρμογών σε θέματα πληροφορικής. Η πρωτοβουλία έχει να κάνει με την υποψηφιότητα που έχει θέσει το εργαστήριο με μια πρωτότυπη εφαρμογή μέσω της έδρας Unesco Connect και της εθνικής αντιπροσωπείας της που βρίσκεται στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών, για συμμετοχή στον διαγωνισμό για το βραβείο King Hamad Bin Isa-Al Khalifa Prize που αφορά εφαρμογές σε τεχνολογίες πληροφορικής», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Εμμανολούδης συμπληρώνοντας «είναι η μοναδική υποψηφιότητα της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Ευελπιστούμε πως θα είμαστε αυτοί που θα πάρουμε το βραβείο. Προς το παρόν χαιρόμαστε την υποψηφιότητα».

Οι δηλώσεις του κ. Τσινάκου

Από τη μεριά του ο κ. Τσινάκος σημείωσε ότι όλο το πρόγραμμα είναι προσπάθεια τριών και πλέον ετών, αναφέροντας σχετικά: «Η πλατφόρμα αυτή είναι ιδιαίτερη και καινοτόμα, ώστε να πάρει αυτή την αναγνώριση και να προταθεί ως εκπρόσωπος της Ελλάδας για να προταθεί στον διαγωνισμό που κάνει η UNESCO. Είναι η μοναδική ανάμεσα στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες του κόσμου, χωρίς κόστος και στηρίζεται από ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτό σημαίνει πως δεν απαιτεί χρήματα για την χρήση της και αυτό είναι δέσμευσή μας. Δημιουργήθηκε με σκοπό να ακολουθήσει την προσπάθεια της UNESCO, που δίνει δικαίωμα πρόσβασης υψηλών παροχών εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο που δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης σε τεχνολογίες αιχμής. Το ARTutor είναι μια Εκπαιδευτική Πλατφόρμα Επαυξημένης Πραγματικότητας που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό μας Εργαστήριο (ΑΕΤΜΑ) στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το ARTutor διατίθεται δωρεάν σε όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές σε όλο τον κόσμο με σκοπό να τους βοηθήσει να αναπτύξουν εκπαιδευτικό υλικό και να βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές εμπειρίες τους. Ως ηλεκτρονική πλατφόρμα, ακολουθεί την πρωτοβουλία της UNESCO «Εκπαίδευση για όλους –Education for All», προσπαθώντας να εξαλείψει τα κοινωνικοοικονομικά ή πολιτιστικά εμπόδια που απαγορεύουν την πρόσβαση σε εκπαιδευτικές τεχνολογίες υψηλού επιπέδου και στην τεχνολογικά υποβοηθούμενη εκπαίδευση γενικότερα».

Περισσότερες λεπτομέρειες για το ARTutor

Το ARTutor έχει επικεντρωθεί στην προσθήκη ψηφιακού περιεχομένου στα παραδοσιακά εκπαιδευτικά βιβλία και σε άλλα κείμενα, με σκοπό να βοηθήσει στην ανεξάρτητη μελέτη των μαθητών και τελικά να βελτιώσει την κατανόηση του εκπαιδευτικού υλικού. Η καινοτόμα δράση του ARTutor στον τομέα της εκπαίδευσης μπορεί να συνοψιστεί στην προσπάθεια υλοποίησης των παρακάτω στόχων: Να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή των μαθητών με την εμβύθισή τους στο εκπαιδευτικό υλικό (παραδοσιακό βιβλίο). Την υποβοήθηση εκπαιδευτικών με περιορισμένες δεξιότητες πληροφορικής στο να αναπτύξουν βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας και να δημιουργήσουν εκπληκτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εμπειρίες στην τάξη. Την χρήση μιας ενιαίας εφαρμογής κινητών συσκευών ώστε να αποκτήσουν οι μαθητές πρόσβαση σε όλα τα βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας προκειμένου να βελτιώσουν τη διαδικασία μελέτης τους και να προωθηθεί αξατομικευμένη εξ αποστάσεως μάθηση. Την εύκολη αλληλεπίδραση με το επαυξημένο ψηφιακό περιεχόμενο οποιουδήποτε βιβλίου με τη χρήση απτικών ή και φωνητικών εντολών (για να βοηθηθούν ακόμη και μαθητές με κινητικές δυσκολίες) Φωνητική αλληλεπίδραση με έναν εικονικό εκπαιδευτή (ARTutor) για την ανάκτηση πληροφοριών με την ενσωμάτωση υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης. To ARTutor αποτελείται από ένα διαδικτυακό περιβάλλον συγγραφής υλικού (authorware) και μια εφαρμογή για κινητές συσκευές (mobile app) και είναι ήδη διαθέσιμη στο Google Play και το IOS Store.Η UNESCO στην Ελλάδι ανακήρυξε το ARTutor ως τη μοναδική Εθνική Πλατφόρμα (UNESCO nominated) που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Διεθνή διαγωνισμό UNESCO για την Εκπαίδευση με τίτλο “King Hamad Bin Isa-Al Khalifa Prize for the Use of ICTs in Education”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ: Επαφές για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ρουμανία

Την γενική πρόξενο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Carmen...