Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το δάσος του Νέστου «βλέπει» προς UNESCO

Ημέρα:

spot_img

Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Π.Α.Μ.Θ. και του Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ., για την ένταξη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου στο πρόγραμμα MAB/UNESCO (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα), παραχώρησαν το πρωί της  Δευτέρας (23/7) ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο αντιπρύτανης του Τ.Ε.Ι.  Δημήτρης Εμμανολούδης, παρουσία και του διευθυντή  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καβάλας Λεωνίδα Καστανά. 

«Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει με τον κ. Εμμανολούδη πολύ καιρό, κάνοντας όλη την διαδικασία. Περάσαμε από το τεχνικό πρόγραμμα, την εκτελεστική επιτροπή ανάπτυξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πρόσφατα ο περιφερειάρχης με τον πρύτανη υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση μεταξύ μας, που προβλέπει μια σειρά από δράσεις που έχουν σκοπό να προετοιμαστεί ένας φάκελος που θα υποβληθεί στο προαναφερόμενο πρόγραμμα, προκειμένου αυτή η μοναδική περιοχή που έχουμε στην Π.Ε. Καβάλας να μπορέσει να ενταχθεί. Έχουμε δύο περιοχές μέχρι τώρα ενταγμένες, που είναι η κορυφή του Ολύμπου και το Φαράγγι της Σαμαριάς και αισιοδοξούμε η τρίτη περιοχή να είναι το παραποτάμιο δάσος του Νέστου που θα ενταχθεί σ’ αυτό το μητρώο. Συγχαίρω το Τ.Ε.Ι. για την πρωτοβουλία αυτή και τον ευχαριστώ για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας», τόνισε στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόγραμμα παγκοσμίως

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ. ευχαρίστησε τον κ. Μαρκόπουλο για τη βοήθεια και την αρωγή του στην προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και πάνω από ένα χρόνο για την ένταξη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα».

«Ο κ. Μαρκόπουλος αντελήφθη από την πρώτη στιγμή την σπουδαιότητα του εγχειρήματος και ξεκινήσαμε τις συζητήσεις από τη προηγούμενη χρονιά. Έτσι γύρω στα Χριστούγεννα έγινε πρόταση από πλευράς του να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή μέσω μιας προγραμματικής συμφωνίας που μετά από τις διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν, ξεκινάει η άμεση υλοποίησή της. Η προγραμματική αυτή συμφωνία δεν έχει κανένα άλλο σκοπό παρά να βοηθήσει οικονομικά το εγχείρημα αυτό που ούτως ή άλλως ξεκίνησε από το προσωπικό της έδρας Unesco που λειτουργεί στο Τ.Ε.Ι. εδώ και δύο χρόνια. Έγινε μια προσπάθεια από εμάς αρχικά με την βοήθεια της εθνικής επιτροπής του προγράμματος ΜΑΒ και τον κ. Σπούλο που είναι ο διευθυντής για την Ελλάδα και την Μεσόγειο και της εθνικής επιτροπής της Unesco, να γίνει μια πρώτη αναγνώριση και χαρτογράφηση της περιοχής, ώστε να δούμε αν έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορεί να την εντάξει κάποιος στο ΜΑΒ. Το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόγραμμα παγκοσμίως. Υλοποιείται από τα Ηνωμένα Έθνη, την Unesco, με την συνδρομή πολλών μεγάλων διεθνών οργανισμών και τραπεζών και έχει μια παγκόσμια διάσταση στις 5 ηπείρους, εξόχου ενδιαφέροντος από πλευράς βιοποικιλότητας και περιβάλλοντος. Όμως η διαφορά με όλα τα άλλα προγράμματα Natura ή άλλα διεθνή πρωτόκολλα γνωστά, είναι ότι αυτό το πρόγραμμα προσπαθεί να εντάξει με κάθε τρόπο αρμονικά μέσα σε ευαίσθητες περιοχές», ανέφερε σχετικά ο κ. Εμμανολούδης.

Η σύμβαση μόνο καλά θα φέρει αφού θα έρθουν στον τόπο μας προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς

«Το πρόγραμμα είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και υλοποιείται σε διάφορες περιοχές στις 5 ηπείρους και στην χώρα μας μέχρι στιγμής σε περιοχές του Ολύμπου και του Φαραγγιού της Σαμαριάς. Φιλοδοξούμε να μπει και το παραποτάμιο δάσος του Νέστου. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι διεκδικητές όπως η Μονεμβασιά, η Ελαφόνησος. Παλαιότερα υπήρχαν και άλλες περιοχές που διεκδίκησαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό. Εμείς κάνουμε με την βοήθεια της προγραμματικής σύμβασης το καλύτερο δυνατόν ως έδρα Unesco, μαζί με άλλους φορείς εδώ και την διαχείριση της λίμνης Βιστωνίδας και όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να υποβάλλουμε ένα άρτιο φάκελο για αξιολόγηση για να ενταχθούμε στο περίφημο πρωτόκολλο. Η σύμβαση μόνο καλά θα φέρει αφού θα έρθουν στον τόπο μας προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς που ασχολήθηκαν με το θέμα όπως με τα παραποτάμια δάση και την Γουατεμάλα όπου βρίσκεται η βιόσφαιρα των Μάγια, που είναι ο Ισπανός καθηγητής πανεπιστημίου της Μαδρίτης ο κ Ροντρίγκες , αλλά και από την Αμερική και την υπόλοιπη Ευρώπη» σημείωσε καταληκτικά ο αντιπρύτανης του Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...